Σάββατο 29 Ιουνίου 2019
Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019
Τρίτη 25 Ιουνίου 2019
Αινίγματα για παιδιά (Απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο!)
πηγη |
Τα αινίγματα για τα παιδιά ακονίζουν το μυαλό!
Καταπληκτική απασχόληση όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους.
πηγη |
Σαν βόδι μουγκρίζει, σαν φίδι σφυρίζει, σαν άλογο τρέχει, μα ποδάρια δεν έχει.
(αέρας)
Αν με κυνήγι πάντα ζω, τουφέκι δε βαστώ
ψαράς δεν είμαι, μα παντού τα δίχτυα μου τα στήνω.
(αράχνη)
Έχω ένα βαρελάκι κι έχει δυο λογιών κρασάκι.
(αυγό)
Με τα χέρια τα σπέρνεις, με το στόμα τα θερίζεις.
(γράμματα)
Απ' έξω γυαλιστερή, από μέσα μαλλιαρή,
κι από μέσα απ' το μαλλί είναι μια μπουκιά καλή.
(κάστανο)
Όλους ταΐζει και δεν τρώει. Τι είναι;
(κουτάλι)
Μια βαρκούλα φορτωμένη στη σπηλιά μπαίνει και βγαίνει. Τι είναι;
(κουτάλι στο στόμα)
Εκεί που είσαι ήμουν και 'δω που είμαι θα 'ρθεις.
(γέρος και νέος)
Σε κήπο δε φυτεύεται, σε περιβόλι όχι,
ο βασιλιάς το γεύεται, κι όλος ο κόσμος το 'χει.
(αλάτι)
Έχω είκοσι αδερφάκια όλα με τα σκουφάκια.
(δάχτυλα)
Μια κοντούλα παχουλή πάντα κόκκινα φορεί, έχει πράσινα μαλλιά και σποράκια στην κοιλιά.
(ντομάτα)
Εκκλησία θολωτή ένας στύλος την κρατεί.
(ομπρέλα)
Από πάνω το τηγάνι κι από κάτω το μπαμπάκι κι από μπρος του το τσιμπίδι κι από πίσω το ψαλίδι.
(χελιδόνι)
Όλην μέραν μπουκωμένα και τη νύχτα αδειασμένα.
(παπούτσια)
Όταν το θάβουν ζωντανεύει.
(σπόρος)
Θα είναι αύριο, και ήταν χθες.
(σήμερα)
Μπαίνει μες από το τζάμι, χωρίς να το σπάει.
(φως)
Πηγη
Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω: τα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε ως γονείς
Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω: τα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε ως γονείς
Το να είναι κανείς γονιός δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά μια πολυσύνθετη καθημερινή προσπάθεια να εξασφαλίσει στο παιδί του ένα ευτυχισμένο μέλλον ως συγκροτημένος και υγιής ενήλικας. Στην προσπάθεια όμως αυτή, δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουμε λάθη τα οποία έρχονται και μας στοιχειώνουν χρόνια μετά, όταν παρατηρούμε ή βιώνουμε τις συνέπειές τους.
Μερικές τέτοιες περιπτώσεις, που οι γονείς αντιλαμβάνονται αργά ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί τον καιρό που έπρεπε, είναι όταν συνειδητοποιούν πως:Δεν είχαν ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί
Είναι μαγικές οι στιγμές που σηματοδοτούν την εξέλιξη στην ικανότητα ενός παιδιού να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω του και τους πρώτους ανθρώπους που νιώθει οικείους, τους γονείς του. Και αν η καθημερινότητα είναι αμείλικτη, καλό είναι να την αψηφούμε πού και πού και στις προτεραιότητές μας να βάζουμε λίγο περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας για να μην το μετανιώσουμε αργότερα.
Δεν αγκάλιασαν τα παιδιά τους όσο θα ήθελαν
Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά θέλουν να νιώθουν ότι οι γονείς είναι πάντα δίπλα τους έτοιμοι να τους προστατέψουν. Ο καλύτερος τρόπος να τους εμφυσήσουμε αυτό το αίσθημα ασφάλειας είναι με μια αγκαλιά μας. Αλλά και για εμάς, οι αγκαλιές στα παιδιά αποτελούν στιγμές γαλήνης και ευεξίας. Ας τις χορτάσουμε, λοιπόν, από νωρίς γιατί όταν θα μπουν στην εφηβεία...δεν θα είναι το καλύτερό τους.
