Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Δραστηριότητες που θα βελτιώσουν τη μνήμη σας!

 

ΠΩΣ ΝΑ... | 10 απλοί τρόποι να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα
πηγη


Παζλ και Παιχνίδια λέξεων

Μια άλλη άσκηση του εγκεφάλου που θα εμπλουτίσει τις γενικές σας γνώσεις, βοηθώντας σας παράλληλα να αποτρέψετε την απώλεια μνήμης, είναι τα παιχνίδια λέξεων ή η επίλυση σταυρόλεξων και άλλων παζλ. Μπορεί να Sudoku, μπορεί και ένα παιχνίδι Scrabble. Ό, τι σας ελκύει, αρκεί να διεγείρει το μυαλό σας με νέες λέξεις, οι οποίες σας επιτρέπουν να τις συνδέσετε με αντικείμενα ή ενέργειες. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως παιχνίδια λέξεων σε καθημερινή βάση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη της μουσικής!

Μουσική και μουσικοθεραπεία (γνωστή και ως μελωθεραπεία) παρέχουν εξαιρετική άσκηση του εγκεφάλου, καθώς όχι μόνο βελτιώνουν τη συγκέντρωση, αλλά υποστηρίζουν την υγιή μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία. Την ίδια ώρα που η κλασική μουσική μπορεί να βοηθήσει αποδεδειγμένα τα μωρά και τα μικρά παιδιά να ενισχύσουν την πνευματική τους υγεία και να βελτιώσουν τη λεκτική τους ευχέρεια, όλα τα είδη μουσικής είναι μια καλή «θεραπεία» για την απώλεια μνήμης. Απλά ακούστε την αγαπημένη σας μουσική σε καθημερινή βάση και προσπαθήστε να θυμηθείτε τη μελωδία ή τους στίχους. Για καλύτερα αποτελέσματα σιγοτραγουδήστε (ναι, πιάνει και το μουρμουρητό!), ενώ θα το βρείτε τόσο χρήσιμο, όσο και διασκεδαστικό!

Μην ντρέπεστε να μιλήσετε στον... εαυτό σας!

Καλύτερα βέβαια θα ήταν να μην το κάνετε δημοσίως, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μιλούν στους εαυτούς τους διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης γεροντικής άνοιας. Μιλήστε στον εαυτό σας, πείτε του ακόμα και ιστορίες και μόλις βρήκατε έναν ακόμα εξαιρετικό τρόπο για να καθυστερήσετε την απώλεια της μνήμης σας, αλλά και μία ιδανική «συναισθηματική άσκηση». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η διήγηση ιστοριών έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer, ενώ έχει αποδειχθεί χρήσιμη για τη βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης, βοηθώντας στη διατήρηση περισσότερων πληροφοριών!

Διαβάστε διαφορετικά βιβλία και προσπαθήστε να θυμηθείτε την πλοκή!

Ποιος δεν απολαμβάνει ένα καλό βιβλίο κάθε τόσο; Σίγουρα όσοι το χρησιμοποιούν αντί για… υπνωτικά, ωστόσο φέρεται να μην ισχύει μόνο το ρητό ότι όποιος δε διαβάζει ζει μόνο μία ζωή και ένας που διαβάζει χιλιάδες. Και αυτό γιατί μία από τις καλύτερες ασκήσεις μυαλού που μπορείτε να κάνετε για να αντισταθείτε στην απώλεια μνήμης είναι το διάβασμα. Διαβάστε όσο μπορείτε και όσο πιο συχνά μπορείτε! Από βιβλία και δοκίμια, μέχρι άρθρα εφημερίδων και περιοδικών! Οτιδήποτε εφιστά την προσοχή σας! Μπορείτε να διαβάζετε στον ελεύθερο χρόνο σας στο σπίτι, στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμα και όταν περιμένετε στην ουρά! Εξαιρετικό τιπ: Προσπαθήστε να θυμηθείτε την πλοκή των βιβλίων που διαβάσατε πριν αρκετό καιρό και σίγουρα θα ενισχύσετε τη μνήμη σας!

Παιχνίδια του… μυαλού

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια/ασκήσεις εκεί έξω που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την «τόνωση» των λειτουργιών του εγκεφάλου σας. Ειδικά ό,τι απαιτεί ταυτόχρονη χρήση χεριών και ματιών ενισχύει σημαντικά την πρόληψη ενάντια στην απώλεια μνήμης. Δε χρειάζεται να κουραστείτε με απαιτητικές ασκήσεις του εγκεφάλου. Μπορείτε να βασιστείτε σε εύκολες ή μέτριες ασκήσεις που ενεργοποιούν τους νευρώνες, στέλνοντας άμεσα μηνύματα στο νευρικό σύστημα και βοηθώντας στην ενδυνάμωση της μνήμης σας.

Μνημονική μέθοδος!

Last but not least, όχι η μνημονιακή με την οποία (ξε)χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια, αλλά η μνημονική μέθοδος! Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδέσετε μια οπτική εικόνα με ένα όνομα ή μια λέξη προκειμένου να σας βοηθήσει να θυμάστε ένα πρόσωπο, ή μπορείτε να συνδέσετε ένα αρκτικόλεξο με μία μεγαλύτερη λέξη. Από την άλλη, παρηχήσεις, ομοιοκαταληξίες και αστεία είναι τρεις ακόμη... τρόποι για να θυμηθείτε ονόματα, γεγονότα, στοιχεία και άλλες σημαντικές πληροφορίες.

Διαβάστε περισσότερα

Πηγη