Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ελληνική έξυπνη εφαρμογή συμβάλλει στη παρακολούθηση παιδιών με ΔΕΠΥ



πηγη
Θεσσαλονίκη
Στη διευκόλυνση της παρακολούθησης και καταγραφής της συμπεριφοράς παιδιών που πάσχουν από Ελλειμματικής Προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), στοχεύει η εφαρμογή για έξυπνα κινητά που ανέπτυξαν ερευνητές του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. Το app θα είναι διαθέσιμο για δωρεάν κατέβασμα τις επόμενες ημέρες.

Η καινοτόμος εφαρμογή έχει στόχο την επιλογή της καταλληλότερης θεραπευτικής προσέγγισης για τα παιδιά με ΔΕΠΥ, αφού ο γιατρός θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο ιστορικό της καταγραφής και πορείας της καθημερινότητας του παιδιού, μέσα από τα δεδομένα που θα έχουν καταγράψει γονείς και δάσκαλοι.

Η εφαρμογή διαθέτει μία πληθώρα επιλογών, όπως το ειδικό λεξικό για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, μέσα από το οποίο αξιολογείται η καθημερινή συμπεριφορά του παιδιού, με παραδείγματα (χοροπηδά ασταμάτητα, ξεχνά να κάνει κάτι, διαταράσσει τη ροή της συζήτησης, δεν έχει αίσθηση του κινδύνου κ.ά.).


Ο χρήστης επιλέγει χαρακτηριστικά συμπεριφορών, τα οποία καταγράφονται και αποστέλλονται σε κεντρικό site που έχει δημιουργήσει η ερευνητική ομάδα, τα οποία δημιουργούν το ιστορικό συμπεριφοράς του παιδιού, προς αξιολόγηση και διάγνωση από ειδικό γιατρό. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας του παιδιού σε βάθος χρόνου.

Η εφαρμογή υποστηρίζει τη μεθοδολογία ABC, όπου καταγράφεται το τι προηγήθηκε της συμπεριφοράς αυτής και τι ακολούθησε. Ο ειδικός, αξιολογώντας την παρατήρηση, μπορεί να προτείνει ένα πλάνο παρέμβασης για το παιδί, και η εφαρμογή υποστηρίζει τις στρατηγικές παρέμβασης, μέσω της καταγραφής παρατηρήσεων.

Τέλος, η χρήση της εφαρμογής, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων, που ολοκληρώνεται με την έκδοση αναφορών με αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα, βοηθά τον ειδικό να αξιολογήσει την επιτυχία ή καταλληλότητα των παρεμβάσεων.

«Στόχος είναι να συνδέσουμε την εφαρμογή με θεραπευτικά πρωτόκολλα, σε συνεργασία με ψυχιάτρους και ψυχολόγους έτσι ώστε να υπάρξει καινοτόμος αντιμετώπιση του προβλήματος», σχολιάζει ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, επίκουρος καθηγητής Πληροφορικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), χαρακτηρίζεται από μια αναπτυξιακά ακατάλληλη, διάχυτη -σε διάφορες καταστάσεις, όπως το σπίτι και το σχολείο- και επίμονη έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα ή παρορμητικότητα, με έναρξη την παιδική ηλικία.

Σχετίζεται με σημαντική έκπτωση στην κοινωνική, σχολική και/ή επαγγελματική λειτουργία. Είναι τέσσερις φορές πιο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια και επηρεάζει έως και το 5% του σχολικού πληθυσμού.

Οι μέχρι τώρα επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή μεταδίδεται γενετικά και προκαλείται από μία χημική ανεπάρκεια σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές.

Πηγή