Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Πώς μαθαίνουμε στο παιδί να μετράει την ώρα;




Το παιδί σας μεγαλώνει και έρχεται η στιγμή να μάθει την έννοια του χρόνου. Προτού όμως μάθει να διαβάζει την ώρα θα πρέπει να έχει αποκτήσει εμπειρία, ωριμότητα και να έχει κατανοήσει το περιβάλλον του.


Πριν από την ηλικία των δύο ετών το παιδί γνωρίζει μόνο έναν χρόνο, το παρόν! Όταν ζητήσει κάτι το θέλει αμέσως. Μεταξύ δύο και τριών ετών οι έννοιες «σε λίγο» και «αργότερα» αρχίζουν να του γίνονται κατανοητές και έτσι μπορεί να περιμένει χωρίς απογοήτευση μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του. Στα τρία του χρόνια αρχίζει να κατανοεί λέξεις όπως «αύριο» και «χθες»  και περίπου στην ηλικία των έξι-επτά ετών ο χρόνος αρχίζει να του γίνεται απόλυτα αντιληπτός. Θα ξεκινήσει να διαβάζει αριθμούς, να μετρά και τότε θα μπορεί πλέον να μάθει την ώρα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες

Βοηθήστε το παιδί σας στην εκμάθηση του χρόνου
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης (www.mandou.gr)Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, παραθέτει μερικές χρήσιμες συμβουλές στους γονείς ώστε να βοηθήσουν το παιδί τους να προσανατολιστεί μέσα στο χρόνο:

• Συνδέστε τις ημέρες της εβδομάδας με συγκεκριμένες δραστηριότητες: π.χ. την Δευτέρα θα πάμε στο πάρκο, την Τρίτη θα πάμε για ψώνια κλπ
• Μιλήστε στο παιδί σας για τις δραστηριότητες του επιμένοντας σε χρονικούς προσδιορισμούς και αλληλουχία. Π.χ. «πριν πάμε για ψώνια θα περάσουμε από το σπίτι της γιαγιάς και μετά θα φάμε κολατσιό»
• Όταν βλέπει κινούμενα σχέδια ή του διαβάζετε ένα παραμύθι βοηθήστε το να κατανοήσει πως συνδέονται χρονικά τα γεγονότα μεταξύ τους
• Αγοράστε του ένα ωραίο μεγάλο ημερολόγιο και κρεμάστε το στο δωμάτιο του. Εξηγήστε του ότι πρέπει να διαγράφει κάθε μέρα που περνάει και μετρήστε μαζί τις μέρες που απομένουν μέχρι τα γενέθλια του ή τις διακοπές

Διαβάζοντας την ώρα
Μόλις το παιδί μάθει να διαβάζει αριθμούς είναι έτοιμο να διαβάσει και την ώρα σε ένα αναλογικό ρολόι. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, συμβουλεύει πως το πρώτο στάδιο είναι να του μάθετε  τι σημαίνει ένα δευτερόλεπτο, ένα λεπτό, μία ώρα.
• Ένα λεπτό; Είναι όσο χρειάζεται ο δείκτης των δευτερολέπτων να κάνει ένα πλήρη κύκλο, όσο διαρκεί μία αγκαλιά
• Ένα δευτερόλεπτο; Όσο σου παίρνει να πεις «ουφ» !
• Μία ώρα; Ένας κύκλος του λεπτοδείκτη όσο διαρκεί μία βόλτα στο πάρκο

Το δεύτερο στάδιο είναι να το κάνετε να προσέχει κάποιες ιδιαίτερες ώρες που έχουν νόημα για την καθημερινή του ζωή όπως στις δώδεκα που οι δείκτες θα είναι ψηλά θα έρθεις να φάμε. Τέλος, κατασκευάστε μαζί ένα μεγάλο ρολόι από χαρτόνι και  εκτός από τους αριθμούς γράψτε πάνω τους όρους «και τέταρτο», «παρά τέταρτο» , «και μισή» κλπ. Εξηγήστε του πως λειτουργεί και παίξτε παρέα.

Τι να κάνω εάν το παιδί μου δυσκολεύεται να μάθει την ώρα;
Για τα παιδιά η έννοια του χρόνου είναι κάτι που τα μπερδεύει πολύ στην αρχή και δυσκολεύονται να διαβάσουν ένα ρολόι. Ξεκινώντας όμως το σχολείο αρχίζουν να κατανοούν όλο και περισσότερα για τον χώρο, χρόνο κλπ. Παιδιά που δυσκολεύονται ή αδυνατούν στη σχολική ηλικία να διαβάσουν την ώρα πιθανόν να παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής συμβουλεύει τους γονείς να επισκεφτούν έναν Ειδικό προκειμένου να τους συμβουλεύσει και να τους καθοδηγήσει.

Πηγή