Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ασκήσεις Λεπτής κινητικότητας..(Ιδέες)



Πολύ καλές ασκήσεις λεπτής κινητικότητας και συντονισμού!

Παιχνίδι :"Βάλε το κέρμα μέσα"
Σε ένα διάφανο κουτάκι φτιάχνουμε μια σχισμή και ζητάμε από το παιδί να βάλει μέσα κέρματα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μεγέθη.


Παιχνίδι : "Βάλε το μπαλάκι στο κουτάκι" 
Μια κατασκευή με ένα πλαστικό κουβαδάκι με καπάκι (μπολάκι), ανοίγουμε τρύπες και ζητάμε από το παιδί να βάζει μέσα τα μπαλάκια, μπορούμε να βάζουμε στην αρχή πον πον..
 Παιχνίδι : "Βάλε το καλαμάκι στην τρύπα"
Η ίδια κατασκευή, μπολάκι με καπάκι και ανοίγουμε τρύπες που να χωράει το καλαμάκι, για αρχή μπορούμε να βάλουμε σύρμα πίπας.
 Παιχνίδι : "Βάλε την οδοντογλυφίδα μέσα στο σωλήνα"
Πιο προχωρημένο παιχνίδι, ζητάμε από το παιδί να βάλει οδοντογλυφίδες μέσα σε ένα χοντρο καλαμάκι.
 Παιχνίδι: Βάλε το μπαλάκι στο κουτάκι

 Παιχνίδι: "Βάλε την οδοντογλυφίδα στην τρυπούλα"
Προχωρημένη άσκηση, χρειαζόμαστε μια αλατιέρα και οδοντογλυφίδες, ζητάμε από το παιδί να βάλει τις οδοντογλυφίδες μέσα στις τρυπούλες.

Καούκη Μανίνα
Ειδική Παιδαγωγός/Συγγραφέας
MA Special Education

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Φτιάξτε σπιτικές πλαστελίνες (Πολύ καλή άσκηση κινητικότητας)



πηγη

Μια απο τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες που έχουν τα παιδιά, είναι το παιχνίδι με τις πλαστελίνες.
Μια άσκηση πολύ καλή για την κινητικότητα του χεριού και τον οπτικοκινητικό συντονισμό.
Τωρα μπορούμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε σπιτική πλαστελίνη , γνωρίζοντας πολύ καλά τι έχει μέσα.

πηγη

Τα υλικά που θα χρειαστείτε: 

1 φλιτζάνι αλάτι
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
2 κ/σ λάδι φυτικό
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σας
πηγη

Σε ένα μπολ ρίχνουμε  το αλάτι και το αλεύρι, μετά,  αργά αργά προσθέτετε το νερό και το χρώμα ζαχαροπλαστικής που έχουμε επιλέξει. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει μαλακό κι εύπλαστο. Αν θέλουμε διαφορετικά χρώματα μοιράζουμε το μίγμα σε 3-4 μπολάκια κι ρίχνουμε σταγόνες χρωμάτων της επιλογής μας. 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και φυσικά μπορείτε να επαναλαμβάνετε όσο συχνά θέλετε!
Μετά το παιχνίδι κρατήστε τις σπιτικές πλαστελίνες σε αεροστεγές δοχείο και αν θέλετε να τις διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βάλτε τες στο ψυγείο.
Καούκη Μανίνα
Ειδική Παιδαγωγός/Συγγραφέας
MA Special Education

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Πως θα εκπαιδεύσουμε ένα παιδι να θυμάται αριθμούς τηλεφώνων και διευθύνσεις!



http://creeksidelearning.com/wp-content/uploads/2015/06/how-to-teach-address-and-phone-number-bright.jpg
πηγη

Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να θυμούνται τα παιδιά εύκολα διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων

Λέει τους αριθμούς ενω τους κρύβει και έξω από την πόρτα και μετά μπαίνει μέσα...σαν μυστικός κωδικός..το ίδιο γίνεται και με την διεύθυνση....





Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ένα παιδί τραβάει τα φωνήεντα και τα σύμφωνα και η φωνή του τρέμει (Δυσαρθρία)



πηγη

πηγη
Υπάρχει μια βαριά διαταραχή της ομιλίας στα παιδιά και στους μεγάλους που οφείλεται στη βλάβη των κινητικών εγκεφαλικών νεύρων με αποτέλεσμα να έχουμε παραλύσεις ή βλάβες στο συντονισμό των μελών των οργάνων, που σχετίζονται με την ομιλία. Έχουμε μια ατελέστατη άρθρωση, ακατανόητη ομιλία, τρεμάμενη φωνή χωρίς ρυθμό, χρόνο και μελωδία.

