Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

«Εξυπνο» καλτσάκι παρακολουθεί την αναπνοή του βρέφους μέσω smartphone

 
Καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς και ενημερώνει τους γονείς μέσω εφαρμογής για smartphone
 
 
«Εξυπνο» καλτσάκι παρακολουθεί την αναπνοή του βρέφους
Ο ηλεκτρονικός «φύλακας άγγελος» παρακολουθεί διαρκώς την αναπνοή του βρέφους και ενημερώνει τη συνοδευτική εφαρμογή στο smartphone των γονιών. Δείτε το σχετικό βίντεο
Λονδίνο
Μια έξυπνη συσκευή η οποία υπόσχεται τη συνεχή παρακολούθηση του βρέφους κατά τη διάρκεια της νύχτας και την προστασία του από τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκχαμ Γιανγκ, στις ΗΠΑ.
Ο λόγος για ένα τεχνολογικά προηγμένο καλτσάκι το οποίο φοριέται στο πόδι του μωρού, παρακολουθεί τη διαδικασία της αναπνοής και στη συνέχεια επικοινωνεί και ενημερώνει μια συνοδευτική εφαρμογή, που βρίσκεται εγκατεστημένη στο smartphone του πατέρα ή της μητέρας του.

Φοριέται, παρακολουθεί, ενημερώνει
Αγκαλιάζοντας το ποδαράκι του μωρού, το Owlet Baby Monitor, καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα οξυγόνωσης του αίματος και εμφανίζει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην ομώνυμη εφαρμογή, την οποία ο γονιός μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση που το παιδί σταματήσει να αναπνέει ή σημειωθεί οποιαδήποτε αλλαγή στους καρδιακούς του παλμούς η εφαρμογή ειδοποιεί αμέσως τους γονείς.
Στόχος των ερευνητών ήταν να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη τεχνολογία η οποία θα μπορεί να παρακολουθεί το βρέφος χωρίς να είναι επεμβατική ή να παρεμποδίζει την ελευθερία των κινήσεών του και παράλληλα θα είναι σε θέση να καθησυχάζει τους γονείς σχετικά με τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και να τους επιτρέπει να ξεκουράζονται.
Το πρότυπο της έξυπνης συσκευής κατέλαβε την πρώτη θέση στον ετήσιο διαγωνισμό εφευρέσεων του Πανεπιστημίου Μπρίγκχαμ Γιανγκ.
«Αναζητούσαμε μια συσκευή που να συνδυάζει την καινοτομία, τη μηχανική και την εμπορική αξία» σχολιάζει ο καθηγητής Τζάστιν Σάιρος. «Η συγκεκριμένη συσκευή όχι μόνο είχε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία αλλά θα μπορούσε να σώσει και ανθρώπινες ζωές».
Προς το παρόν οι ερευνητές έχουν καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας τους και περιμένουν την έγκρισή της.
«Σε λίγους μήνες, ενδεχομένως να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλοφορία τουOwlet Baby Monitor στην αγορά» καταλήγει ο εκπρόσωπος των ερευνητών Τζέικομπ Κόλβιν.
tovima.gr

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τρίζει τα δόντια του τη νύχτα. Τι σημαίνει αυτό;

Από την Αντιγόνη Κεμερλίογλου, Ψυχολόγος Υγείας-Εκπαίδευσης

Το να τρίζει ένα παιδί τα δόντια του τη νύχτα είναι πολύ συχνή συμπεριφορά και δεν πρέπει να την μπερδεύετε με την αντίστοιχη συμπεριφορά των ενηλίκων.
Συνήθως το πρόβλημα λύνεται με την εμφάνιση των νέων δοντιών. Αν το παιδί δεν διαμαρτύρεται για άλλα συμπτώματα (π.χ. πονοκέφαλος), τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Καλό θα είναι να παρατηρήσετε αν η συμπεριφορά είναι επίσης παρούσα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν το παιδί θέλει να αποφορτίσει κάποια ένταση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε μπορείτε να συνδέσετε τη συμπεριφορά με το τρίξιμο των δοντιών: πείτε του ότι το κάνει τη στιγμή που το παρατηρείτε ώστε να το συνειδητοποιήσει γιατί μπορεί να μην το συνδέει. Σταδιακά θα σταματήσει, αρκεί να μην το παρακάνετε με τις παρατηρήσεις σας και εντείνετε το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να μάθει το παιδί να αποκωδικοποιεί τα σήματα που του στέλνει το σώμα του. Αν το τρίξιμο των δοντιών συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάντε με το παιδί σας κάτι χαλαρωτικό πριν κοιμηθεί (διαβάστε ιστοριούλες κ.λπ.)


Πηγή http://www.infokids.gr/2012/11/%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b7-%ce%bd%cf%8d%cf%87%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b9-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bd/

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β


Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β δεν διαγιγνώσκεται εύκολα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες και να επιφέρει το θάνατο μέσα σε 24 ώρες. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β είναι η πιο κοινή αιτία εκδήλωσης της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, η οποία είναι υπεύθυνη για το 90% των περιπτώσεων της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ευρώπη. Για τη συγκεκριμένη λοίμωξη δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ευρείας κάλυψης. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος συχνά είναι θανατηφόρα. Μπορεί να επιφέρει το θάνατο μέσα σε 24 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη και απώλεια ακοής.
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια θετική εξέλιξη όσον αφόρα στο εμβόλιο έναντι της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου η Novartis έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Bexsero ®. Μετά την έγκριση των αρμοδίων αρχών, το Bexsero είναι το πρώτο εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη νόσο MenB (μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β). Στις ομάδες αυτές συμπεριλαμβάνονται τα βρέφη, τα οποία κατά κανόνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Το Bexsero είναι το πρώτο εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β (MenB), ενδεδειγμένο για χρήση από 2 μηνών και άνω.
Σε αντίθεση με προηγούμενα εμβόλια, τα οποία αναπτύχθηκαν βάσει συμβατικών τεχνικών, το Bexsero είναι το αποτέλεσμα 20 και πλέον ετών πρωτοποριακής έρευνας, reverse vaccinology, που περιλαμβάνει αποκωδικοποίηση της αλληλουχίας του γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β για τον εντοπισμό δυνητικών αντιγόνων.
Πηγή http://www.infokids.gr/2012/11/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%af%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%b9/

Μαμά, μπαμπά… φοβάμαι το σκοτάδι

Κάθε φορά που σβήνει το φως στο δωμάτιό σου, δεν περνούν παρά λίγα λεπτά για να κατέβεις από το κρεβάτι σου, και να τρέξεις κλαίγοντας, με την αγαπημένη σου κυρία fluffy αγκαλιά, στο δωμάτιό μου ψελλίζοντας «φοβάμαι το σκοτάδι».

Είσαι μόλις 4 και αυτός είναι πιο αναμενόμενος αναπτυξιακά φόβος για την ηλικία σου.
• Δε θα σου πω ποτέ, ότι θα διώξω τους κακούς ή ότι ο μπαμπάς τους τρόμαξε όλους, γιατί θα είναι σαν να παραδέχομαι ότι υπάρχουν, δε θα ανοίξω ντουλάπες, δε θα ψάξω κάτω από το κρεβάτι σου, γιατί θα είναι σαν να επιβεβαιώνω τους φόβους σου.
• Θα ακούσω με προσοχή τους φόβους και τις αγωνίες σου και θα παραδεχτώ ότι κάπως έτσι ένιωθα κι εγώ και δε θα σου πω ποτέ ότι « αυτά είναι χαζομάρες» απορρίπτοντας το συναίσθημά σου.
• Θα σε μάθω να ανάβεις το φως μέσα στη νύχτα, όταν ξαφνικά ξυπνάς και φοβάσαι και θα βάλω κάπου κοντά σου ένα φωτάκι νυκτός, να βλέπετε κι εσύ και μικρή σου fluffy που θα κρατάς αγκαλιά σαν μικρό φρουρό.
• Θα έρθω μαζί σου στο δωμάτιό σου να καθίσουμε για λίγο αγκαλιά στο σκοτάδι για να δεις πως όλα είναι καλά και θα συζητήσουμε όλα αυτά τα ξεχωριστά πράγματα που συμβαίνουν στο σκοτάδι (πχ. Τα υπέροχα άστρα που βγαίνουν στον ουρανό μόνο τη νύχτα και τη θαυμάσια μυρωδιά από το νυχτολούλουδο)
• Θα σου μάθω μαγικά λογάκια που διώχνουν τους φόβους (ή θα σου δώσω ένα μαγικό εργαλείο που διώχνει τους φόβους) και έτσι θα νιώθεις πιο σίγουρη ότι εσύ ελέγχεις τα πράγματα.
Και τέλος σου υπόσχομαι…
Δε θα σου πω ποτέ για τέρατα, ζώα και μπαμπούλες που μπορεί να έρθουν να σε πάρουν όταν κάνεις κάτι κακό- γιατί έτσι ενισχύω τους φόβους σου!!!
Λίγο καιρό πριν, φοβόσουν τα φανταστικά τέρατα (κατά τον δεύτερο χρόνο της ζωής σου) και γύρω στους 9 μήνες της ζωής σου, ταραζόσουν στην θέα ξένων προσώπων που διεκδικούσαν την αγκαλιά σου.
Μπορεί μεγαλώνοντας να αρχίσεις να φοβάσαι την απόρριψη, να ανησυχείς για τη γνώμη των άλλων και να σε αγχώνει η αποτυχία στο σχολείο.
Οι φόβοι σου αλλάζουν όσο μεγαλώνεις, αλλά και μειώνονται όσο μπορείς γνωστικά να συνδυάσεις καλύτερα την εσωτερική σου πραγματικότητα (φαντασιώσεις κ.α) με την αντικειμενική πραγματικότητα που υπάρχει στον ρεαλιστικό έξω κόσμο.
Και μην ξεχάσεις… θα σου λέω πάντα πόσο κοντά σου είμαι για να προσέχω να μην πάθεις τίποτα.
Κωστάκου Κωνσταντίνα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Υπ. Διδ. Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Ειδ. στην Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία Παιδιού και Εφήβου
www.kesypsy.gr

