Οι μαμάδες συχνά δυσκολεύονται να καταλάβουν αν το παιδί τους λέει ψέματα ή την αλήθεια. Και μιας και δεν έχουμε όλοι σπίτι έναν ανιχνευτή αλήθειας, το popsugar μάς λέει σε τι θα πρέπει να δώσουμε προσοχή για να μάθουμε αν το μικράκι μας όντως μας δουλεύει ψιλό γαζί!
1. Οπτική επαφή
Τα μικρά παιδιά που λένε ψέματα συνήθως αποφεύγουν την οπτική επαφή. Καθώς μεγαλώνουν όμως και γίνονται πιο πονηρά, μπορεί να κάνουν το αντίθετο για να μην πιστέψετε πως λένε ψέματα, να σας κοιτάνε κατάματα χωρίς να πάρουν το βλέμμα τους από το πρόσωπό σας. Έτσι λοιπόν, η έλλειψη οπτικής επαφής και η υπερβολική οπτική επαφή είναι σημάδια πως κάποιος κάτι σας κρύβει.
2. Επανάληψη
Άλλο ένα συχνό σημάδι πως το παιδί λέει ψέματα είναι όταν επαναλμβάνει ένα μέρος της ερώτησης στην απάντησή του. Είναι ένας τρόπος να ξεκλέψει χρόνο και να σκαρφιστεί μια ψευτιά. Αν για παράδειγμα το ρωτήσατε «τι έκανε με ένα φίλο του μετά το σχολείο» μπορεί να απαντήσει «Τι έκανα με το Φίλιππο μετά το σχολείο; Ε… πήγαμε…».
3. Πιάνει το πρόσωπό του
Όταν πιάνει το πρόσωπό του, είτε ξύνει το αυτί ή πιάνει τη μύτη ή το κεφάλι του, δείχνει πως μάλλον δεν σας λέει την αλήθεια. Το ίδιο ισχύει και όταν γλείφει ή δαγκώνει τα χείλη του.
4. Ανακρίβειες
Οι ανακρίβειες στην ιστορία του παιδιού σας είναι το πιο σίγουρο σημάδι πως δεν σας τα λέει καλά.
5. Αμυντική στάση
Ένα παιδί που λέει ψέματα θα αντιδράσει υπερβολικά στις κατηγορίες σας, γι” αυτό προσέξτε πόσο αμυντικά συμπεριφέρεται όταν του λέτε πως λέει ψέματα.
6. Ασυνήθιστες χειρονομίες
Μήπως το παιδί σας ξαφνικά χρησιμοποιεί χειρονομίες για να πει μια ιστορία ή στέκεται έχοντας τα χέρια του πίσω από την πλάτη του; Οι ασυνήθιστες χειρονομίες ή η ασυνήθιστη στάση του σώματος μπορούν να μαρτυρήσουν πως λέει ψέματα.
7. Βλεφαρίσματα
Τα μάτια του παιδιού σας προδίδουν την αλήθεια. Μήπως ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του πολύ περισσότερο από ό,τι είναι λογικό; Κάτι τρέχει εδώ…
8. Νευρικότητα
Μήπως παίζει με τα χέρια του ή συνοφρυώνεται όταν σας διηγείται τα όσα έκανε; Αν νιώθει άβολα και φέρεται με νευρικότητα, μάλλον δεν σας λέει την αλήθεια.
9. Ασυναρτησίες
Εκτός και αν το παιδί σας είναι από τη φύση του πολυλογάς, οι ασυναρτησίες και η πολυλογία μπορούν να αποτελέσουν σημάδι πως κάτι δεν στέκει στα όσα σας λέει.
10. Αλλαγή τόνου φωνής ή ταχύτητας ομιλίας
Μεγάλες παύσεις, διστακτικότητα, χαμηλότερος τόνος από τον φυσιολογικό – αυτά τα σημάδια δείχνουν επίσης πως το παιδί σας λέει ψέματα.