Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Μια σοκαριστική ιστορία..Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου







Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου: Μια σοκαριστική πραγματική ιστορία και όσα πρέπει να ξέρετε
 http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.hd2wallpapers.com%2Fwalls%2Fcute_baby_sleeping_2-normal.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.hd2wallpapers.com%2Fview%2Fcute_baby_sleeping_2-normal.php&h=768&w=1024&tbnid=xW6nr_2XrjgwbM%3A&zoom=1&docid=4QYEkFR-3-xvBM&ei=seN5VPupB4vEPJn1gdAH&tbm=isch&ved=0CGwQMygyMDI&iact=rc&uact=3&dur=708&page=4&start=50&ndsp=20
Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου ακούγεται με απειλή μακρινή και ξένη. Από τη μέρα που έρχεται το παιδί στον κόσμο, ο κάθε γονιός "παντρεύεται" χιλιάδες φόβους που αφορούν την υγεία και την ασφάλειά του. Ο φόβος του Σ.Α.Β.Θ., ωστόσο, δεν είναι ένας απ' αυτούς. Κι όμως, παρά την σπανιότητά του, το Σύνδρομο είναι υπαρκτό. Ορμώμενοι από τη μαρτυρία ενός ζευγαριού Αμερικανών που έζησε τον εφιάλτη του χαμού του παιδιού του ενώ αυτό κοιμόταν, συγκεντρώσαμε όσα πρέπει να ξέρετε για το Σ.Α.Β.Θ. αλλά και πληροφορίες για πώς να προστατέψετε το μωρό σας.

https://www.google.gr/search?q=baby&biw=1366&bih=657&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=qON5VIaEIYjCPNXFgcAF&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=baby%20sleeping&revid=529767194&facrc=_&imgdii=_&imgrc=uxgY9m2Li35EGM%253A%3BtZKlHGxDpQnYxM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.stronglittlesleepers.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2012%252F06%252FBaby-Sleeping.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.stronglittlesleepers.com%252Fservices%252F%3B600%3B399
Η ιστορία του τραγικού ζευγαριού
Η Carrie Carol, μητέρα του δίχρονου κοριτσιού που έπεσε θύμα του Συνδρόμου, κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα την ιστορία της με αφοπλιστική απλότητα, σ' ένα κείμενο που ζωντανεύει ό, τι χειρότερο μπορεί να σκεφτεί ένας γονιός.
"Όταν βάλαμε τη Σαβάνα για ύπνο, στις 3 Απριλίου, όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για μια συνηθισμένη νύχτα.
Η Σαβάνα περνούσε τις μέρες της τρέχοντας παντού μέσα στο σπίτι, γεμάτη χαρά και περιέργεια για όλα, εκσφενδονίζοντας πράγματα σε κάθε γωνία και γελώντας υστερικά. Στις πιο ήσυχες στιγμές της, στεκόταν στην άκρη του δωματίου και μας έστελνε φιλάκια ασταμάτητα.
Οι ζωές μας ήταν γεμάτες χαρά. Κανένα σημάδι αρρώστιας δεν τις επισκίαζε.
Όταν πήγαμε να την ξυπνήσουμε το επόμενο πρωί, αντικρίσαμε τον χειρότερο εφιάλτη κάθε γονιού.
Μετά ήρθαν οι ιατροδικαστές και η αστυνομία και λέξεις όπως "αυτοψία" εισέβαλαν στην καθημερινότητά μας και έκαναν πολύ δύσκολη την ζωή δύο ανθρώπων, που ήθελαν μόνο να είναι ευτυχισμένοι γονείς".
Χρειάστηκε να περάσουν μήνες για μάθουν οι γονείς της Σαβάνα, την αιτία θανάτου της: Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Η είδηση αυτή, αντί να δώσει απαντήσεις, γέμισε το ζευγάρι με ερωτήσεις. Έτσι, έμαθαν τα πάντα για το Σύνδρομο -που στερεί τη ζωή σε 200 παιδιά κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. - και αφιέρωσαν κάθε ψυχικό τους απόθεμα στην ενημέρωση του κόσμου και στην προσπάθεια να ερευνηθούν τα αίτια που προκαλούν τον ξαφνικό αυτόν θάνατο στα μωρά. Μέχρι σήμερα παλεύουν να βρουν απαντήσεις, για τους εαυτούς τους, αλλά και για τους άλλους.
Τι είναι το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου
Είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: ξαφνικός, αδικαιολόγητος θάνατος υγιών βρεφών - κυρίως μικρότερων του ενός έτους- κατά τον ύπνο. Ακόμη και έπειτα από αυτοψία, εξέταση του τόπου θανάτου και του κλινικού ιστορικού, ο θάνατος του βρέφους δεν μπορεί να ερμηνευτεί. Το Σ.Α.Β.Θ, είναι σημαντικός παράγοντας βρεφικής θνησιμότητας κυρίως σε βιομηχανικές χώρες, όπως οι Η.Π.Α.
Τα αίτιά του παραμένουν ακατανόητα. Ίσως συνδέεται με ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος ή του συστήματος ηλεκτρικής αγωγής της καρδιάς. Υπάρχουν, επίσης, οι θεωρίες σύνδεσής του με λοιμώξεις, τραυματισμούς ή κακοποίηση.
Πρόληψη
Παρά το ότι οι αιτίες του Σ.Α.Β.Θ. είναι άγνωστες, υπάρχουν ορισμένοι γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από το Σύνδρομο αυτό. Η θέση ύπνου του μωρού, η πολύ νεαρή ηλικία της μητέρας, το κάπνισμα και η έλλειψη προγεννητικής μέριμνας είναι μερικοί από τους γνωστούς στην επιστήμη παράγοντες κινδύνου.
Μερικές χρήσιμες οδηγίες πρόληψης είναι:
• Το βρέφος πρέπει να κοιμάται σε ύπτια θέση. Το βρέφος, πρέπει να τοποθετείται στο κρεβάτι με τη ράχη. (Απ΄όταν ξεκίνησε η εκστρατεία ενημέρωσης των Αμερικανών γι΄αυτό τον τρόπο πρόληψης του Συνδρόμου, τα περιστατικά θανάτου από Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου μειώθηκαν κατά 40%!)
• Η επιφάνεια πάνω στην οποία κοιμάται το παιδί πρέπει να είναι σταθερή και σκληρή.
• Μαλακά και ογκώδη αντικείμενα, όπως μαξιλάρια, ρολά στρωσιδιών ή παπλώματα δεν πρέπει να τοποθετούνται στο περιβάλλον ύπνου του βρέφους. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να έλθουν σε επαφή με το πρόσωπο του μωρού και συνεπώς να εμποδίσουν την αναπνοή ή να παγιδεύσουν το κεφάλι του, προκαλώντας ασφυξία.
• Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή έκθεση του βρέφους στο παθητικό κάπνισμα.
• Συνιστάται οι γονείς να μην κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό.
• Συνιστάται η αποφυγή πολύ υψηλής θερμοκρασίας στο δωμάτιο του βρέφους. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι ευχάριστη, για έναν ελαφρά ντυμένο ενήλικα.