Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη παιδιών

epainos2
Από την Αμανατίδου Φωστηρία, Ψυχολόγος-Ειδικός στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων

Με αφορμή την ανάπτυξη του θέματος «Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών», που πραγματοποιήθηκε από την κ. Αμανατίδου Φωστηρία (ψυχολόγος –ειδικός στη γνωστική –συμπεριφορική θεραπεία παιδιών και ενηλίκων), στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς, το Infokids.gr, την προσκάλεσε στον διαδικτυακό χώρο του και σας παραθέτει μέρος του παραπάνω θέματος.


«Τα παιδιά έχουν τον δικό τους τρόπο σκέψης. Αν επιθυμήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, χρειάζεται να δούμε με τα δικά τους μάτια και να ακούσουμε με τα δικά τους αυτιά. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο, να τους παρέχουμε εκείνες τις συνθήκες, που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της ισορροπημένης ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξής τους.
Οι ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες των παιδιών, ξεκινούν από τους πρώτους μήνες ζωής, με πρώτιστο στόχο από την πλευρά των γονιών, την ανάπτυξη συναισθημάτων ασφάλειας, έως την ηλικία των 2 ετών, μέσω της αγάπης, της στοργής και της φροντίδας. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους. Αργότερα, από την ηλικία των 2 έως 3,5 ετών, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους, αφήνοντάς τα να κάνουν και λάθη ώστε να μάθουν να στηρίζονται στον εαυτό τους. Έτσι γίνονται αυτόνομα και αποκτούν υψηλή αυτοεκτίμηση.Έπειτα από την ηλικία των 3,5 έως 7 ετών ενισχύουμε θετικά τις προσπάθειες των παιδιών, ώστε να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και το πνεύμα συνεργασίας, δίχως να ασκούμε κριτική. Διαφορετικά αναπτύσσουν ενοχικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα στην πορεία της ζωής τους, να χρειάζονται πάντα κάποιο «δεκανίκι», προτού ενεργήσουν. Αυτό σημαίνει, ότι θα χρειάζονται συνεχώς επιβεβαίωση, ώστε να ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι και το «σωστό».
shutterstock_80898340Επομένως οι γονείς, χρειάζεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους, προσαρμόζοντας ανάλογα τη συμπεριφορά τους, ώστε να μεγαλώσουν υγιή παιδιά και ισορροπημένους ενήλικες αργότερα. Βέβαια και οι γονείς, μαθαίνουν και διδάσκονται τρία σημαντικά πράγματα, από τα παιδιά τους, τα οποία είναι τα εξής, σύμφωνα με τον Κοέλιο: «Να είναι ευτυχισμένοι χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένοι με κάτι και να ξέρουν να απαιτούν με όλη τους τη δύναμη αυτό που θέλουν».
Αμανατίδου Φωστηρία
Ψυχολόγος-Ειδικός στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων
www.amanatidou.com
fostiria@yahoo.gr

Πηγή