Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Φάρμακα για το άσθμα αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού αυτισμού



πηγη
Νέα Υόρκη
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες πήραν συγκεκριμένα φάρμακα για το άσθμα κατά τη διάρκεια της κύησης ενδεχομένως να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντρεξελ στη Φιλαδέλφεια, βρήκαν έναν συσχετισμό μεταξύ του κινδύνου εκδήλωσης αυτισμού και της έκθεσης του εμβρύου σε β-αγωνιστές. Πρόκειται για κατηγορία φαρμάκων που ελέγχουν το άσθμα και περιλαμβάνουν την αλβουτερόλη, τη σαλμετερόλη και την φορμοτερόλη.


Συγκεκριμένα, η Δρ Νικολ Γκιντάγια και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από το εθνικό αρχείο της Δανίας και εντόπισαν 5.200 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Τα συνέκριναν με 52.000 συνομήλικα τους, χωρίς αυτισμό.

Συνολικά, το 4% των παιδιών με αυτισμό είχε εκτεθεί σε β-αγωνιστές, έναντι 3% της ομάδας ελέγχου.

Όταν οι επιστήμονες έλεγξαν και άλλες παραμέτρους, περιλαμβανομένου του μητρικού άσθματος, της ηλικίας των γονέων και επιπλοκών στον τοκετό, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε β-αγωνιστές ενδομήτρια ήταν 30% πιθανότερο να εκδηλώσουν αυτισμό.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι β-αγωνιστές επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου με τρόπο τέτοιο που αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού. Πειράματα σε εγκύους αρουραίους έχουν δείξει ότι επηρεάζουν την εμβρυϊκή νευροκυτταρική ανάπτυξη.

«Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, αλλά επίσης οι γυναίκες με άσθμα δεν θα πρέπει να σταματούν τη θεραπεία τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το μη ελεγχόμενο άσθμα στην κύηση σχετίζεται με επιπλοκές, όπως πρόωρος τοκετός, χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης και εισαγωγή του νεογνού σε μονάδα εντατικής θεραπείας» εξηγεί η Δρ Γκιντάγια.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης επίσης σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού.

Πάντως, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο αυτισμός προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικής επιρρέπειας και συγκεκριμένων περιβαλλοντικών μεταβλητών. Πολλά γονίδια έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού, ενώ μεγαλώνει διαρκώς και η λίστα των ύποπτων περιβαλλοντικών παραγόντων.


Πηγη