Δεν έπαιξαν αρκετά δημιουργικά παιχνίδια μαζί τους
Τα παιδιά παίζουν. Αυτό είναι το μόνο που έχουν να κάνουν μέχρι το σχολείο να σοβαρέψει και είναι κρίμα να τα αφήνουμε να παίζουν μόνα τους με παιχνίδια που είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο βοηθούν την εξέλιξή τους. Παίζοντας δημιουργικά παιχνίδια μαζί τους και δίνοντάς τους διαφορετικές προκλήσεις κάθε φορά, τους δίνουμε επιπλέον εφόδια ώστε να γίνουν οξυδερκείς, εφευρετικοί και δραστήριοι ενήλικες.Ήταν πολύ αυστηροί
Πολλές φορές είτε από κούραση, είτε επειδή νομίζουμε ότι οφείλουμε να επιβληθούμε στα παιδιά μας με κάθε τρόπο, γινόμαστε κάτι παραπάνω από αυστηροί με δυσάρεστα αποτελέσματα. Αν δε θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα από το πουθενά και να υπονομεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας, καλό είναι να ασχολούμαστε μαζί τους με περισσότερη υπομονή και επιείκεια, και να δείχνουμε εμπιστοσύνη στις αρετές τους αντί να τονίζουμε διαρκώς τις αδυναμίες τους.
Δεν άκουγαν την γνώμη τους
Συχνά, οι ανασφαλείς άνθρωποι έχουν μεγαλώσει σε σπίτια όπου η γνώμη τους δεν ακούστηκε ποτέ μέχρι να ενηλικιωθούν. Για να μην δούμε τα παιδιά μας να γίνονται ενήλικες χωρίς αυτοπεποίθηση ή ελεύθερη βούληση, ας δίνουμε καμιά φορά το βήμα και σ’ αυτά. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν ακόμη τον κόσμο όπως εμείς, η καθαρή ματιά τους όμως, συχνά βρίσκει τον στόχο που εμείς έχουμε χάσει.Ακολουθούσαν πολύ συχνά τις συμβουλές των άλλων
Δεν είναι απίθανο οι νέοι γονείς να νιώθουν ότι δεν ξέρουν αρκετά για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όσο πιο σωστά γίνεται. Έτσι, πέφτουν εύκολα στην παγίδα να ακούν τις παραινέσεις των γύρω τους που θεωρούν τους εαυτούς τους αυθεντίες στην ανατροφή των παιδιών, απλώς και μόνο επειδή έχουν δικά τους. Όμως, για τα δικά μας παιδιά, εμείς πρέπει να αποφασίζουμε τι είναι καλύτερο και να μην παλινδρομούμε μεταξύ συμβουλών από διαφορετικές και αμφίβολης ποιότητας πηγές.
Δεν ήταν παρόντες στις πιο σημαντικές στιγμές για τα παιδιά
Υπάρχουν στιγμές στη ζωή των παιδιών μας που, επειδή δεν είμαστε πια παιδιά, δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικές είναι γι’ αυτά. Έτσι, τις χάνουμε, πληγώνοντας τα και μένουμε να κυνηγάμε διαρκώς την ευκαιρία να επανορθώσουμε. Το καλύτερο, όμως, είναι να τις αναγνωρίζουμε πριν έρθουν και να είμαστε εκεί, κάνοντάς αυτές τις στιγμές ακόμη πιο σημαντικές με την παρουσία και το χαμόγελό μας.
Πηγή και φωτογραφίες: brightside.me
Πηγη
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019
Φύλλα εργασία - Ασκήσεις μαθηματικών μέσα από τη ζωγραφική!
πηγη |
Φύλλα εργασία - Ασκήσεις μαθηματικών μέσα από τη ζωγραφική!
πηγη |
Πρόσθεση
Πρόσθεση
Πρόσθεση
Προπαίδεια
Προπαίδεια
Προπαίδεια
Προπαίδεια
Αφαίρεση
Αφαίρεση
Αφαίρεση
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019
«Never Lost», Εφαρμογή από μαθητές της Κέρκυρας για να μη χάνεται κανένα παιδί!
