Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η διπολική διαταραχή εκδηλώνεται σε παιδιά και εφήβους;




http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.maniokatathlipsi.gr%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F09%2Flonely_girl_holding_balloon_by_kindiykhan-d5yyk1k-300x224.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.maniokatathlipsi.gr%2F2013%2F09%2Fearly_signs%2F&h=224&w=300&tbnid=f4LkcnL_zMAkzM%3A&zoom=1&docid=DoTec5xKiFPF7M&ei=QI58VJWSK6vSygO2hoGYBg&tbm=isch&ved=0CD4QMygVMBU&iact=rc&uact=3&dur=587&page=2&start=16&ndsp=22

Πώς εκδηλώνεται η διπολική διαταραχή σε παιδιά και εφήβους; 

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι οποίοι εκδηλώνουν διακριτές περιόδους μανίας ή κατάθλιψης, τα παιδιά και οι νεαροί έφηβοι παρουσιάζουν συνήθως ταχείες εναλλαγές της διάθεσης, ακόμα και στο διάστημα μιας ημέρας. Στα παιδιά η μανία εκδηλώνεται περισσότερο με ευερεθιστότητα και ξεσπάσματα παρά με ευφορική διάθεση. Στους εφήβους η νόσος εκδηλώνεται συνήθως με μεικτή συμπτωματολογία, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας έφηβοι εκδηλώνουν περισσότερο την τυπική μορφή της νόσου, όπως αυτή απαντάται στους ενήλικες.

 Πώς γίνεται η διάγνωση; 

Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής σε παιδιά και εφήβους ενέχει ορισμένες δυσκολίες και γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση από παιδοψυχίατρο, καθώς η συμπτωματολογία που παρουσιάζεται  μπορεί να «μιμείται» αυτή  άλλων διαταραχών, που εκδηλώνονται στο ίδιο ηλικιακό φάσμα (πχ. διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας). Επίσης, στην περίπτωση που ένα παιδί ή έφηβος εκφράζει αυτοκτονικό ιδεασμό ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να ζητηθεί άμεσα η βοήθεια ενός ειδικού.
http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.paidiatros.com%2Fassets%2Fimage%2Fimageoriginal%2Fypnos_diataraxes_ypnou_sta_paidia.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Feidikidiapaidagogisi.blogspot.com%2F2014%2F07%2Fblog-post_5.html&h=420&w=630&tbnid=xaHfRD7U0UX0dM%3A&zoom=1&docid=TQg_-K4opRF4yM&itg=1&ei=QI58VJWSK6vSygO2hoGYBg&tbm=isch&ved=0CC4QMygPMA8&iact=rc&uact=3&dur=531&page=1&start=0&ndsp=16
Αν έχω διπολική διαταραχή θα εμφανίσουν και τα παιδιά μου;

Η εμφάνιση της διπολικής διαταραχής είναι εν μέρει μόνο γενετικά προκαθορισμένη. Για κάποιον που δεν έχει μέλος στην οικογένειά του με διπολική διαταραχή, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου είναι 1%. Αν όμως έχεις διπολική διαταραχή, τα παιδιά σου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν και αυτά την ασθένεια.

Αν έχει την ασθένεια κάποιο από τα αδέλφια σου, οι πιθανότητες να την εμφανίσεις κι εσύ είναι περίπου 5-10%. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που πάσχει ένας από τους δυο γονείς σου. Σε ένα ζευγάρι διδύμων από το ίδιο ωάριο, αν ο ένας πάσχει από διπολική διαταραχή, ο κίνδυνος να εμφανίσει και ο άλλος την ασθένεια είναι της τάξης του 40-70%. Συνεπώς, όσα περισσότερα μέλη της οικογένειάς σου έχουν τη διαταραχή και όσο πιο κοντινός είναι ο βαθμός συγγένειάς σου με αυτά, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να εμφανιστεί σε σένα η διαταραχή αυτή.


Από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και το Πρόγραμμα κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών,  “ΑΝΤΙ-ΣΤΙΓΜΑ”. Mε την επιστημονική ευθύνη της Mαρίνας Οικονόµου-Λαλιώτη. Επικ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής.


Πηγή