Είδη Δυσαρθρίας

Υπνώδης Δυσαρθρία
Οφείλεται σε βλάβες των εγκεφαλικών νεύρων που καθοδηγούν τη γλώσσα, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα. Η ομιλία είναι υποτονική και μονότονη, έχει έντονη ρινική χροιά, τα σύμφωνα δεν σχηματίζονται με ακρίβεια, οι προτάσεις είναι σύντομες και ο τόνος της φωνής φθίνει σταδιακά. Υπνώδη Δυσαρθρία παρουσιάζουν όλα τα άτομα που υποφέρουν από μυασθένεια.


Σπαστική Δυσαρθρία
Είναι το αποτέλεσμα σπαστικής ημιπληγίας. Το πρόσωπο είναι ανέκφραστο τρέχουν συνεχώς σάλια, οι κινήσεις των χειλέων και της γλώσσας είναι επιβραδυνόμενες και περιορισμένης έκτασης. Η φωνή είναι αδύνατη, ρινική και ασθενική. Τα σύμφωνα σχηματίζονται όχι με ακρίβεια, είναι μονότονα, βραχνά, ακούγονται σαν να έρχονται από μακριά και εμφανίζουν διαλείψεις. Ο ρυθμός της ομιλίας είναι βραδύς.

Αταξική Δυσαρθρία
Οφείλεται σε βλάβες του μικρού εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από ανακρίβεια στην προφορά των συμφώνων, από επιμηκυνόμενα φωνήεντα, από μεγάλες παύσεις ομιλίας, από υψηλούς τόνους και ένταση, από επιβραδυνόμενο ρυθμό ομιλίας.

Υποκινητική Δυσαρθρία
Οφείλεται σε ανωμαλίες του εξωπυραμιδικού συστήματος. Έχουμε αποκλείσεις στον τόνο της ομιλίας, η φωνή είναι ασθενής, τα σύμφωνα δεν είναι ευκρινή, η φωνή τρέμει και εμφανίζει συχνά διακοπές.


Υπερκινητική Δυσαρθρία
Έχουμε δύο τύπους υπερκινητικής δυσαρθρίας την ταχεία και την βραδεία.
Η ομιλία κατά την ταχεία μoρφή της Υπερκινητικής Δυσαρθρίας έχει στιγμές που δεν εμφανίζει καθόλου δυσαρθρικά φαινόμενα. Στην κατηγορία της Υπερκι¬νητικής Δυσαρθρίας υπάγονται οι ασθενείς του συνδρόμου Gilles -de-la Tourette. Κατά τον σχηματισμό των φωνηέντων παρατηρούνται tics, ελαττωμένη άρθρωση η οποία συχνά καταλήγει σε ηχολαλία και κοπρολαλία.
Κατά την βραδεία μορφή υπερκινητικής Δυσαρθρίας έχουμε αθετώσεις, δυ¬σκινησία και δυστονία. Τα σύμφωνα προφέρονται χωρίς συμμετρία, τα φωνήεντα άγρια, η άρθρωση παρουσιάζει ακανόνιστες διακοπές, οι τόνοι της φωνής κυμαί¬νονται σε χαμηλά επίπεδα, τα φωνήεντα επιμηκύνoνται, η φωνή διακόπτεται ξαφ¬νικά.


Μεικτή Δυσαρθρία

Oφείλεται σε δυσλειτουργία ή βλάβες πολλών συγχρόνως εγκεφαλικών κινη¬τικών συστημάτων. Η ομιλία μπορεί να χαρακτηρίζεται από ελαφρά δυσαρθρικά φαινόμενα, μπορεί ακόμη σε βαριά μορφή να είναι και τελείως ακατανόητη.

Σε ό,τι αφορά τη λογοθεραπεία της Δυσαρθρίας μπορούμε να πούμε ότι διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Αντικειμενικός σκοπός είναι η βελτίωση της αρθρώσεως. Αυτό επιτυγχάνεται μέχρις ενός βαθμού με επιβραδυνόμενο ρυθμό ομιλίας, με επιλεγμένες ασκήσεις από συλλαβές με τα κρίσιμα φωνήματα. Ακόμη, ασκήσεις με συμπλέγματα, αναπνευστικές ασκήσεις,-ασκήσεις χαλαρωτι¬κές στο εξωτερικό και εσωτερικό του λάρυγγα καθώς και των μυών γύρω από το λαιμό. Πάντως τα αποτελέσματα της λογοθεραπείας στις περιπτώσεις των Δυ¬σαρθριών δεν είναι εντυπωσιακά (Αλεξάνδρου, 1986).

Πηγη

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Πιάσε το ψαράκι!...Άσκηση συντονισμού.



πηγη

Ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι είναι το "Πιάσε το ψαράκι!"

Θα χρειαστούμε ένα μικρό καρεκλάκι με ροδάκια, ένα κορδόνι, ένα ξυλάκι, ψαράκια από χαρτί πλαστικοποιημένα.