«Never Lost», Εφαρμογή από μαθητές της Κέρκυρας για να μη χάνεται κανένα παιδί!
Τι είναι το «Never Lost» και πώς λειτουργεί – Κίνητρό τους ήταν να βοηθήσουν μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του νησιού – Ενδιαφέρον κι από το εξωτερικό για την συγκεκριμένη εφαρμογή!
Τέσσερις καθηγητές Πληροφορικής και πολύ καλοί φίλοι, ο Νίκος Αλεξάκης, ο Σπύρος Θύμης, ο Ευάγγελος Σιώτος κι ο Σωτήρης Φωτίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τα σχολεία στα οποία εργάζονται κι έφτιαξαν μαζί με τους μαθητές τους μία εφαρμογή, που βοηθάει τα παιδιά να ειδοποιήσουν τους γονείς τους σε περίπτωση που χαθούν.
Η ιδέα για να φτιάξουν από κοινού με τους μαθητές τους ένα application γεννήθηκε όταν οι τέσσερις τους έπιναν καφέ στην παλιά πόλη της Κέρκυρας κι αντάλλαζαν απόψεις ως προς το πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, χρησιμοποιώντας ό,τι τελευταίο υπάρχει στο πεδίο της Πληροφορικής.
Κάθε ιδέα, όμως, χρειάζεται κι ένα κίνητρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κίνητρό τους ήταν μέσω μίας εφαρμογής να βοηθήσουν τα παιδιά με ειδικές ικανότητες, νοητική υστέρηση και πολυαναπηρίες του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Κέρκυρας.
Κάπως έτσι, με πολλή δουλειά και κέφι δημιουργήθηκε η εφαρμογή «Never Lost», που είναι δωρεάν και διαθέσιμη στο Google Play Store για συσκευές με λογισμικό Android με την ελπίδα να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλα τα παιδιά της Ελλάδας.
Οι καθηγητές Πληροφορικής Νίκος Αλεξάκης, Σπύρος Θύμης, Ευάγγελος Σιώτος, Σωτήρης Φωτίου
«Είμαστε τέσσερις καθηγητές Πληροφορικής που συνεργαστήκαμε μαζί με τα σχολεία και τους μαθητές μας, για να φτιάξουμε αυτή την εφαρμογή. Ο ένας από εμάς εργάζεται και στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κι η ιδέα ήταν να μπορέσουμε να βοηθήσουμε καταρχήν με κάποιο τρόπο αυτά τα παιδιά. Εξηγήσαμε στους μαθητές μας ποια είναι η καθημερινότητα αυτών των παιδιών και πώς εμείς μέσα από το μάθημα της Πληροφορικής θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κάτι, ώστε να βοηθήσουμε. Τα ίδια τα παιδιά κατέληξαν στην ιδέα του πώς να φτιαχτεί το “Never Lost” και στο τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η εφαρμογή», λέει στο protothema.gr ο Νίκος Αλεξάκης.
«Στην ουσία όλα τα έκαναν οι μαθητές μας. Για το «Never Lost» συνεργάστηκαν η Γ’ Γυμνασίου του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών Κέρκυρας, η Β’ Λυκείου του ΕΠΑ.Λ. Κάτω Κορακιάνας κι οι τάξεις της Α’ Λυκείου στο 2ο Γ.Ε.Λ. Κέρκυρας και στο 4ο Γ.Ε.Λ. Κέρκυρας. Για να εντάξουμε το σχέδιο δημιουργίας της εφαρμογής στις διδακτικές ώρες του μαθήματος της Πληροφορικής κάθε σχολείο ανέλαβε κι ένα συγκεκριμένο ρόλο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή. Χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες για να την φτιάξουμε κι από τις αρχές Μαΐου έχει τεθεί σε λειτουργία», προσθέτει ο κ. Αλεξάκης.