Πηγή http://www.infokids.gr/2012/11/%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%ac-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%ac-%cf%86%ce%bf%ce%b2%ce%ac%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%b4%ce%b9/

Tο 90% των κοριτσιών μέχρι τα 10, θα εμφανίσει αιδοιοκολπίτιδα

του παιδογυναικολόγου Παναγιώτη Χριστόπουλου
Οι «αιδοιοκολπίτιδες» στα παιδιά, είναι οι λοιμώξεις των έξω γεννητικών οργάνων και του κόλπου. Είναι το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα των μικρών κοριτσιών. Υπολογίζεται ότι μέχρι την ηλικία των 10 ετών, το 90% των κοριτσιών θα εμφανίσει, έστω για μια φορά, πρόβλημα με αιδοιοκολπίτιδα. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί: α) το γεννητικό σύστημα των παιδιών είναι ανώριμο σε σχέση με τις μεγάλες γυναίκες, β) τα παιδιά δεν μπορούν να φροντίσουν σωστά την υγιεινή τους στο σχολείο, γ) συχνά αγγίζουν με τα χέρια τους τα γεννητικά τους όργανα και δ) η ενούρηση και εγκόπριση στην πάνα προκαλεί μεταφορά μικρόβιων, από το έντερο προς τον κόλπο.
Συμπτώματα
Συνήθως εμφανίζονται με αυξημένα υγρά στο εσώρουχο ή την πάνα, ερεθισμό, κνησμό (φαγούρα), πόνο κατά την ούρηση, διάχυτο πόνο χαμηλά στην κοιλιά, κλπ. Τέλος, σε παραμελημένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανισθούν σύμμυση μικρών χειλέων αιδοίου (συνένωση), αλλά και αίμα από τον κόλπο. Η συνένωση των μικρών χειλέων είναι συχνότερη μέχρι την ηλικία των 6 ετών.
Διάγνωση
Απαραίτητη για τη σωστή διάγνωση είναι η εξέταση για καλλιέργεια κολπικού υγρού. Η λήψη των υγρών δεν πρέπει να γίνεται ποτέ εξωτερικά, γιατί συνήθως οδηγεί σε λάθος διάγνωση. Η σωστή λήψη γίνεται από το βάθος του κόλπου, μέσω της οπής του παρθενικού υμένα. Με την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση, η λήψη είναι απόλυτα ασφαλής στα χέρια ενός Παιδογυναικολόγου και δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία στο γονέα.
Κάποιες φόρες, ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστούν και άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως καλλιέργεια κοπράνων ή ούρων.
Θεραπεία
Οι αιδοιοκολπίτιδες αντιμετωπίζονται με αντιβίωση, όταν η καλλιέργεια αποκαλύψει την παρουσία μικροβίου. Το αντιβιόγραμμα που θα προκύψει από την καλλιέργεια, είναι αυτό που θα μας δείξει ποιό είναι το καταλληλότερο αντιβιοτικό, για το συγκεκριμένο μικρόβιο. «Τυφλές» θεραπείες πρέπει να αποφεύγονται, καθώς οδηγούν σε λάθος αντιμετώπιση, άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και πιθανή ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Πολύ σημαντική είναι και η σωστή ενημέρωση των γονέων για τους κανόνες υγιεινής.
Απώτερες επιπλοκές
Οι αιδοιοκολπίτιδες που εμφανίζονται σε νεαρά κορίτσια, όταν μένουν αδιάγνωστες ή αθεράπευτες, μπορεί να αποτελέσουν βασική αιτία υπογονιμότητας κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Τα μικρόβια μπορεί να μετακινηθούν προς τις σάλπιγγες και να προκαλέσουν απόφραξή τους και κατά συνεπεία υπογονιμότητα.
Συμπεράσματα
Οι κολπίτιδες στα παιδιά είναι ιδιαίτερα συχνές. Η διάγνωση πρέπει να βασίζεται απαραίτητα σε σωστή λήψη καλλιέργειας κολπικού υγρού, από το βάθος του κόλπου. Η χορήγηση αντιβιοτικού πρέπει να γίνεται μόνο μετά από καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, και ποτέ «τυφλά». Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία απομακρύνει την πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη μελλοντική αναπαραγωγική υγεία του κοριτσιού.
Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων – Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Association of
Paediatric and Adolescent Gynaecology)
Μουσών 1 (Λεωφ. Κηφισίας & Γέφυρα Κατεχάκη)
11524, Αθήνα
Τηλ 210 69 19 219
Email: info@healthylady.gr
www.παιδογυναικολογος.gr
Πηγή http://www.infokids.gr/2012/11/t%ce%bf-90-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%bc%ce%ad%cf%87%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%b1-10-%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%83%ce%b5%ce%b9/

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ


Αποτέλεσμα εικόνας για drawing child
πηγη

Η παιδική ζωγραφιά έχει όλα τα στοιχεία του εικαστικού έργου: σχέδιο, χρώμα, σύνθεση, μορφή και περιεχόμενο. Βλέποντας ένα παιδί να ζωγραφίζει και ακούγοντας τις ερμηνείες που δίνει για τις ζωγραφιές του, είναι σαν να διαβάζουμε την ψυχή του, επειδή μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τη ζωή του, τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες τους. Η γλώσσα των εικόνων στο παιδί, φανερώνει την νοητική και ψυχολογική του εξέλιξη, αποτυπώνει αυτό που βλέπει ή νιώθει , με τον τρόπο που εκείνο το αντιλαμβάνεται.
Μέσα από τα παιδικά σχέδια, μαθαίνουμε ποιες είναι οι θέσεις του παιδιού, οι στάσεις, οι διαθέσεις, οι αντιδράσεις του, οι φόβοι και οι ενοχές του. Γι το λόγο αυτό και τα παιδικά σχέδια είναι αντικείμενο μελέτης από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και ψυχιάτρους, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα την παιδική ψυχή.

