πηγη |
Όλοι ξέρουμε ότι τα χρώματα έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στη διάθεση, στα συναισθήματα και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Πειράματα δείχνουν ότι τα διαφορετικά χρώματα επηρεάζουν το σφυγμό, την αναπνοή, το μεταβολισμό, τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τον ύπνο, τη μνήμη, τη σχολική και ακαδημαϊκή επίδοση! Μάθετε λοιπόν ποια είναι τα κατάλληλα χρώματα για τη σωστή ψυχολογία του παιδιού σας και διακοσμήστε ανάλογα το παιδικό δωμάτιο.
πηγη |
Παρόλο που αναγνωρίζεται ότι η αντίληψη του χρώματος μπορεί να είναι υποκειμενική και τα συναισθήματα που προκαλούν να είναι διαφορετικά για τον καθένα από εμάς, καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις οι προσωπικές μας εμπειρίες και την κουλτούρα μας, έρευνες δείχνουν πως υπάρχουν χρώματα που έχουν κοινή επίδραση σε όλους μας!
Τα ζεστά χρώματα
Τα χρώματα που ανήκουν στο φάσμα της κόκκινης παλέτας περιλαμβάνουν το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, και θεωρούνται ζεστά χρώματα. Σε γενικές γραμμές αυτά τα χρώματα προκαλούν συναισθήματα ζεστασιάς και άνεσης, αλλά και συναισθήματα θυμού και εχθρότητας.
Το κόκκινο είναι ένα ιδιαιτέρα δυνατό χρώμα που διεγείρει και ενεργοποιεί το σώμα, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την αναπνοή. Μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο αυξάνει την αθλητική ικανότητα, αλλά επίσης έχει συνδεθεί με αυξημένη επιθετικότητα, με αδυναμία συγκέντρωσης, ακόμη και με πονοκέφαλο. Η έκθεση σε κόκκινο χρώμα έχει βρεθεί να επηρεάζει αρνητικά τις σχολικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών.
Το ροζ, εκτός από αγαπημένο των κοριτσιών, προκαλεί χαλαρωτική διάθεση και έχει ηρεμιστική επίδραση. Αλλά κάποιες έρευνες λένε πως με την πάροδο του χρόνου μπορεί να γίνει ενοχλητικό και να προκαλέσει άγχος. Αρκετά συχνά ενώ το αγαπούν τα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια, το απορρίπτουν σαν χρώμα στο μέλλον.
Το κίτρινο, εκτός από χαρωπό και φωτεινό χρώμα, έχει συνδεθεί έντονα με την ευτυχία και με τα κίνητρα. Το απαλό κίτρινο μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση, ενώ οι πιο λαμπερές του αποχρώσεις μπορούν να τονώσουν τη μνήμη και να αυξήσουν το μεταβολισμό. Παρόλα αυτά όμως, το κίτρινο σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης με αποτέλεσμα να κάνει τα παιδιά ιδιότροπα και με έντονη διέγερση.
Το πορτοκαλί, φιλικό και φιλόξενο, έχει έναν ιδιαίτερα κοινωνικό χαρακτήρα γιατί εμπνέει τη διαπροσωπική επικοινωνία και κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα. Όπως και το κίτρινο, το πολύ πορτοκαλί μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση γι’ αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.
Τα ψυχρά χρώματα
Τα χρώματα που ανήκουν στο φάσμα της μπλε παλέτας, είναι γνωστά ως τα ψυχρά χρώματα και περιλαμβάνουν το μπλε, το μοβ και το πράσινο. Συχνά περιγράφονται ως χρώματα ηρεμίας, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και συναισθήματα θλίψης.
πηγη |
Το μπλε, σε αντίθεση με το κόκκινο, ηρεμεί το μυαλό και το σώμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, τα συναισθήματα άγχους και επιθετικότητας. Το μπλε περιβάλλον, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν προβλήματα ύπνου ή είναι επιρρεπή σε ξεσπάσματα. Σκεφτείτε τη θετική επίδραση που έχει η όψη του γαλάζιου ουρανού και της θάλασσας. Παρόλα αυτά όμως, το σκούρο μπλε μπορεί να προκαλέσει σκέψεις επικείμενης καταιγίδας καθώς και αρνητικά συναισθήματα.
Το μοβ έχει συνδεθεί με τη σοφία και την πνευματικότητα, καθώς συνδυάζει τη σταθερότητα του μπλε και την ενέργεια του κόκκινου. Επίσης, αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας και συνδέεται με τον πλούτο.
Το πράσινο συμβολίζει τη φύση και επομένως συνδέεται με τη γαλήνη και την ηρεμία. Επιπλέον, το πράσινο σχετίζεται με την υγεία και την ευημερία. Έχει μια κατευναστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα, μειώνει το άγχος και ενισχύει τη συγκέντρωση. Έρευνες έχουν δείξει πως η έκθεση στο πράσινο χρώμα βελτιώνει την ικανότητα ανάγνωσης.
Οι ειδικοί συνιστούν πως τα παιδιά δεν πρέπει να περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε περιβάλλοντα με έντονα χρώματα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να τους στερήσουμε ένα όμορφο και πολύχρωμο δωμάτιο. Αν τα χρώματα χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της πνευματικής ανάπτυξης, στην ενίσχυση θετικών συναισθημάτων και στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης!
Διαβάστε περισσότερα
Πηγη