Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς ο αυτισμός συνδέεται με τη δημιουργικότητα;



Αποτέλεσμα εικόνας για δημιουργικότητα
πηγη

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA) και το Πανεπιστήμιο Striling εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του αυτισμού και τη δημιουργικότητα.
Η έρευνα φανερώνει πως τα άτομα με υψηλά επίπεδα αυτιστικών χαρακτηριστικών είναι πολύ πιθανό να παράγουν ασυνήθιστα δημιουργικές ιδέες.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα με αυτιστικά χαρακτηριστικά παράγουν λιγότερες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων σε ένα πρόβλημα (γνωστή ως αποκλίνουσα σκέψη). Οι απαντήσεις που έδιναν ήταν πιο πρωτότυπες και δημιουργικές, από τις αναμενόμενες. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει τον αυτισμό και τις διαδικασίες δημιουργικής σκέψης.
Η συγκεκριμένη έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Journal of Autism and Developmental Disorders, και δεν απευθύνεται απαραίτητα σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό, αλλά και σε άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα συμπεριφορών και διαδικασιών σκέψης που συνήθως συνδέονται με την πάθηση. Αυτό βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που οδηγούν στη σκέψη, ότι μπορεί να υπάρχουν πλεονεκτήματα στα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό, χωρίς απαραίτητα να πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της πάθησης.
Ένα από τους συγγραφείς της έρευνας, ο  Dr Martin Doherty, από το Πανεπιστήμιο UEA δήλωσε: «Τα άτομα με υψηλά αυτιστικά χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι έχουν λιγότερη ποσότητα, αλλά καλύτερη ποιότητα δημιουργικών ιδεών. Συνήθως θεωρούνται πιο άκαμπτοι στη σκέψη τους, οπότε το γεγονός ότι οι ιδέες τους είναι πιο ασυνήθιστες ή σπάνιες αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Αυτή η διαφορά μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων.»
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 312 άτομα που ολοκλήρωσαν ένα ανώνυμο online ερωτηματολόγιο για τη μέτρηση αυτιστικών χαρακτηριστικών και έλαβαν μέρος σε μια σειρά από tests δημιουργικότητας. Εβδομήντα πέντε άτομα από τους συμμετέχοντες δήλωσαν, ότι είχαν λάβει διάγνωση διαταραχής αυτιστικού φάσματος.

Πηγη