Όταν καλούμε να ερμηνεύσουμε την παιδική ζωγραφιά, στρέφουμε την προσοχή μας:
* Στον τρόπο που γράφει και καλύπτει το χαρτί
*Στην επιλογή των χρωμάτων και της φόρμας
*Στον τρόπο που επιλέγει να προβάλλει τον εαυτό του
*Πια είναι τα ενδιαφέροντα, οι ανησυχίες και οι αφηγηματικές του προτιμήσεις.
Η προτίμηση των χρωμάτων στην παιδική ζωγραφιά έχει σχέση με την ηλικία, το χαρακτήρα και την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού. Μέσα από τα χρώματα το παιδί εκφράζεται. Γενικά οι ανοιχτοί τόνοι χρωμάτων δείχνουν εξωστρέφεια, ενώ οι σκοτεινοί την εσωστρέφεια του χαρακτήρα. Η ερμηνεία που δίνεται στην επιλογή των χρωμάτων από το παιδί, είναι οι εξής:
*Πολυχρωμία: αίσθηση χαράς και γιορτής
*Έντονα χρώματα: τα παιδιά την ώρα της ζωγραφικής τους δημιουργίας βρίσκονται σε κατάσταση έντασης.
*Επικράτηση κόκκινου χρώματος: το κόκκινο χρώμα δηλώνει δυναμισμό. Δηλώνει ζωηρές συγκινήσεις και ενστικτώδεις παρορμήσεις. Η συνεχής χρήση του από τα παιδιά, ίσως υποδηλώνει και κάποια νευρωτική συμπεριφορά.
*Επικράτηση του πορτοκαλί χρώματος: το πορτοκαλί χρώμα δηλώνει ζεστή συμπεριφορά, ηρεμία και συναισθηματισμό
*Επικράτηση του κίτρινου χρώματος: δηλώνει δυναμισμό, φιλοδοξία και έντονη δράση.
*Επικράτηση του καφέ χρώματος: το καφέ χρώμα δείχνει ενοχή.
*Επικράτηση του μπλε χρώματος: τα παιδιά που χρησιμοποιούν το μπλε, δείχνουν ανεπτυγμένη λογική και ρυθμιζόμενη συναισθηματική συμπεριφορά.
*Επικράτηση του πράσινου χρώματος: δηλώνει επιμονή, πείσμα, επιθυμία για διάκριση καθώς και στροφή στον εαυτό του.
*Επικράτηση ροζ χρώματος: είναι χρώμα που χρησιμοποιείτε κυρίως από τα κορίτσια και δηλώνει την γυναικεία φύση και την αίσθηση ηρεμίας.
*Η επικράτηση του μαύρου: το προτιμούν κυρίως τα εσωστρεφή παιδιά. Συμβολίζει τον φόβο, την ανησυχία και την επιθυμία περιθωριοποίησης.
*Επικράτηση του γκρίζου: χρησιμοποιείται κυρίως από παιδιά εσωστρεφή, δύσκολα και με πνεύμα αντιλογίας.
*Επικράτηση του άσπρου: τα δειλά παιδιά φτιάχνουν μικρά σχέδια αφήνοντας το υπόλοιπο χαρτί κενό
Το παιδί, μέσα από την παιδική ζωγραφιά, εκφράζεται μέσω τον συμβόλων. Εκφράζει την εσωτερική του ζωή και την εσωτερική του αναγκαιότητα. Συχνά αυτό που δεν μπορεί να πει, αυτό που το στεναχωρεί, το φοβίζει ή το προβληματίζει. Η ερμηνεία, λοιπόν της παιδικής ζωγραφιάς είναι διάσπαρτη από συμβολισμούς, οι κυριότεροι από αυτούς είναι οι εξής:
*Το δεξί μισό του χαρτιού: εκφράζει την λογική και αντιπροσωπεύει τον πατρικό πόλο ή αντικείμενα τοποθετημένα στο δεξί μέρος του χαρτιού δείχνουν εξωστρέφεια και δυναμισμό.
*Το αριστερό μισό του χαρτιού: αντιπροσωπεύει τον μητρικό πόλο και συμβολίζει την στροφή προς το παρελθόν.
*Το μουτζούρωμα: με το μουτζούρωμα το παιδί μπορεί να θέλει να κρύψει κάτι που αυθόρμητα ήρθε στο φως. Κατά τους ψυχολόγους το μουτζούρωμα, αποτελεί σύμπτωμα μεγάλης ψυχοκινητικότητας και απουσίας αναστολών.
*Η καρδιά: συμβολίζει τα πρώτα αισθηματικά σκιρτήματα των παιδιών
Το σπίτι: συμβολίζει τις σχέσεις του παιδιού με την οικογένειά του. Αν η γραμμή του σπιτιού είναι πατημένη και παχιά υποδηλώνει ένα παιδί επιθετικό, απαιτητικό. Ένα σπίτι χωρίς παράθυρα, σημαίνει ότι το παιδί, δεν νιώθει άνετα σ’ αυτό. Ένα καλοζωγραφισμένο σπίτι είναι η έκφραση ενός πλήρους ισορροπημένου παιδιού.
*Το τζάκι : είναι σύμβολο συντροφικότητας, θαλπωρής και αγάπης. Αν ο καπνός της καμινάδας κατευθύνεται δεξιά, το παιδί κοιτάζει αισιόδοξα το μέλλον • αν κατευθύνεται προς τα αριστερά δηλώνει εσωστρέφεια. Και τέλος αν ο καπνός κρύβει τον ήλιο είναι ένδειξη κατάθλιψης
*Ο ήλιος: συμβολίζει συχνά τον πατέρα του παιδιού και από το μέγεθος που επιλέγει το παιδί να του δώσει, εκφράζει τη σημασία που αποδίδει το τελευταίο στο ρόλο του πατέρα.
Το παιδί μέσα από την παιδική ζωγραφιά ανακαλύπτει έναν τρόπο έκφρασης που το ικανοποιεί, απολαμβάνει την ώρα τις ζωγραφικής και ζωγραφίζει με λεπτομέρεια τα όσα σχεδιάζει. Γι το λόγο αυτό καλό θα ήταν να μην επεμβαίνουμε στην παιδική ζωγραφιά. Ο δικός μας ρόλος καλό θα ήταν να είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να παιδιά να ανακαλύψουν τις αλήθειες, τις έννοιες, την πραγματικότητα. Το παιδί που ζωγραφίζει είναι ένα παιδί που μαθαίνει να βλέπει.


Πηγή


Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ποια είναι τα στάδια φυσιολογικής εξέλιξης ανάπτυξης του λόγου και της επικοινωνίας;

Ο προφορικός λόγος είναι άµεσα συνδεδεµένος µε την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού αφού είναι το εργαλείο µε το οποίο συμμετέχει στη µαθησιακή διαδικασία. Είναι σημαντικό οι κάθε είδους διαταραχές που μπορούν να προσβάλουν το παιδί αλλά και τον ενήλικα, να μπορούν να προληφθούν ή έστω να αντιμετωπιστούν σε
αρχικό στάδιο. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλό ο γονιός να γνωρίζει έναν οδηγό με κάποια στάδια ανάπτυξης του λόγου, για τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού τα οποία είναι και τα πιο σημαντικά. Παρακάτω παρατείθενται τα στάδια αυτά από την γέννηση του παιδιού εώς τα 4 χρόνια. Με μεγαλύτερη έμφαση στην ηλικία από ο έως 12 μηνών και 2,6 χρονών θα πρέπει να τα έχει εκδηλώσει αυτά τα στάδια καθώς και τα υπόλοιπα στάδια.
Το κλάμα που χαρακτηρίζει τη χρονική περίοδο από τη γέννηση έως τον έκτο μήνα περίπου είναι ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας του παιδιού με το περιβάλλον του. Με το κλάμα εκδηλώνεται η πείνα , ο πόνος ή η αδιαθεσία του παιδιού. Σ΄ αυτήν την χρονική περίοδο το μωρό αναγνωρίζει φωνές, χαμογελά όταν του μιλάνε, εντοπίζει τον ήχο γυρνώντας το κεφάλι, ηρεμεί με την ανθρώπινη φωνή, αρχίζει και κάνει χειρονομίες που υποδεικνύουν τι θέλει.
Ξαφνικά περίπου τον έκτο μήνα αρχίζει η περίοδος του βαβίσματος και διαρκεί έως τον δωδέκατο μήνα. Το βάβισμα χαρακτηρίζεται από την παραγωγή σειρών από συλλαβές που μοιάζουν με τις συλλαβές των γλωσσικών ερεθισμάτων και έχουν την μορφή <<σύμφωνο-φωνήεν- σύμφωνο-φωνήεν>>. Για παράδειγμα, το βρέφος παράγει τις συλλαβικές σειρές (μπαμπαμπα) και (ντανταντα) και σιγά περιλαμβάνει το συνδιασμό διαφορετικών συλλαβών (μπανταντι) και (παπουκι). Οι παραγωγές του βρέφους δεν φέρνουν καμία σημασία. Η ωρίμανση των φωνητικών οργάνων που συντελείται σε αυτήν την περίοδο ανάπτυξης (4ο – 6ο μήνα) μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το βάβισμα είναι αποτέλεσμα εξελικτικών αλλαγών στα φωνητικά όργανα. Παρ΄ όλα αυτά, πρέπει να τονισθεί ότι το βάβισμα εξαρτάται και από την έμφυτη γλωσσική ικανότητα του ανθρώπου, αφού είναι κοινό γνώρισμα όλων των βρεφών ανεξάρτητα από τη γλώσσα που κατακτούν (έναρθρη ή νοηματική).
Οι πρώτες λέξεις του παιδιού δεν έχουν την μορφή των λέξεων της γλώσσας των ενηλίκων. Παρ’όλα αυτά, είναι αναγνωρίσιμες γιατί εμφανίζονται με σταθερή φωνολογική δομή (σύμφωνο-φωνήεν) και με συγκεκριμένη σημασία . για παράδειγμα, ένα παιδί δεκατριών μηνών χρησιμοποιεί τη μονοσύλλαβη λέξη <<μπι>> για να αναφερθεί στην πιπίλα του. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των πρώτων λέξεων είναι η επανάληψη της ίδιας συλλαβής, π.χ. μαμά, μπαμπά, γιαγιά, παππού, τουτού κλπ.
Ύστερα από μελέτη της ανάπτυξης του λεξιλογίου στο παιδί, παρατηρήθηκε ότι η κατάκτηση των νέων λέξεων δεν ακολουθεί μια σταθερή πορεία. Από την παραγωγή της πρώτης λέξης (1ο έτος)έως το δεύτερο έτος της ηλικίας, το παιδί δεν παράγει περισσότερες από 50 έως 100 λέξεις. Περίπου στην ηλικία των 2 ετών , πραγματοποιείται η <<έκρηξη λεξιλογίου>>. Η έκρηξη του λεξιλογίου μπορεί να συντελεστεί νωρίτερα σε ηλικία 18 ή 20 μηνών ή αργότερα έως την ηλικία των 2,6 ετών περίπου. Έκρηξη του λεξιλογίου ονομάζεται η ραγδαία ανάπτυξη στην κατανόηση και παραγωγή νέων λέξεων. Μέσα σε έξι μήνες, το λεξιλόγιο του παιδιού ξεπερνά της 500 λέξεις. Το παιδί μαθαίνει περίπου πέντε έως εννιά λέξεις την ημέρα μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ατομικές αποκλίσεις είναι μεγάλες σ’ αυτήν την περίπτωση, αλλά η <<έκρηξη του λεξιλογίου>> είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλα τα παιδιά με φυσιολογική γλωσσική ανάπτυξη (Guasti 2002).