Mαζί με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην παρουσίαση της εφαρμογής
«Είναι μία πολύ απλή εφαρμογή στη χρήση και δε χρειάζεται για να τη χρησιμοποιήσει κανείς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι το κινητό να διαθέτει GPS κι Ίντερνετ. Το μόνο που έχει να κάνει ένας γονέας ή κηδεμόνας είναι να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του παιδιού και στις ρυθμίσεις να δώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, ώστε να λαμβάνει εκεί τις ειδοποιήσεις. Αφού κατεβάσει την εφαρμογή, δύο κλικ αρκούν. Το ένα για να ανοίξεις την εφαρμογή και το άλλο για να εκτελέσεις μία από τις έξι εντολές που δίνονται. Συγκεκριμένα, όταν ανοίγεις την εφαρμογή, εμφανίζονται έξι μεγάλα κουτάκια με μηνύματα σε κεφαλαία κι ευανάγνωστα γράμματα. Σε αυτά κανείς διαβάζει τα εξής: «πάρε τηλέφωνο», «στείλε μήνυμα», «δες τη θέση σου», «στείλε τη θέση σου με μήνυμα», «στείλε τον χάρτη της θέσης σου»», εξηγεί ως προς τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής ο κ. Αλεξάκης, προσθέτοντας πως, «όταν το παιδί πατήσει στην εικόνα «πάρε τηλέφωνο», μιλάει με τη μητέρα του. Αν πατήσει, «στείλε μήνυμα» θα σταλεί αυτόματα μήνυμα το οποίο είναι ήδη γραμμένο και αναφέρει «έχω χαθεί». Αν βρεθεί σε πανικό, πατώντας το εικονίδιο της θέσης, έρχεται στο κινητό των γονιών του, ένα χάρτης με την ακριβή τοποθεσία του».
Φυσικά, το «Never Lost» παρουσιάστηκε πρώτα στα παιδιά που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της εν λόγω εφαρμογής. Σε μία ιδιατέρως συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κέρκυρας γονείς, μαθητές και καθηγητές ενθουσιάστηκαν με την εφαρμογή. «Ήταν μια εκδήλωση που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ήταν πολύ χαρούμενα και τα δικά μας παιδιά είδαν από κοντά σε ποιους απευθυνόταν και χάρηκαν που βοήθησαν στο να γίνει έστω και λίγο η ζωή τους καλύτερη»¸ τονίζει ο κ. Αλεξάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως προσφάτως, το «Never Lost» παρουσιάστηκε σε συνέδριο Πληροφορικής στην Καστοριά και ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό για αυτή την εφαρμογή. Τέλος, σε μία περίοδο συνεχούς απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, το «Never Lost» αποδεικνύει εμπράκτως ότι το Δημόσιο Σχολείο πραγματικά μπορεί και δημιουργεί.
Η εφαρμογή αυτή, συνεπώς, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, αλλά ένα απλό κίνητρο μακριά από τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα της ελληνικής εκπαίδευσης, για να εμπνευστούν καθηγητές και μαθητές κι από κοινού να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο κι ιδιαιτέρως χρήσιμο για μικρούς και μεγάλους, μετατρέποντας τη στείρα γνώση σε διασκέδαση και σε βαθιά εμπειρία μάθησης.
Πώς λειτουργεί το «Never Lost»
Να διευκρινίσουμε ότι το παιδί δεν μπορεί να παρακολουθηθεί από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του. Μπορεί μόνο το ίδιο χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο να ειδοποιήσει τους δικούς του. Μόνο και εάν το ίδιο νοιώσει την ανάγκη.
Για περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή:
- Σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ
- Προφίλ στο Twitter πατώντας εδώ
- Website πατώντας εδώ
- Βρείτε το στις εφαρμογές του Google Play Store πατώντας εδώ
Τρίτη 18 Ιουνίου 2019
Δυσγραφία: Γιατί κάνει το παιδί μου άσχημα γράμματα;
πηγη |
Δυσγραφία: Γιατί κάνει το παιδί μου άσχημα γράμματα;
Αναπτυξιακά στάδια
Η δυσγραφία είναι μία μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ικανότητα να επικοινωνήσει κανείς τη σκέψη του μέσω του γραφικού του χαρακτήρα.Στα παιδιά εμφανίζεται όταν πρωτο-ενασχολούνται σε δραστηριότητες γραψίματος.
Κάνουν γράμματα με λάθος μέγεθος ή και κατεύθυνση ή γράφουν λανθασμένες και με ορθογραφικά σφάλματα λέξεις παρά τις οδηγίες για το αντίθετο.