Φτιάχνουμε ψαράκια τα πλαστικοποιούμε και τους βάζουμε ένα συνδετήρα στην άκρη, μετά κατασκευάζουμε το καλάμι για το ψάρεμα, δένουμε σε ένα ξυλάκι ένα σχοινί και στην άκρη του ένα συνδετήρα σαν γάντζο.
Το παιδί κάθεται στο μικρό σκαμπό με τα ροδάκια και μετακινείται ανάλογα με το που έχουμε βάλει τα ψαράκια στο πάτωμα.
Είναι μια πολύ καλή άσκηση για το συντονισμό ματιού- χεριού και κατεύθυνσης. Τα πόδια ασκούνται με βάση την κίνηση. Δίνει την δυνατότητα άσκησης χεριών και ποδιών.

  • Δύναμη χεριών
  • Δύναμη ποδιών
  • Κατεύθυνση (προσανατολισμός)
  • Συντονισμός κινήσεων
  • Ισορροπία




    Καούκη Μανίνα
    Ειδική Παιδαγωγός/Συγγραφέας
    MA Special Education

    Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

    Άσκηση για την λεπτή κινητικότητα και την οπτική αντίληψη(Υλικό)





    Μια πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα που συνδυάζει την άσκηση της λεπτής κινητικότητας με την οπτική διάκριση και την οπτική αντίληψη είναι «Το κρέμασμα των ρούχων».

    Τα παιδιά μπορούν πρώτα να κόψουν από το πατρόν τα ρούχα και να τα ζωγραφίσουν, μετά αν είναι πολλά, να χωριστούν και να παίξουν σε 2 ομάδες.
    Η δασκάλα/ ο δάσκαλος μπορεί να βάλει ένα σχοινί και να δώσει μανταλάκια, μόλις δώσει σήμα να ξεκινήσουν και να νικήσει η ομάδα που θα απλώσει τα περισσότερα ρούχα στο σκοινί.
    Αν είναι μεμονωμένη εκπαίδευση μπορεί να γίνει το ίδιο με ένα άτομα, μόνο που θα υπάρχει χρόνος.

    Ακούγετε εύκολο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι!

    Η δραστηριότητα αυτή συμβάλλει στην άσκηση της λεπτής κινητικοτητας, στο να δυναμώσουν τα δάχτυλα και στην οπτική αντίληψη.

    Είναι μια καταπληκτική άσκηση…Δοκιμάστε το!

    • Υλικά
    • Ρούχα χάρτινα
    • Μανταλάκια
    • Σχοινί 

    πηγη



    πηγη
    πηγη
    πηγη
    πηγη
    πηγη


    Καούκη Μανίνα
    Ειδική Παιδαγωγός/Συγγραφέας
    MA Special Education

    Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

    Συντονισμός Ματιού - Χεριού, ασκήσεις λεπτής κινητικότητας. (Ιδέες)





    Φτιάχνοντας γράμματα και λέξεις από χάντρες.

    Μια άσκηση με μεγάλη εκπαιδευτική και λειτουργική σημασία για κάθε παιδί.
    Η λεπτή κινητικότητα χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φυσικά παρακολούθηση, κάθε παιδί μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες σε αυτό τον τομέα. Καλό θα ήταν με εύκολες και διασκεδαστικές ασκήσεις να προσπαθούμε να βάζουμε το παιδί να δουλεύει και να εκπαιδεύεται σε αυτό το κομμάτι ανά τακτά διαστήματα.
    Μια εύκολη αλλά πολύ διασκεδαστική άσκηση, που συνδυάζει την εκπαίδευση σε δυο τομείς (συντονισμός ματιού – χεριού και λεπτή κινητικότητα), είναι οι κατασκευές γραμμάτων ή λέξεων με χάντρες.

    Θα χρειαστούμε:
    • ·         Χάντρες
    • ·         Κόλλα
    • ·         Χαρτόνι
    • ·         Τσιμπιδάκι (για να πιάνουμε τις χάντρες – αυξάνουμε με αυτό τον τρόπο τον βαθμό δυσκολίας της άσκησης).
    Μπορούμε να γράψουμε εμείς τις λέξεις ή τα γράμματα με ένα μολύβι και να ζητήσουμε από το παιδί να ακολουθήσει αυτό που έχουμε γράψει, αλλιώς αφήνουμε μόνο του το παιδί να σχηματίσει με χάντρες, τις λέξεις ή τα γράμματα που θα του πούμε. Όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο πιο πολλά μπορεί να γράψει…μέχρι και κείμενο!

    πηγη
    πηγη

    πηγη

    Καούκη Μανίνα
    Ειδική Παιδαγωγός/Συγγραφέας
    MA Special Education