Ποια είναι τα στάδια φυσιολογικής εξέλιξης ανάπτυξης του λόγου και της επικοινωνίας:
 

Από 0-6 μηνών
Το παιδί πρέπει να αντιδρά στους ήχους, να κοιτάει ή να στρέφει το κεφάλι του προς την πηγή τους, να παράγει ήχους, να κάνει βλεμματική επαφή, να αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του, να αλληλεπιδρά, όπως για παράδειγμα να χαμογελά όταν του μιλάτε.
7-12 μηνών
Το παιδί καταλαβαίνει και αποκρίνεται στο όνομα του, καταλαβαίνει το όχι και το ναι, καταλαβαίνει τις απλές εντολές και γνώριμα αντικείμενα π.χ. δώσε μου τη μπάλα, ακούει όταν του μιλάμε, παράγει μία ή περισσότερες λέξεις και κυρίως ουσιαστικά.
13-18 μηνών
Έχει εκφραστικό λεξιλόγιο 3-20 ή περισσότερες λέξεις, παράγει φράσεις 2 λέξεων και παραλείπει μερικά αρχικά σύμφωνα και σχεδόν όλα τα τελικά σύμφωνα, ακολουθεί τις απλές εντολές, συνδυάζει χειρονομία και φώνηση και απαιτεί περισσότερα επιθήματα αντικείμενα.
19-24 μηνών
Έχει λεξιλόγιο έκφρασης από 50-100 ή περισσότερες λέξεις, αρχίζει να συνδυάζει τα ουσιαστικά και τα ρήματα και να χρησιμοποίει προσωπικές αντωνυμίες (εγώ, εσύ), απολαμβάνει να ακούει ιστορίες, χρησιμοποιεί τον κατάλληλο επιτονισμό όταν κάνει ερωτήσεις, κατονομάζει οικεία αντικείμενα και αναγνωρίζει μέλη του σώματος, ακολουθεί εντολές που έχουν 2 μέρη.
2-3 ετών
Είναι καταληπτή η ομιλία του στο 50-70%, χρησιμοποιεί φράσεις με 3-4 λέξεις, κάνει ερωτήσεις με 2 λέξεις και απαντάει σε ερωτήσεις με ναι ή όχι, χρησιμοποιεί άρνηση (δεν, μη) , ζητά τα αντικείμενα με το όνομα τους και απαντάει στο γιατί, ποιος, ποιου, και πόσα είναι, κάνει πολλά γραμματικά λάθη, καταλαβαίνει τις λειτουργίες πολλών καθημερινών αντικειμένων, χρησιμοποιεί συμβολικά διάφορα παιχνίδια (π.χ τάϊσμα μωρού κ.α).
3-4 ετών
Η ομιλία του είναι καταληπτή 80%, συμμετέχει σε μεγάλης διάρκειας συνομιλίες, χρησιμοποιεί το λόγο του για να εκφράσει συναισθήματα, χρησιμοποιεί μέχρι 6 λέξεις σε μια πρόταση, βελτιώνονται οι γραμματικές προτάσεις αν και μερικά λάθη παραμένουν, έχει επίγνωση για το παρελθόν και το μέλλον, χρησιμοποιεί με συνέπεια πληθυντικούς, κτητικές αντωνυμίες, σωστή κλήση των ρημάτων, καταλαβαίνει τις λειτουργίες του αντικειμένου, καταλαβαίνει τα αντίθετα π.χ. (πάνω-κάτω, μεγάλο-μικρό).
4 ετών
Έχει αντιληπτικό λεξιλόγιο 2800 ή περισσότερων λέξεων και λεξιλόγιο έκφρασης 900 ως 2000 ή παραπάνω λέξεων, χρησιμοποιεί προτάσεις 4 ως 8 λέξεων και γραμματικά σωστές, απαντά σε σύνθετες ερωτήσεις που αποτελούνται από 2 μέρη , ρωτά για ορισμούς λέξεων, ο λόγος του είναι συνήθως καταληπτός από τους ξένους, δίνει προσοχή σε μία ιστορία και απαντά σε απλές ερωτήσεις για την ιστορία, μιλά σχετικά με εμπειρίες στο σχολείο, σε σπίτια φίλων κλπ. Και αναμεταδίδει με ακρίβεια μια μεγάλη ιστορία, παράγει σύμφωνα με 90% ακρίβεια, Μετράει ως το 10 μηχανικά ενώ κατανοεί τις έννοιες των αριθμών ως το 3 και αρχίζει να αναγνωρίζει χρώματα.
Παρότι το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στο ότι το παιδί μας είναι μικρό και θα μιλήσει αργότερα. Αν υπάρχει υποψία για κάποια διαταραχή στην επικοινωνία και τον λόγο του παιδιού, θα ήταν πολύ χρήσιμο να λάβει μια λογοθεραπευτική αξιολόγηση, για να διαπιστωθούν τυχόν διαταραχές. Η έγκαιρη παρέμβαση σε καθυστέρηση του λόγου ή διαταραχή, θα βοηθήσει το παιδί να αποφύγει τις δευτερογενείς συνέπειες, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη κοινωνική δραστηριότητα, φόβο για επικοινωνία και έκφραση και σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, μαθησιακές δυσκολίες, που σχετίζονται με την εξέλιξη του λόγου τους.


Έλενα Ζώτου
Λογοθεραπεύτρια


ΠΗΓΗ:
http://www.pentapostagma.gr/2011/04/blog-post_4184.html

Η τεχνολογία στο πλευρό των μαθητών με ειδικές ανάγκες

 

Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη, 04/05/2012
Πολύ συχνά οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μάθουν πώς να χειρίζονται τις εφευρέσεις της νέας τεχνολογίας για να βοηθήσουν άτομα που δεν μπορούν να δουν, να μιλήσουν, να ακούσουν ή μαθητές που έχουν δυσλεξία. Μια νέα τεχνολογία έρχεται να αλλάξει ριζικά και να βελτιώσει την καθημερινότητα των μαθητών που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.
Η Kathy White είναι μια καθηγήτρια στο Janesville School District. Δουλειά της είναι να βρίσκει συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν μαθητές με ειδικές ανάγκες. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια παρακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας στον εκπαιδευτικό τομέα. Φροντίζει, λοιπόν, να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα εργαλεία που θεωρεί ότι ταιριάζουν στη δυσκολία κάθε μαθητή.
Μία περίπτωση είναι αυτή του Kyle Beasley. Ο Kyle μεταφέρει το i Pad μαζί με μια ειδική συσκευή μετάφρασης που ονομάζεται Refreshabraille. Η συγκεκριμένη συσκευή του επιτρέπει να διαβάζει κείμενα, να στέλνει mail ή να κάνει οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει κάποιος μέσω υπολογιστή. Συγκεκριμένα, ο μεταφραστής διαθέτει ένα πληκτρολόγιο Braille( ψηφιακή μορφή γραφής). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Kyle να γράφει και να διαβάζει. Στη συνέχεια το Braille επικοινωνεί με το i Pad, το οποίο μεταφράζει το Braille σε αγγλικά και το αντίστροφο. Το κείμενο του i Pad εμφανίζεται στον Refreshabraille σε μια σειρά πλαστικών Braille κουκίδων, τις οποίες διαβάζει ο Kyle με το δείχτη του. Οι δύο συσκευές αλληλεπιδρούν μέσω Bluetooth.
Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Correy Winkey, ο οποίος έχει δυσλεξία. Η White τον βοήθησε επιλέγοντας γι’ αυτόν ένα iPod και ένα φορητό υπολογιστή. Ο υπολογιστής διαθέτει λογισμικό, το οποίο διαβάζει δυνατά κάθε κείμενο δίνοντας έμφαση στα πιο δύσκολα σημεία ενώ ο Correy γράφει την εργασία του.
Η White επίσης, έχει βρει πληκτρολόγια σε διαφορετικά μεγέθη, ικανά να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις. Μάλιστα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μαθητών που δεν έχουν χέρια δανείστηκε ένα σύστημα υπολογιστών που λέγεται Tobii Communicator. Αρχικά σχεδιάστηκε για παραπληγικά θύματα του πολέμου. Διαθέτει ειδικό ανιχνευτή που προσδιορίζει τις κινήσεις των ματιών. Κοιτάζοντας σταθερά σε ένα συγκεκριμένο σημείο μπορούν χωρίς καμιά κίνηση του χεριού να μπουν στο Internet ή να κάνουν πολλά περισσότερα.
Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα ενδιαφερθούν τόσο το κράτος όσο και οι εκπαιδευτικοί, ώστε να έρθουν και στην Ελλάδα αυτά τα μέσα. Είναι σημαντικό να δοθεί η αρμόζουσα προσοχή σε άτομα με ειδικές ανάγκες στα σχολεία, ώστε η καθημερινότητά τους να γίνει πολύ πιο εύκολη και ελπιδοφόρα!
 
Πηγή:

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή

Υλικό έτοιμο προς χρήση

Μικροί Καλλιτέχνες
σε Δράση Α΄

http://www.e-yliko.gr/Lists/List40/DispForm.aspx?ID=164

Μαθαίνω να Κυκλοφορώ
με Ασφάλεια Β'

http://www.e-yliko.gr/Lists/List40/DispForm.aspx?ID=177

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την παράλληλη στήριξη και την απασχόληση ειδικού εκπαιδευτή.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α

( για τους γονείς μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρία)

 

Α.ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΝ.  ΕΚΠ/ΣΗΣ

 

1. ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ Ειδικής Αγωγής και Εκπ/σης

► Ο μαθητής που εμφανίζει ήπιες μαθησιακές δυσκολίες φοιτά στην τάξη του γενικού σχολείου υποστηριζόμενος από τον εκπαιδευτικό της τάξης, που συνεργάζεται κατά περίπτωση με το  Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., το σχολ. σύμβουλο γενικής και ειδικής εκπ/σης.

 

2. Π Α Ρ Α Λ Λ Η Λ Η   Σ Τ Η Ρ Ι Ξ Η  

► Ο μαθητής φοιτά στην τάξη του γενικού σχολείου  με την παρουσία εκπαιδευτικού ΕΑΕ, που τον στηρίζει  και τον υποβοηθά με εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα και έξω από την τάξη προκειμένου να ανταπεξέλθει στα μαθήματα αυτής και ταυτόχρονα ο εκπαιδευτικός της παράλληλης  είναι υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες της σχολ. ζωής (διαλείμματα, επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.λ.π.) στην οποία μετέχει ο μαθητής.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά:

1.       Αίτηση του γονέα/κηδεμόνα (έντυπο υπόδειγμα παρέχεται από τη διεύθυνση της σχολ. μονάδας).