Τα παιδιά με αυτή την διαταραχή πιθανά έχουν και άλλες δυσκολίες μαθησιακές αλλά συνήθως δεν έχουν κοινωνικές δυσκολίες.
Τα βασικά σημάδια της δυσγραφίας ανά ηλικία:
Αν παρατηρήσετε κάτι στο παιδί σας καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. όσο νωρίτερα ξεκινήσει η παρέμβαση, τόσο μεγαλύτερα αποτελέσματα θα υπάρχουν.
Ηλικία 4-6 ετών:
Ασυνήθιστη λαβή στο μολύβι
Δυσκολία στην εκμάθηση του αλφαβήτου
Δυσαρέσκεια για γραφή ή ζωγραφική
Κακή απόδοση στις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, όπως στο κόψιμο με ψαλίδι
Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Δυσκολία κατανόησης των λέξεων που γράφουν ( η αντιγραφή μπορεί να είναι καλή)
Ηλικία 7-12 ετών:
Χαμηλή αυτοπεποίθηση,το παιδί μιλάει στον εαυτό του όταν γράφει
Κοιτάζει το χέρι του κατά την γραφή
Ασυνήθιστη λαβή στο μολύβι
Λάθος θέση του χαρτιού και σώματος
Ορθογραφικά λάθη
Δυσανάγνωστα γράμματα
Κακή απόσταση μεταξύ των λέξεων
Γρήγορη κόπωση κατά την γραφή
Αργός ρυθμός γραφής.
Αν το παιδί σας αγωνίζεται με το γράψιμο και εσείς αντιληφθείτε κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά α) επικοινωνήστε με το δάσκαλο του παιδιού σας β) ελέγξτε τι παρέχεται από το σχολείο γ) επικοινωνήστε με ένα κέντρο αντιμετώπισης δυσκολιών.
Πηγη
πηγη |
Δυσγραφία: όταν τα «κακά γράμματα» σημαίνουν κάτι περισσότερο
Η δυσγραφία επηρεάζει τη γραφή, όπως η δυσλεξία επηρεάζει την ανάγνωση.
Για κάποιον με δυσγραφία, είναι συχνά σα να έχει τη δυνατότητα να διαβάσει και να μιλήσει σαν τον Σέξπηρ, χωρίς να μπορεί να την εκφράσει σε γραπτό λόγο. Η δυσγραφία είναι μία μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ικανότητα να επικοινωνήσει κανείς τη σκέψη του μέσω του γραφικού του χαρακτήρα.
πηγη |
Ο ευκολότερος τρόπος να εξηγήσεις τη δυσγραφία με απλά λόγια είναι πως υπάρχει ένα βραχυκύκλωμα μεταξύ εγκεφάλου και χεριού. Κανονικά ο εγκέφαλος λαμβάνει την πληροφορία, την επεξεργάζεται και έπειτα στέλνει μήνυμα στο χέρι να διαμορφώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία μέσω της γραφής, αλλά το δυσγραφικό χέρι δεν μπορεί να καταλάβει αυτά τα μηνύματα του εγκεφάλου και δημιουργείται σύγχυση, ανορθόγραφες λέξεις, κακοσχηματισμένες γραμμές και σχήματα, και μέτριες προς σοβαρές κράμπες στο χέρι. Η δυσγραφία αποκαλείται συνήθως ως η δυσκολία του γραφικού χαρακτήρα, γιατί είναι άμεσο αποτέλεσμα των γραφικών ικανοτήτων και της ανεπάρκειάς τους.
Όταν ο γιος μου διαγνώστηκε με δυσγραφία στην τρυφερή ηλικία των 9 δεν είχαμε ιδέα πως αντιμετώπιζε αυτά τα προβλήματα. Απλά υποθέταμε πως δεν ήθελε να δώσει σημασία και να προσπαθήσει πολύ με το γράψιμο.
Η γιατρός με ρώτησε: «Πώς αποκαλούμε κάποιον που κάνει χάλια γράμματα;«
«Γιατρό» της απάντησα.
Και είπε «Ακριβώς«
Τότε συνειδητοποίησα πως έκλεινα τόσο καιρό τα μάτια μου στο πρόβλημα και έπρεπε να είχα αναγνωρίσει τα σημάδια πολύ νωρίτερα. Ακολουθούν μερικά από τα συμπτώματα της δυσγραφίας και πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας θα έπρεπε να το δει ειδικός.
