Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Μία ακόμα επιστημονική επιτυχία που σχετίζεται με τον Αυτισμό, Σχιζοφρένεια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον !



Αποτέλεσμα εικόνας για Μία ακόμα επιστημονική επιτυχία για τον καθηγητή Χριστόπουλο
πηγη

Μία ακόμα επιστημονική επιτυχία για τον καθηγητή Χριστόπουλο

 

Στόχος η βελτίωση της επίδρασης των φαρμάκων σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, σχιζοφρένεια, Αλτσχάιμερ, αυτισμό και νόσο Πάρκινσον και μείωση των παρενεργειών.

Μετά το John J. Abel Award στη Φαρμακολογία και το Michael Rand Medal, το βραβείο της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline (GSK) -που, επίσης, μπήκε στον κατάλογο των διακρίσεων του ερευνητή καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash, Αθανάσιου Χριστόπουλου-, προχθές, ίσως να μη φαντάζει εξίσου σημαντικό. Δεν είναι όμως έτσι. Και αυτό όχι μόνο επειδή το βραβείο της GSK συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο $80.000, χρήματα που θα επενδυθούν στην έρευνα του ομογενή καθηγητή, αλλά και επειδή η GSK βραβεύει την έρευνά του επειδή την θεωρεί τη σημαντικότερη μεταξύ αυτών που διεξάγονται επί του παρόντος στην Αυστραλία.
Ο κ. Χριστόπουλος και ο ερευνητικός του συνεργάτης Patrick Sexton -επίσης καθηγητής του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης-, προσπαθούν να αναπτύξουν μία ουσία η οποία θα χρησιμοποιείται σε φάρμακα και θα έχει τη δυνατότητα να δίνει εντολές στα κύτταρα των ιστών, προκειμένου αυτά να αυξάνουν ή μειώνουν τη δράση των φαρμάκων ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η ουσία αυτή θα «μιλά» με τους υποδοχείς των πρωτεϊνών G των κυττάρων οι οποίοι με τη σειρά τους θα «απορροφούν» ανάλογα τα δραστικά συστατικά των φαρμάκων.
Πέρα από το γεγονός ότι η σύσταση της εν λόγω ουσίας θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων θα βοηθήσει κατ' επέκταση και στη μείωση των παρενεργειών κάποιων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε χρόνιες παθήσεις όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα, η σχιζοφρένεια, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο αυτισμός και η νόσος Πάρκινσον.
«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι το να κάνουμε τις πρωτεΐνες να λειτουργούν ως διακόπτες για τα κύτταρα» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χριστόπουλος, μιλώντας για τις ερευνητικές προσπάθειες της ομάδας του.
Ο κ. Χριστόπουλος -που μετανάστευσε στην Αυστραλία σε ηλικία 16 ετών-, πριν από δύο περίπου χρόνια συμπεριλήφθη στον κατάλογο της Thomson Reuters μαζί με 3.200 ακόμα επιστήμονες απ' όλο τον πλανήτη που ξεχωρίζουν για την επιστημονική τους εργασία και θεωρούνται από τους σημαντικότερους του πλανήτη.
Ο λόγος που η έρευνα του ομογενή επιστήμονα θεωρήθηκε ως μία από τις πλέον σημαντικές του κόσμου -όπως σημειωνόταν τότε στην καταχώρηση του καταλόγου της Thomson Reuters-, ήταν το ότι αυτή ενδέχεται να αλλάξει δραστικά τον χάρτη της φαρμακοβιομηχανίας σε παγκόσμια κλίμακα και να σώσει ζωές.
Θα πρέπει, τέλος, να αναφέρουμε ότι ο καθηγητής Αθ. Χριστόπουλος και η ερευνητική του ομάδα, δεν είναι οι μόνοι που «κοιτούν» προς αυτήν την ερευνητική κατεύθυνση. Το γεγονός, εντούτοις, ότι η δουλειά του ομογενή καθηγητή είναι μεγάλης σημασίας επιβεβαιώνεται σίγουρα από το γεγονός ότι το πρόσφατο βραβείο του δόθηκε από μία φαρμακευτική εταιρία, που σίγουρα όπως πολλές άλλες παρακολουθούν την εξέλιξή της με μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο επιστημονικό αλλά και οικονομικό.

 Πηγη