Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

9 τρόποι για να βάλεις τέλος στους τσακωμούς των παιδιών σου


Αποτέλεσμα εικόνας για αδερφικη τσακωμος
πηγη

Δεν υπάρχουν αδέρφια που να μην τσακώνονται. Άλλα πιο πολύ και άλλα λιγότερο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν αρχίσει κάποια στιγμή να φωνάζουν το ένα στο άλλο ή ακόμα χειρότερα να χτυπιούνται. Οι τσακωμοί και οι διαφωνίες ανάμεσα στα αδέρφια είναι κάτι το αναπόφευκτο, δεν σημαίνει όμως, πως δεν ενοχλούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Σαν γονιός θα μπήκες κι εσύ πολλές πειρασμό να σταματήσεις αυτούς του καβγάδες βάζοντας τις φωνές, αλλά έτσι απλά καταλήγεις να τσακώνεσαι κι εσύ με τα παιδιά σου. Υπάρχουν και πιο απλοί τρόποι, οι οποίοι μπορεί να μην πιάσουν απαραίτητα από την πρώτη φορά, αλλά να μείνεις πιστοί σε αυτούς θα δεις ότι με το πέρασμα του χρόνου οι καβγάδες θα λιγοστεύουν και τα παιδιά σου θα αναπτύξουν μια πιο υγιή σχέση μεταξύ τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για αδερφικη τσακωμος
πηγη

Παρακάτω ακολουθούν 9 τρόποι για να βάλεις ένα τέλος στους τσακωμούς των παιδιών σου…

1. Να κρατηθούν από το χέρι ή να ακουμπήσουν τις μύτες τους
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, αυτός είναι ένα πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να πάψουν τα παιδιά σου να μαλώνουν. Κάθε φορά που βλέπεις ότι τα παιδιά ξεκινάνε ένα καβγά, να τους ζητάς ευγενικά και ήρεμα να καθίσουν μαζί στον καναπέ και να κρατήσουν το ένα το χέρι του άλλου, όσο προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους με λόγια. Εξίσου αποτελεσματικό είναι να τα βάλεις να καθίσουν στο πάτωμα αντικρυστά το ένα από το άλλο και να ακουμπήσουν τις μύτες τους. Πριν το καταλάβεις οι φωνές θα έχουν γίνει γέλια.
2. 2 σώματα, ένα μπλουζάκι
Η ιδέα είναι απλή, παίρνεις ένα xtra large ανδρικό μπλουζάκι και βάζεις τα παιδιά σου να το φορέσουν ταυτόχρονα, μέχρι να σταματήσουν να μαλώνουν. Αν τα παιδιά σου είναι μεγαλύτερα, μπορείς να τους πεις να σε βοηθήσουν και με τις δουλειές όσο φορούν το μπλουζάκι. Ενώ, φορούν ακόμα το μπλουζάκι, μίλα τους και εξήγησέ τους, πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζονται και να κάνουν πράγματα μαζί.
3. Το κουτί με τις δουλειές
Σκέψου μερικές δουλειές τις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά σου, γράψ’ τες σε διαφορετικά χαρτάκια και βάλ΄τα όλα μαζί σε ένα κουτί. Κάθε φορά που τα παιδιά θα ξεκινάνε έναν καβγά, θα τους λες ότι πρέπει να διαλέξουν ένα χαρτάκι από το κουτί. Δεν μπορούν να διαλέξουν την δουλειά, ό, τι τους τύχει. Με το που ξεκινούν να μαλώνουν, θα φωνάζεις απλά “Το κουτί με τις δουλειές”.
4. Να είσαι ήρεμη
Πολλές φορές βοηθά να μένεις ήρεμη και να αφήνεις τα αδέρφια να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μαθαίνουν από νωρίς πως να λύνουν τις διαφορές τους. Είναι μια δεξιότητα που θα τους χρησιμέψει και στην ενήλική ζωή τους. Εσύ πρέπει να επέμβεις μόνο αν δεις ότι τα πράγματα ξεφεύγουν.
5. Να τα χωρίζεις
Αν και πολλοί γονείς προτιμούν να βάζουν τα παιδιά να καθίσουν μαζί για να λύσουν τις διαφορές τους, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι είναι καλύτερα να τα χωρίζεις. Αν μείνουν χωριστά για αρκετές ώρες, θα εκτιμήσουν τον χρόνο που περνούν μαζί. Θα δουν πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα αδερφό ή μια αδερφή και να μοιράζεσαι τον χρόνο σου μαζί τους.
6. Ξεχωριστός χρόνος με τους γονείς
Μπορεί να μην νομίζεις ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στους τσακωμούς των παιδιών, είναι όμως πολλοί εκείνοι οι γονείς που λένε ότι πιάνει. Αν σαν γονιός περνάς ξεχωριστά χρόνο με το κάθε παιδί σου, θα αισθάνεται και εκείνο ξεχωριστό.
7. Οι αγκαλιές τα λύνουν όλα
Βάλε τα παιδιά να αγκαλιαστούν μέχρι να σταματήσουν να είναι θυμωμένα το ένα με το άλλο. Αν είναι “παγιδευμένα” το ένα στην αγκαλιά του άλλου, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τα βρουν.
8. Να καθαρίσουν το σπίτι
Αν τα δεις και αρχίσουν να μαλώνουν, δώσε τους δυο επιλογές. Ή να συνεχίσουν τον καβγά και μετά να κάνουν δουλείες στο σπίτι ή να σταματήσουν να μαλώνουν και να γλιτώσουν τις δουλειές. Δεν υπάρχει κανένα παιδί που θα διαλέξει την πρώτη επιλογή.
9. Δως τους ένα «πρόβλημα» να το λύσουν μαζί
Μια πολύ έξυπνη αλλά και εποικοδομητική λύση θα ήταν κάθε φορά που τα παιδιά σου μαλώνουν, να τους δίνεις να κάνουν κάτι μαζί, όπως το να φτιάχνουν ένα παζλ. Με το που τελειώσουν το πρώτο παζλ, δως τους ένα πιο δύσκολο. Το να φτιάχνουν μαζί ένα παζλ, θα τους διδάξει την αξία της συνεργασίας, αλλά και του πόσο σημαντικό είναι να έχεις κάποιον που να μπορείς να βασιστείς πάνω του.

Πηγη