2.       Γνωμάτευση αποκλειστικά του οικείου Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., η οποία στην περίπτωση που στη σχολ. μονάδα λειτουργεί Τμήμα Ένταξης θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικότερη αιτιολογία. Στη γνωμάτευση του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. θα πρέπει να αναφέρονται και οι ώρες της παράλληλης στήριξης καθώς και εάν αυτή θα γίνει σε μόνιμη βάση.

3.       Βεβαίωση εγγραφής του μαθητή για το επόμενο σχολ. έτος  .

Οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη υποβάλλονται στη σχολική μονάδα όπου εγγράφεται ο μαθητής για να φοιτήσει από 1-21 Ιουνίου (περίοδος εγγραφών) και από 1η Σεπτεμβρίου έως την 20ηΟκτωβρίου (αρθ. 6 παραγρ. 1 περ. β) εδαφ. ε΄του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199/τ. Α΄)) και μέσω της Διεύθυνσης Εκπ/σης διαβιβάζονται στο Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. προκειμένου να εγκρίνει τη χορήγησή τους.

Σημειώνεται ότι οι παράλληλες στηρίξεις λόγω αυτισμού ή με προβλήματα όρασης ή ακοής ανανεώνονται αυτόματα για το επόμενο σχολικό έτος εφόσον είναι σε ισχύ η γνωμάτευση του Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. και δεν επιθυμεί ο γονέας τη διακοπή της (έντυπα δήλωσης επιθυμίας για ανανέωση ή μη παρέχονται από τη διεύθυνση της σχολ. μονάδας).

 

3. ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΟ που τον διαθέτει η οικογένεια του μαθητή

Σύμφωνα με το αρθ. 7 παρ. 4 εδαφ. γ΄του Ν. 3699/2008 και το αριθμ. 66606/Γ6/14-6-2011 έγγραφο του Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.  η παράλληλη στήριξη μόνο αυτιστικών μαθητών μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της σχολ. μονάδας και του Συλλόγου των Διδασκόντων.

Προϋποθέσεις για την έγκρισή από τη Δ/νση του σχολείου:

1.       1.Αίτηση του γονέα/κηδεμόνα προς τη Δ/νση της σχολ. μονάδας (έντυπο υπόδειγμα παρέχεται από τη διεύθυνση της σχολ. μονάδας).

2.       Γνωμάτευση αποκλειστικά του οικείου Κ.Ε.Δ.Δ.Υ..

3.       Ποινικό μητρώο (τύπου Α΄) και Βιογραφικό σημείωμα του προτεινόμενου προσώπου (εθελοντή ή αμειβόμενου) από την οικογένεια του μαθητή για την υλοποίηση της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης.

4.       Να μην έχει εγκριθεί /υλοποιηθεί  παράλληλη στήριξη από τη Δ/νση Ειδ. Αγωγής του Υπουργείου για το συγκεκριμένο μαθητή (είτε λόγω έλλειψης πιστώσεων είτε λόγω παρέλευσης της 20ης Οκτωβρίου).

 

4. ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

► Ο μαθητής που  δε μπορεί να αυτοεξυπηρετείται (λ.χ. εξαιτίας κινητικής αναπηρίας) φοιτά σε σχολεία της γεν. εκπ/σης με την ανάλογη στήριξη (όχι εκπαιδευτική) από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) η οποία του χορηγείται εφόσον δε ζητείται παράλληλη στήριξη (αρθ. 18 Ν. 3699). Το Ε.Β.Π. προσλαμβάνεται μόνο από το Υπ. Παιδείαςκατόπιν σχετικής έγκρισης.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά:

Αίτηση του γονέα/κηδεμόνα (έντυπο υπόδειγμα παρέχεται από τη διεύθυνση της σχολ. μονάδας).

1.       Γνωμάτευση του οικείου Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. ή πιστοποιημένης ιατροπαιδαγωγικής υπηρεσίας* ή από δημόσια υγειονομική επιτροπή (Α΄/θμια ή Β΄/θμια).

2.       Βεβαίωση εγγραφής του μαθητή για το επόμενο σχολ. έτος (εκδίδεται από το Διευθυντή/Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας).

Οι αιτήσεις για στήριξη με Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό   για το επόμενο σχολικό έτος, υποβάλλονται στο σχολείο φοίτησης του μαθητή από  από την ημερομηνία εγγραφής του μαθητή (1ηΙουνίου) έως την  21η Ιουνίου  εκτός αν η ανάγκη για στήριξη προκύψει μετά την ανωτέρω προθεσμία, οπότε και στη συνέχεια διαβιβάζονται στην Υπηρεσία για περαιτέρω αποστολή στο Υπουργείο προκειμένου να εγκριθούν.

 

5.  ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΕΚΠ/ΚΟ γνώστη της νοηματικής/γραφής Βraille

Oι κωφοί/βαρήκοοι καθώς και οι τυφλοί/με χαμηλή όραση μαθητές χωρίς νοητική υστέρηση ή άλλης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες φοιτούν στις σχολ. τάξεις του γενικού σχολείου με στήριξη από εκπαιδευτικό ΕΑΕ  γνώστη της νοηματικής ή της γραφής Braille (αρθ. 7  παρ.1 & 2 του Ν. 3699).

6. ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  ► Εκπαιδευτικός γενικής ή ειδικής αγωγής κατά περίπτωση διδάσκει το μαθητή στο σπίτι του,  το ανώτερο 10 ώρες την εβδομάδα, όταν ο τελευταίος πάσχει από σοβαρά βραχυχρόνια ή χρόνια προβλήματα υγείας τα οποία δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση και φοίτηση του στο σχολείογεν. εκπαίδευσης.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά:

      1. Αίτηση του γονέα/κηδεμόνα (έντυπο υπόδειγμα παρέχεται από τη διεύθυνση της σχολ. μονάδας) η οποία υποβάλλεται στη σχολ. μονάδα.

2.      Βεβαίωση εγγραφής του μαθητή για το επόμενο σχολ. έτος .

3.       Πρόσφατη Ιατρική Γνωμάτευση, στην οποία αναγράφεται η διάρκεια επιβεβλημένης παραμονής στο σπίτι από δημόσια ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία* ή δημόσια υγειονομική επιτροπή (Α΄/θμια ή Β΄/θμια).

   Επισημαίνεται ότι αιτήσεις για διδασκαλία στο σπίτι μπορούν να υποβληθούν οποτεδήποτε ακόμα και για διάστημα προσωρινό ή περιορισμένο χρονικά  (λ.χ. όταν μαθητής μετά από εγχείρηση πρέπει να παραμείνει κλινήρης για ένα μήνα). 

7. ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

► Ο μαθητής φοιτά κάποιες ώρες στην τάξη του γενικού σχολείου και μέχρι 15 ώρες την εβδομάδα στο τμήμα ένταξης της σχολικής μονάδας, που είναι κατάλληλα στελεχωμένο και οργανωμένο, με κοινό/ομαδικό και εξειδικευμένο/εξατομικευμένο πρόγραμμα, που καθορίζεται από το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Για τη φοίτηση σε Τ. Ε. θα πρέπει ο μαθητής να έχει σχετική γνωμάτευση από Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. ή πιστοποιημένη ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία* ή κατ΄ελάχιστον  τη σύμφωνη  γνώμη του Σχολ. Συμβούλου ΕΑΕ.

Επισημαίνεται ότι Τ.Ε. δεν έχουν όλες οι σχολικές μονάδες οπότε οι μαθητές με σχετική γνωμάτευση δύνανται να εγγράφονται στην πλησιέστερη που διαθέτει Τ. Ε..

 

ΣΗΜ.: Οι πιστώσεις για την κάλυψη λειτουργικών κενών σττην Ειδική Αγωγή σε προσωπικό (εκπαιδευτικούς, Ε.Β.Π. και Ε.Ε.Π.) διατίθενται κατά προτεραιότητα ως εξής:

1.       Στελέχωση των ΣΜΕΑΕ (Ειδικά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία)

2.       Στελέχωση των Τμημάτων  Ένταξης και

3.       Υλοποίηση παράλληλης στήριξης και στήριξης από Ε.Β.Π.

 

Β. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

Σύμφωνα με το αρθ. 33 παρ. 4 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α΄) τα απαιτούμενα για τη διδασκαλία μέσα για την ΕΑΕ παρέχονται δωρεάν από το κράτος  στα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα:

-Μηχανικός Εξοπλισμός ( λ.χ. μαγνητόφωνο , Η/Υ προσαρμοσμένος σε κινητικές αναπηρίες)

                Η αγορά του απαραίτητου για τη διδασκαλία σε μαθητή ΑμΕΕΑ μηχανικού εξοπλισμού πραγματοποιείται από την οικεία Σχολική Επιτροπή, η οποία διαβιβάζει το αίτημα της στη Διεύθυνση Εκπ/σης με τα εξής δικαιολογητικά:

1.       Αίτηση του γονέα/κηδεμόνα (έντυπο υπόδειγμα παρέχεται από τη διεύθυνση της σχολ. μονάδας).

2.       Γνωμάτευση του οικείου Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. ή πιστοποιημένης ιατροπαιδαγωγικής υπηρεσίας* ή από δημόσια υγειονομική επιτροπή (Α΄/θμια ή Β΄/θμια) που να προσδιορίζει την αναγκαιότητα συγκεκριμένου μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διδασκαλία του μαθητή.

