Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

«Η κίνηση στους δρόμους»: Παιχνίδι



Για όλα τα παιδιά και ειδικά για παιδιά που αντιμετωπίζουν ανωριμότητα και μαθησιακές δυσκολίες (δυσγραφία, διάσπαση προσοχής / δυσλεξία).

Της Άσπας Μητρακάκη, ειδικής παιδαγωγού - Κοινωνικής Ανθρωπολόγου, ειδικευμένης στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας, amitrakaki@gmail.com

Ο προσανατολισμός στον χώρο είναι μια δύσκολη κατάκτηση και ένα έλλειμμα που πάντα κουβαλούν. Είναι απαραίτητο να γίνονται ασκήσεις που τα βοηθούν να προσανατολίζονται αποτελεσματικά στον χώρο αφού αυτό θα οδηγήσει στην σωστή γραφή, στην κατανόηση της σειροθέτησης, διαδοχής κτλ. Ένα τέτοιο παιχνίδι - άσκηση είναι: "Η κίνηση στους δρόμους" και μπορεί να γίνει από γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές για να ενισχύσουν το παιδί στην κατανόηση της κατεύθυνσης.
Θα χρειαστείτε: μια χαρτοταινία και αυτοκινητάκια, ανθρωπάκια, ζώα κτλ.
Πώς παίζεται: Αυτό το παιχνίδι – άσκηση γίνεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θέλουμε να παίξουμε με το παιδί ή στην διάρκεια της συνεδρίας. Είναι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά και το παίζουν με μεγάλη ευχαρίστηση. Κολλάμε την χαρτοταινία πάντα σε δυο παράλληλες γραμμές για να σχηματίσουμε τον δρόμο και αναλόγως με τον χώρο που έχουμε στρίβουμε όπου μπορούμε και το κάνουμε όσο πιο πολύπλοκο θέλουμε. Δεν φοβόμαστε να κολλήσουμε την χαρτοταινία γιατί έχει απαλή κόλλα και ξεκολλάει πολύ εύκολα. Αφού φτιάξουμε τον δρόμο βάζει το παιδί τα αυτοκινητάκια ή ένα αυτοκινητάκι και προσπαθούμε να δίνουμε οδηγίες π.χ. Πήγαινε αριστερά, πάρε το αυτοκίνητο που είναι πίσω από το κόκκινο. Στα λάθη που θα κάνει π.χ. Στρίψε αριστερά και αυτό θα στρίβει δεξιά θα είναι η αφορμή για να ξεκαθαρίσουμε. Πάντα προσέχουμε ότι είναι παιχνίδι και δεν πρέπει να γίνει "μάθημα".
Λεξιλόγιο: λέξεις κατεύθυνσης (πάνω, κάτω , αριστερά, δεξιά, πίσω, μπρος κτλ.), λέξεις θέσης (μπροστά από, πίσω από, ανάμεσα κ.τλ.)
Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά από 3 χρονών και σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα/δυσλεξία για να τα βοηθήσουμε στον προσανατολισμό στον χώρο. Επίσης θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και να γίνει ένα εικονικό περιβάλλον για κυκλοφοριακή αγωγή.

Πηγή: http://www.familylife.gr