Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Το παιδί με διαβήτη τύπου 1 (Type 1 Diabetes)

http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Finfomyhealth.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F07%2Ftype-2-diabetes-because-of-obesity-or-overweight.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Finfomyhealth.com%2Fhealth-news%2Fcaution-diabetes-mellitus-staking-your-children.html%2Fattachment%2Ftype-1-diabetes-often-attack-children&h=360&w=422&tbnid=P-NPc8XMs60H8M%3A&zoom=1&docid=4YC7V33HxrbgpM&ei=rRoAVNSNNsXdaOjEgsgH&tbm=isch&ved=0CCYQMygIMAg&iact=rc&uact=3&dur=845&page=1&start=0&ndsp=18

Το παιδί σας, το οποίο πριν από τρία χρόνια παρουσίασε διαβήτη τύπου 1, τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να δυσανασχετεί με την κατάσταση του. Σας λέει ότι βαρέθηκε να διαφέρει από τα άλλα παιδιά και να μη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και ότι είναι καταδικασμένο σε όλη του τη ζωή να κάνει ινσουλίνες και μετρήσεις. Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Συζητήστε με το παιδί για το θέμα του διαβήτη του και τονίστε του ότι η πορεία της ασθένειας εξαρτάται από το ίδιο και τη συμμόρφωσή του στη θεραπεία.
Εξηγήστε του ότι ο διαβήτης δεν αποτελεί στίγμα και δεν επηρεάζει την προσωπικότητά του.
Έχει σημασία το παιδί να μη ντρέπεται για το διαβήτη του. Αν τον κρύβει, μπορεί κάποια στιγμή να αναβάλει τη μέτρηση ή την ένεση και αυτό να έχει σοβαρές συνέπειες.
Εξηγήστε του ότι μπορεί να συμμετέχει, σε λογικό πλαίσιο, σε όλες τις δραστηριότητες της ηλικίας του. Είναι όμως απαραίτητο να τηρεί τα ωράρια των γευμάτων του και των μετρήσεών του.
Καλό είναι το παιδί να συζητά συχνά με το γιατρό του, γιατί έτσι θα αντιμετωπίσει πιο υπεύθυνα το πρόβλημά του.
http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.diabeteslifestylecoach.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F02%2F427533-3752-9.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.diabeteslifestylecoach.com%2F2012%2Fblog%2Fcoping-strategies-to-deal-with-type-1-diabetes-in-your-child%2F&h=289&w=193&tbnid=RZCfZKWFrCXSVM%3A&zoom=1&docid=pDYpq4NMTI5DXM&ei=rRoAVNSNNsXdaOjEgsgH&tbm=isch&ved=0CCIQMygEMAQ&iact=rc&uact=3&dur=567&page=1&start=0&ndsp=18
Υπογραμμίστε τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, ειδικά στα αγόρια.
Ο έφηβος κάποιες φορές θυμώνει ή και αμφισβητεί την ιατρική καθοδήγηση, επειδή γενικά επαναστατεί εναντίον κάθε εξουσίας. Προσπαθήστε με ήρεμο τρόπο να τον πείσετε ότι πρέπει να επιλέξει άλλο τομέα για την επανάστασή του.
Το "διαβητικό οργανόγραμμα" πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ταραχώδη και ορμητική ζωή των εφήβων ώστε το παιδί να μην αποκόπτεται από τους συνομηλίκους του και τις φυσιολογικές δραστηριότητες.
http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.phoenixchildrens.org%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fmedical-specialties%2Fendocrinology%2Fdiabetes%2Fdiabetes-images%2Fblood_glucose_monitor.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.phoenixchildrens.org%2Fmedical-specialties%2Fendocrinology%2Fdiabetes%2Fmanaging-type-1-diabetes-in&h=120&w=180&tbnid=G-NVSbMB5dIZeM%3A&zoom=1&docid=TWLjvFpBkaFkPM&ei=rRoAVNSNNsXdaOjEgsgH&tbm=isch&ved=0CB8QMygBMAE&iact=rc&uact=3&dur=1279&page=1&start=0&ndsp=18
Ενημερώστε τους καθηγητές του παιδιού για το πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι στο σχολείο υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι σε θέση να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης.
Τα παιδιά συνήθως παίρνουν κουράγιο όταν διαπιστώνουν ότι έχουν το ίδιο πρόβλημα με κάποιες γνωστές προσωπικότητες. Διαβήτη, για παράδειγμα, έχει η Χάλι Μπέρι, επίσης διάσημοι διαβητικοί είναι οι ιδρυτές της βιομηχανίας μοτοσικλετών Harley Davidson, Μπιλ και Τζον Ντάβιντσον, ο επιχειρηματίας που ξεκίνησε την αλυσίδα των McDonald’s Ρέι Κροκ, η τραγουσίστρια Έλα Φιτζέραλντ, ο μπλουζίστας Μπι Μπι Κινγκ και ο εφευρέτης Τόμας Έντισον κ.α.

Πηγή