3.       Βεβαίωση εγγραφής/ φοίτησης του μαθητή (εκδίδεται από το Διευθυντή/Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας).

4.       Έντυπη προσφορά από σχετικό εμπορικό κατάστημα για το ποσό που απαιτείται για την αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού.

                -Ακουστικά βαρηκοΐας

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 158014/Γ6/13-12-2010 (ΦΕΚ 1986/Β΄) για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας το Υπ. Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. πλέον θα καταβάλλει το ανώτερο ποσό των 1500,00 €. Την εν λόγω παροχή δικαιούνται ανά τέσσερα (4) έτη  οι μαθητές της δημόσιας εκπ/σης με τα δικαιολογητικά δαπάνης που περιγράφονται αναλυτικώς στο σώμα της Κ.Υ.Α. Υπογραμμίζεται ότι οι 3 οικονομικές προσφορές είναι απαραίτητες για την εκκαθάριση της δαπάνης από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και ότι το τιμολόγιο αγοράς πρέπει να εκδοθεί στο όνομα του γονέα με τη σημείωση ότι η προμήθεια των ακουστικών βαρηκοΐας γίνεται για το παιδί του (ονοματεπώνυμο).

Υπόδειγμα αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος γονέας παρέχονται από τη διεύθυνση της σχολ. μονάδας.

 

Επισήμανση! Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας  Δράμας πραγματοποιεί  δωρεάν λογοθεραπείες και εργοθεραπείες (αποκατάσταση) σε παιδιά που έχουν σχετική γνωμάτευση από παιδοψυχίατρο πιστοποιημένης ιατροπαιδαγωγικής υπηρεσίας* κατόπιν ραντεβού (τηλ.25210 48050 Λογοθεραπεύτρια κα Φυρινίδου και Εργοθεραπεύτρια κα Ρούντσιου).


* Για τη λίστα των πιστοποιημένων ιατροπαιδαγωγικών υπηρεσιών/κέντρων απευθυνθείτε στη διεύθυνση του σχολείου ή στην ιστοσελίδα μας (dipedra.gr-Σημαντικά Νέα-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ)


Πηγή: http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B7%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%202012&source=web&cd=8&cad=rja&ved=0CEcQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.dipedra.gr%2Ffiles%2Fsinimena%2F2012%2FMay%2F28%2F3%2Fs11.doc&ei=y9aQULj-BpHDswbn6oEY&usg=AFQjCNFms4JrIxScEv2IEgZn1zvy86nHPQ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Εφαρμογή για iPad για παιδιά με διαταραχές λόγου

Ο Σταύρος Ξηντάρας, μέλος του δικτύου "Specials" του NOESI.gr, έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων - στο πλαίσιο εφαρμογής (λογισμικού) που βοηθά στην εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα λόγου (ομιλίας). Η ελληνική βάση δεδομένων περιλαμβάνει εικόνες, σχήματα, φωτογραφίες, που αντιστοιχούν σε μία τεράστια γκάμα χρήσιμων λέξων και φράσεων, που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ειδικές λεζάντες αναφέρουν την λέξη που αντιστοιχεί σε κάθε εικόνα. Επιλέγοντας μία σειρά εικόνων, σχηματίζονται προτάσεις, που εκφωνούνται (με αφήγηση πραγματικής ανθρώπινης φωνής) καθώς ο εκπαιδευόμενος επιλέγει της εικόνες.

Η βάση δεδομένων λειτουργεί σε iPad μέσω εφαρμογής από το App Store.
  • Η εφαρμογή, όπου εγκαθίσταται η ελληνική βάση δεδομένων, είναι διαθέσιμη για αγορά από το App Store για iPad. Σημ.: Το iPad είναι η συσκευή tablet της Apple και το App Store είναι το online κατάστημα με τις εφαρμογές (λογισμικό) που κατεβάζει ο χρήστης στη συσκευή του.
  • Η ελληνική βάση δεδομένων (εικόνες, λεζάντες, αφήγηση) που έχει κατασκευάσει ο Σταύρος Ξηντάρας διατίθεται δωρεάν από τον ίδιο προς τα μέλη του NOESI.gr, εφόσον αναλαμβάνει παράλληλα την εκπαίδευση του ατόμου στη χρήση της εφαρμογής.
  • Η εκπαίδευση στοχεύει την εξοικείωση με την εφαρμογή και όχι σε μία μακρόχρονη "θεραπευτική" συνεργασία.
  • Μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, ο εκπαιδευόμενος και το περιβάλλον του έχουν στα χέρια τους ένα νέο εργαλείο επικοινωνίας και εκπαίδευσης στην ανάπτυξη λόγου.
Ο βασικός στόχος της εκπαίδευσης είναι να μπορέσει ο εκπαιδευόμενος να χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να αναπτύξει ένα νέο κανάλι επικοινωνίας.
Η εκπαίδευση μπορεί να συμπεριλαμβάνει και άλλα μέλη της οικογένειας ή θεραπευτές που έρχονται σε επαφή με τον εκπαιδευόμενο. Παράλληλα, σημαντική είναι και η δυνατότητα προσαρμογής των εικόνων (λέξεων) σε κάθε χρήστη, π.χ. με αντικείμενα ή πρόσωπα από το οικείο περιβάλλον του, που μπορούν να ενταχθούν στη βάση δεδομένων, με νέες εικόνες, λεζάντες και αφήγηση (π.χ. αντικείμενα από το σπίτι του παιδιού ή ονόματα συγγενικών προσώπων, π.χ. θείος Νίκος, γιαγιά Μαρία).
Το κόστος της εκπαίδευσης καλύπτεπται μέσω "εργοσήμου" (καταβολή αμοιβής συν ΙΚΑ σε τράπεζα).

Η χρήση της εφαρμογής ενδείκνυεται για ανθρώπους που έχουν προβλήμματα λόγου (ομιλίας) και επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλικά, αφασία και άλλες διαταραχές της ανάπτυξης του λόγου.
Το NOESI.gr αξιολόγησε το λογισμικό σε μία πλήρη παρουσίαση της εφαρμογής και της χρήση της, σε συνάντηση με τον δημιουργό της. Με δυο λόγια, πιστεύουμε ότι ήρθε σε ελληνικά δεδομένα ένα σπουδαίο εργαλείο. Είναι απλό στη χρήση του και διαθέτει μία μεγάλη βάση δεδομένων όπου προστίθεται νέο υλικό (ακόμη και εξατομικευμένα). Βασίζεται στη χρήση εφαρμογών στο iPad, για τις οποίες δημοσιεύονται συνεχώς σημαντικές έρευνες σε διεθές επίπεδο, ως προς τα οφέλη τους στη εκπαίδευση παιδιών με διαταραχές λόγου. Μας άρεσε, ότι έχει πολύ δουλειά και ελληνικό (!) μεράκι, λ.χ. η εκφώνηση λέξεων με πραγματική ανθρώπινη φωνή. Πιστεύουμε, ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο νέο εργαλείο στα χέρια παιδιών με διαταραχές λόγου, όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον που ασχολείται με την εκπαίδευσή τους (οικογένεια, θεραπευτές, σχολείο).

Πώς μπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον

Καταρχάς, οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να διαθέτουν iPad. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον δημιουργό της βάσης δεδομένων, Σταύρο Ξηντάρα, που θα αναλάβει την εγκατάσταση της ελληνικής βάσης δεδομένων και την εκπαίδευση στη χρήση της εφαρμογής.

Ο Σταύρος Σταύρος, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Εκπαιδευτικός Τ.Π.Ε. με μετεκπαίδευση στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία (Παν/μιο Αθηνών), ειδικός στη διάγνωση δυσκολιών μάθησης και στην εκπαιδευτική παρέμβαση. Δείτε περισσότερα στη σελ. www.noesi.gr/xintaras

  • Επικοινωνήστε με τον Σταύρο Ξηντάρα μέσω της σελ.: www.noesi.gr/xintaras για πληροφορίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής, την αξιολόγηση του εκπαιδευόμενου και τη διαδικασία της εκπαίδευσης.
  • Αγοράστε την εφαρμογή μέσω App Store (Apple), ώστε να εγκαταστήσετε τη βάση δεδομένων στα ελληνικά.
  • Σε συνεργασία με τον Σ. Ξηντάρα, οργανώστε την αξιολόγηση και το πρόγραμμα εκπαίδευσης του παιδιού.
  • Αν χρειάζεται, προσαρμόστε την βάση δεδομένων της εφαρμογής (εικόνες - λεζάντες - αφήγηση) στο περιβάλλον του εκπαιδευόμενου ατόμου.
Σημείωση:
Το NOESI.gr αναζητα χορηγούς για 2 συσκευές "iPad 2" και 1 συσκευή "new iPad", προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση παιδιών στην εφαρμογή που περιγράφεται εδώ ή και άλλες εκπαιδευτικές εφορμογές, για οικογένειες, που δε διαθέτουν iPad.

Πηγή :http://www.noesi.gr/node/4490

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Συλλογή Δωρεάν Λογισμικού Υποστηρικτικών Τεχνολογιών για ΑμΕΑ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζονται με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο τα βοηθήματα που επιλέχθηκαν ύστερα από έρευνα στο Διαδίκτυο και δοκιμάστηκαν στο Εργαστήριο Φωνής και Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για κάθε Ελεύθερα Διαθέσιμο Λογισμικό δίνεται μια τυποποιημένη σύντομη περιγραφή με τις περισσότερο χρήσιμες πληροφορίες όπως: όνομα προϊόντος, έκδοση, κατασκευαστής, κατηγορία προϊόντος, σχετιζόμενες αναπηρίες, περιγραφή εφαρμογής, λειτουργικό σύστημα, διαδικασία εγκατάστασης, ρυθμίσεις, και τρόπος λήψης του λογισμικού.
Μπορεί κάποιος να πλοηγηθεί στη σελίδα με τρεις τρόπους:
  • "Παρουσίαση κατά Αναπηρία". Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη κατηγορία αναπηρίας που επιθυμεί κάποιος εμφανίζονται όλα τα βοηθήματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν.
  • "Παρουσίαση κατά Βοήθημα". Επιλέγοντας μια από τις κατηγορίες βοηθημάτων εμφανίζονται όλα τα βοηθήματα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
  • "Εμφάνιση Όλων". Εδώ μπορεί να δει όλα τα βοηθήματα.
Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής προσφέρουν σήμερα σημαντικές δυνατότητες που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή και την κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και των ηλικιωμένων.
Οι λύσεις αυτές που ονομάζονται Υποστηρικτικές Τεχνολογίες, αποτελούνται από ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό για Η/Υ και παρουσιάζονται με συστηματικό τρόπο στην ιστοθέση http://e-bility.gr.

Πηγή http://www.specialeducation.gr/frontend/article.php?aid=539&cid=143

Ειδική γραμματοσειρά για τη δυσλεξία

 

 
Διατίθεται για πρώτη φορά δωρεάν και προσφέρεται για χρήση και στα κινητά τηλέφωνα. Η «βαρύτητα» στο κάτω μέρος εμποδίζει τους χαρακτήρες της OpenDyslexic να «χορεύουν» διευκολύνοντας την ανάγνωση για τα άτομα με δυσλεξία.
Μια γραμματοσειρά που φιλοδοξεί να κάνει ευκολότερη την online ζωή των ατόμων με δυσλεξία διατίθεται δωρεάν στο Διαδίκτυο. Η OpenDyslexic, όπως λέγεται, είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να είναι πιο ευανάγνωστη από όσους έχουν μαθησιακές δυσκολίες και έχει «προσαρμοστεί» για χρήση στις περισσότερες μηχανές αναζήτησης και στα κινητά τηλέφωνα.
Η γραμματοσειρά, όπως υποστηρίζει ο δημιουργός της, Αμπελάρντο Γκονσάλες, έχει «βαρύτητα» στο κάτω μέρος της για να μένει «σταθερή». «Ο εγκέφαλος μπορεί μερικές φορές να κάνει παράξενα πράγματα με τα γράμματα» δήλωσε μιλώντας στο BBC. «Το βάρος στο κάτω μέρος των χαρακτήρων ενισχύει τη γραμμή του κειμένου ενώ το ξεχωριστό σχήμα κάθε γράμματος το εμποδίζει να “αναποδογυρίσει” ή να μπερδευτεί με τα διπαλανά του».
Η OpenDyslexic δεν είναι η πρώτη ειδική για τη δυσλεξία γραμματοσειρά που κυκλοφορεί, είναι όμως η πρώτη η οποία διατίθεται δωρεάν καθώς αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός του δημιουργού της. «Είχα δει ανάλογες γραμματοσειρές, ήταν όμως εξωφρενικά ακριβές και καθόλου πρακτικές» εξήγησε ο κ. Γκονσάλες, σχεδιαστής εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα.
«Φαντάστηκα ότι θα υπήρχαν άνθρωποι που θα χρειάζονταν κάτι τέτοιο και έτσι σκέφτηκα να φτιάξω μια γραμματοσειρά σε ανοιχτή πρόσβαση» προσθέτει. «Εχω λάβει πολλά e-mail από ανθρώπους που λένε ότι για πρώτη φορά μπορούν να διαβάσουν κείμενο χωρίς να τρέμουν ή ότι η γραμματοσειρά τους έχει βοηθήσει σε άλλα συμπτώματα της δυσλεξίας».
Στη σχετική ιστοσελίδα ο προγραμματιστής ενθαρρύνει όσους επιθυμούν να κατεβάσουν την OpenDyslexic, να μη διστάσουν να τη μοιραστούν με φίλους τους και να τον ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα, ώστε να προβαίνει συνεχώς σε βελτιώσεις.
Προς το παρόν η OpenDyslexic διατίθεται σε λατινικούς χαρακτήρες και μπορείτε να την κατεβάσετε χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο http://dyslexicfonts.com/downloads.php
ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.noesi.gr/node/4514

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Νέο τεστ μετρά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού (ΔΑΔ)

Ομάδα Ελλήνων και Αυστραλών ερευνητών, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, έχει αναπτύξει ένα τεστ που είναι σε θέση να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής στο φάσμα του αυτισμού (ΔΑΦ).
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Σταν Σκαφίδας, διευθυντής του Κέντρου για "Neural Engineering" στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δηλώνει:
Tο τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού σε βρέφη και παιδιά και, παράλληλα, να βοηθήσει στην πρώιμη αντιμετώπιση της διαταραχής σε άτομα που διαγιγνώσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία
Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τις οικογένειες που έχουν ιστορικό αυτισμού ή συναφείς διαταραχές όπως το σύνδρομο Asperger
Κατά τους ερευνητές, οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ) επηρεάζουν περίπου 1 ανά 150 άτομα. Το τεστ προέβλεψε με επιτυχία περισσότερες από 70 στις 100 περιπτώσεις ατόμων που διαγνώστηκαν με ΔΑΔ στην Κεντρική Ευρώπη.
Η γεννετική βάση του αυτισμού ερευνάται εδώ και χρόνια. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις ΗΠΑ για 3.346 άτομα με ΔΑΔ και 4.165 συγγενείς τους, οι ερευνητές εντόπισαν 237 γενετικούς δείκτες (SNPs) σε 146 γονίδια που σχετίζονται και κυτταρικά μονοπάτια, που είτε συμβάλλουν ή προφυλλάσουν ένα άτομο από την ανάπτυξη ΔΑΔ.
Ο επικεφαλής της έρευνας για την γεννετική βάση του αυτισμού, Καθηγητής Παντελής Χρήστος, στο Κέντρο Νευροψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ενός συνδυασμού παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ΔΑΔ και εκείνων που προφυλλάσσουν ένα άτομο από την ανάπτυξη ΔΑΔ, σε ότι αφορά τα γονίδια και την αλληλεπίδρασή τους, είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη ενός εργαλείου (τεστ) για την πρόβλεψη του αυτισμού. Η έρευνα είναι διεπιστημονική, αφορά διάφορα Κέντρα και Παν/μια και συνεχίζεται με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του τεστ.
Το προφίλ του Καθηγητή Παντελή Χρ. βρίσκεται εδώ (στα αγγλικά):
http://www.psychiatry.unimelb.edu.au/centres-units/mnc/about/staff/cpant...
Μετάφραση από το προτύπο για λογαριασμό του NOESI.gr.
Πρωτότυπο άρθρο
New test predicts risk for Autism (The University of Melbourne)
Πηγή:
http://www.sciencealert.com.au/news/20121209-23729.html

http://www.noesi.gr/node/4502

Σύνδρομο ADHD / ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας)

Το σύνδρομο ή διαταραχή Ελλειμματικής (ή διάσπασης) Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) αναφέρεται σε άτομα, που αντιμετωπίζουν προβλήμητα διάσπασης της προσοχής και σωματικής υπερδραστηριότητας. Συχνά το σύνδρομο αποκαλείται και "υπερκινητική διαταραχή". Χαρακτηρίζεται από απροσεξία, διάσπαση της προσοχής, υπερκινητικότητα, δυσκολίες στην αφοσίωση στις σχολικές υποχρεώσεις ή τη συμμόρφωση σε υποδείξεις.
Το όνομα ADHD προέρχεται από το ακρωνύμιο Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (μεταφράζεται "Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας). Τρεις φορές πιο συχνό στα αγόρια από όσο στα κορίτσια, το οικογενές σύνδρομο ADHD προσβάλλει 1 στα 100 παιδιά κάτω των 11 ετών. Συχνά το σύνδρομο σχετίζεται με αρνητικές επιδόσεις στο σχολείο, καθυστέρηση μάθησης και επικοινωνίας. Η διαταραχή ADHD συμπεριφορολογικά μεταφράζεται ως ανικανότητα ρύθμισης της συμπεριφοράς.

Αιτιολογία
Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις ακριβείς αιτίες που προκαλούν την ADHD, όμως οι γενετικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν μεγάλο ρόλο. Η ADHD είναι κυρίως οικογενής νόσος. Εάν υπάρχουν άλλα οικογενειακά προβλήματα, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά συνεισφέρουν στην ADHD ή αν η οικογένεια αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα επειδή είναι δύσκολο να συμβιώνεις με παιδιά με ADHD. Το γεγονός ότι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στα παιδιά με ADHD, μέρη του εγκεφάλου (μετωπιαίος και βρεγματικός λοβός, και μέρος του μεσεγκεφάλου) δυσλειτουργούν, δεν μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητα και ως αιτιολογικός παράγοντας της νόσου.

Δυσκολίες στη διάγνωση
Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την ADHD ανά τον κόσμο και η διάγνωση και η θεραπεία αλλάζουν με ταχύτητα. Σε μερικές χώρες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η διάγνωση περιλαμβάνει ένα περιορισμένο εύρος συμπεριφορών και έτσι τα παιδιά διαγιγνώσκονται με ευκολία και αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Στον υπόλοιπο κόσμο, το ADHD δεν αναγνωριζόταν εύκολα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Πολύ συχνά μπορεί να συγχυστεί με εναντιωματικά προβλήματα (επιθετική συμπεριφορά) ή μεμονωμένες δυσκολίες οι οποίες είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης και δεν απαιτούν αντιμετώπιση. Για αυτούς τους λόγους και προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση των γονέων, είναι σημαντικό τα παιδιά να αξιολογηθούν σωστά και, εφόσον είναι αναγκαίο, να αντιμετωπιστούν βάσει αυστηρών κλινικών οδηγιών.
Τα συμπτώματα ή οι αιτιάσεις πρέπει να είναι παρόντα για τουλάχιστον 6 μήνες, και συνήθως ξεκινούν στην προσχολική ηλικία. Τα παιδιά αυτά έχουν επίσης συχνά γλωσσικές δυσκολίες ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

Βασικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου
  • Απροσεξία
  • Διάσπαση της προσοχής
  • Υπερκινητικότητα
Συμπεριφορολογικά, τα παραπάνω μεταφράζονται ως ανικανότητα ρύθμισης της συμπεριφοράς. Τα παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολία αφοσίωσης στην σχολική εργασία ή να συμμορφώνονται με υποδείξεις (στο σχολείο ή το σπίτι). Τα συμπτώματα ή οι αιτιάσεις συνήθως ξεκινούν στην προσχολική ηλικία. Τα παιδιά αυτά έχουν επίσης συχνά γλωσσικές δυσκολίες ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
Καθώς η σωματική υπερκινητικότητα βελτιώνεται με την ηλικία, λίγα είναι ακόμη γνωστά για την φύση αυτών των προβλημάτων στην εφηβεία και την μετέπειτα ζωή. Είναι πιθανό, οι υπολειπόμενες δυσκολίες να συνδέονται κυρίως με την ικανότητα συγκέντρωσης του νεαρού ατόμου ή την κοινωνική ωριμότητα, παρόλο που η τελευταία δεν αποτελεί διαγνωστικό χαρακτηριστικό. Μεταξύ του 30% και του 50% των παιδιών με ADHD έχουν επίσης προβλήματα συμπεριφοράς (εναντιωματική συμπεριφορά) και αυτός ο συνδυασμός είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Χαρακτηριστικές συμπεριφορές που συνδέονται με το σύνδρομο
  • Ανησυχία και υπερκινητικότητα
  • Αδυναμία παραμονής για πολύ στο ίδιο μέρος ή την ίδια δραστηριότητα
  • Νευρικότητα (πήγαινε-έλα), ασυγκράτητη και αδιάκοπη ομιλία, διακοπή τρίτων όταν μιλούν
  • Διάσπαση προσοχή τους και αδυναμία ολοκλήρωσης έργου (task)
  • Εύρος προσοχής περιορισμένο δυσκολία συγκεντρωσης σε εργασίες που απαιτούν περίσκεψη
  • Παρορμητικότητα (ανάληψη δράση χωρίς προηγούμενη λογική σκέψη)
  • Δυσκολία διατήρησης της υπομονής κατά την αναμονή (αναμονή στη σειρά στην τάξη, σε παιχνίδια, στη συζήτηση ή σε άλλη κοινωνική κατάσταση)
Συμπτώματα
Τα παιδιά με ADHD παρουσιάζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά σημεία:
  • Ανησυχία και υπερκινητικότητα. Δεν μένουν για πολύ στο ίδιο μέρος ή κάνουν την ίδια δραστηριότητα.
    Στριφογυρίζουν νευρικά, μιλούν ασταμάτητα και διακόπτουν τους άλλους όταν μιλούν.
  • Διασπάται εύκολα η προσοχή τους και δεν ολοκληρώνουν καμιά εργασία.
  • Το εύρος προσοχής τους είναι περιορισμένο και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε εργασίες που απαιτούν περίσκεψη.
  • Εμφανίζουν παρορμητικότητα, ξαφνικά κάνουν πράγματα χωρίς να τα σκεφτούν.
  • Αδυνατούν να περιμένουν τη σειρά τους στην τάξη, σε παιχνίδια, στη συζήτηση ή σε άλλη κοινωνική κατάσταση.
Τα παιδιά με ADHD συνήθως έχουν φυσιολογική διανοητική ικανότητα. Μερικά παιδιά όμως με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί επίσης να έχουν ADHD. Μπορεί ακόμη να έχουν και άλλες δυσκολίες, οι οποίες δεν είναι τυπικές (διαγνωστικές) της κατάστασης, αλλά μάλλον δευτερογενείς λόγω της επίδρασης των προαναφερθέντων προβλημάτων:
  • Τα παιδιά με ADHD μπορεί να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη λόγου.
  • Έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση.
  • Μένουν πίσω στις σχολικές εργασίες. Αυτό μπορεί επίσης να συνδεθεί με την αδυναμία τους να συγκεντρωθούν και να μάθουν νέες πληροφορίες, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες τάξεις.
  • Είναι κοινωνικά ανώριμα και δυσκολεύονται να αναπτύσσουν και να διατηρούν φιλίες.
  • Έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αισθάνονται ότι είναι ανόητοι, συνήθως γιατί δεν μαθαίνουν τόσο γρήγορα όσο τα άλλα παιδιά.
  • Έχουν συνυπάρχοντα εναντιωματικά προβλήματα, όπως επιθετικότητα, δεν ανταποκρίνονται στην πειθαρχία και έχουν ξεσπάσματα θυμού. Έχουν ανήσυχο ύπνο, αργούν να κοιμηθούν και ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί. Αυτό είναι εξαντλητικό για την υπόλοιπη οικογένεια.
Όλα αυτά τα σημεία θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα σε μεγάλη χρονική περίοδο και μέσω διαφορετικών καταστάσεων στο σπίτι και στο σχολείο. Η χρονολογική ηλικία του παιδιού θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν για την ερμηνεία της συμπεριφοράς του.
Επιπολασμός (συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό)
Η διαταραχή (ΔΕΠΥ) δεν είναι τόσο συχνή όσο πιστεύεται. Παρόλο που πολλά παιδιά, ιδίως αγόρια, μπορούν να χαρακτηριστούν υπερκινητικά ή να δυσκολεύονται να καθίσουν φρόνιμα ή να συγκεντρωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πραγματική κλινική εικόνα του συνδρόμου απαιτεί έναν συγκεκριμένο αριθμό συνυπαρχόντων δυσκολιών. Αυτές, πιθανώς, προσβάλλουν 1 στα 100 παιδιά κάτω των 11 ετών. Είναι πιο συνηθισμένο, στα αγόρια απ' ό,τι στα κορίτσια - περίπου κατά τρεις φορές.
Αντιμετώπιση και θεραπεία
Το παιδί θα πρέπει να αξιολογηθεί σωστά πριν καταλήξουμε σε διάγνωση και ξεκινήσει θεραπεία. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν στους δασκάλους για την πρόοδο του παιδιού, για τις όποιες μαθησιακές ή κοινωνικές δυσκολίες και για την ομοιογένεια των προβλημάτων μεταξύ του σπιτιού και του σχολείου. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα σταθερό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με συμφωνία γονέων και δασκάλων, προσαρμοσμένο στις ικανότητες του παιδιού, είναι ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα.
Αν το παιδί απαιτεί μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των γνωστικών του ικανοτήτων (π.χ. αν μπορεί να συγκεντρωθεί στο βαθμό που αναμένεται από την χρονολογική του ηλικία), ένα ψυχομετρικό τεστ θα παράσχει χρήσιμες πληροφορίες. Αυτό εκτελείται από σχολικούς και κλινικούς ψυχολόγους.
Η τεκμηρίωση της διάγνωσης της ADHD γίνεται συνήθως από ένα παιδοψυχίατρο, λαμβανομένων υπ' όψιν των πορισμάτων των δασκάλων και των σχολικών ψυχολόγων. Σε μερικές περιπτώσεις παίρνουν μέρος και παιδίατροι σ' αυτή τη διαδικασία. Η κλινική αξιολόγηση πρέπει να περιλαμβάνει ιστορικό από τους γονείς και παρατηρήσεις από την κλινική και το σχολείο, καθώς μια σύντομη επαφή μπορεί να είναι παραπλανητική. Μια επίσκεψη στο σχολείο είναι επίσης ένα καλό σημείο εκκίνησης για να συζητηθεί και να ξεκινήσει ένα κοινό πλάνο χειρισμού. Το αν θα χρειαστεί νευρολογική εξέταση ή άλλα ιατρικά τεστ θα εξαρτηθεί από την παρουσία, για παράδειγμα, νευρολογικών σημείων (τα οποία σημειωτέον δεν αποτελούν χαρακτηριστικό της ADHD), ή πριν να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή. Ο χειρισμός της ADHD συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικές και φαρμακολογικές θεραπείες και θεραπείες συμπεριφοράς. Αυτές δεν αποκλείονται αμοιβαία και δεν απαιτούνται για όλα τα παιδιά. Πολλά εξαρτώνται από τις αντιλήψεις και τις τεκμηριωμένες αποφάσεις των γονέων, όπως επίσης και από την επίδραση των ελλειμμάτων στη ζωή του παιδιού.
Συγγραφέας:
Παναγιώτης Βοστάνης, Kαθηγητής παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής
Πηγή:
Κέντρο πληροφόρησης για την ψυχική υγεία του Παιδιού και του Εφήβου
http://www.noesi.gr/book/syndrome/adhd