Ανικανότητα να χρησιμοποιήσει σωστά τα μαχαιροπήρουνα. Τα παιδιά συνήθως ξεκινούν να χρησιμοποιούν τα μαχαιροπήρουνα στην ηλικία των έξι μηνών με ενός έτους, αλλά αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν σωστά κάπου γύρω στα 3μιση με 4. Τα δυσγραφικά παιδιά δυσκολεύονται με αυτό πολύ περισσότερο. Αν το παιδί σας είναι 5 ή 6 και ακόμη κρατάει το κουτάλι του σα να ήταν σπαθί σαμουράι, δεν καταφέρνει πάντα να το φέρει σωστά στο στόμα και χύνει το φαγητό τριγύρω στο πάτωμα θα έπρεπε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού σας. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημάδια δυσγραφίας.
Δυσκολεύεται με τα κουμπιά και τα φερμουάρ. Επειδή η δυσγραφία επηρεάζει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του χεριού, τα δυσγραφικά παιδιά συχνά δυσκολεύονται με μικρά κουμπιά και φερμουάρ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα νήπια που δε μπορούν να κουμπώσουν το πουκάμισό τους δε θα έπρεπε να σας ανησυχούν, αλλά αν το 10χρονο παιδί σας ακόμη δεν μπορεί να φορέσει το παντελόνι του με τα κουμπιά θα έπρεπε να ανησυχήσετε.
Δεν μαθαίνει να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών όπως άλλα παιδιά. Υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες που δεν μπορούν να δέσουν τα παπούτσια τους. Κάποιοι απλά κάνουν διπλούς κόμπους και δεν τους λύνουν ποτέ αλλά τα δυσγραφικά παιδιά δείχνουν μια εμφανή προτίμηση στο βέλκρο (το γνωστό χριτς-χρατς). Το παιδί σας θα έπρεπε να μπορεί να δένει τα κορδόνια του στη Β’ Δημοτικού και αν δεν μπορεί, τότε θα έπρεπε να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο.
Δεν ανέχεται να πιέζεται στο γράψιμο. Όση περισσότερη πίεση ασκείται σε ένα δυσγραφικό άτομο για να καταφέρει να γράψει με τον τρόπο που επιθυμούμε, τόσο λιγότερο θα γράψει. Τα παιδιά με δυσγραφία συχνά χαρακτηρίζονται τεμπέλικα ή πεισματάρικα επειδή τα παρατούν μόλις πιεστούν λιγάκι παραπάνω. Πολλά δυσγραφικά παιδιά θα αρνηθούν να γράψουν το οτιδήποτε αν η πίεση που τους ασκείται είναι περισότερη από όση αντέχουν και οι γονείς βρίσκονται μετά σε αδιέξοδο μεταξύ δασκάλου και παιδιού.
Σιχαίνεται να χρωματίζει. Πόσο συχνά ακούτε μικρά παιδιά να παραπονιούνται πως μισούν να χρωματίζουν και μισούν τα βιβλία ζωγραφικής; Όχι πολύ συχνά. Τα παιδιά έχουν τη φήμη πως λατρεύουν τις κηρομπογιές και τους μαρκαδόρους και συχνά ζωγραφίζουν σε πράγματα που δεν πρέπει, αλλά όχι ένα δυσγραφικό παιδί. Η ζωγραφική θέτει ένα ολοκαίνουριο σετ προβλημάτων στους ανθρώπους με δυσγραφία. Το να παραμένουν μέσα στις γραμμές γίνεται μια σιχαμένη αγγαρεία μέχρι που αρνούνται να χρωματίσουν.
Δυσκολεύεται να ενώσει τις κουκκίδες. Τα παιδιά με δυσγραφία δεν μπορούν να ενώσουν τις κουκκίδες εύκολα. Δεν έχουν ανεπτυγμένες τις κατάλληλες κινητικές δεξιότητες για να τραβήξουν ευθείες γραμμές και οι σελίδες με τα παιχνίδια «ένωσε-τις-κουκκίδες» καταλήγουν να μοιάζουν με ένα μάτσο μουντζούρες. Κατανοούν αυτό που έχουν να κάνουν, αλλά συχνά εκνευρίζονται με ασκήσεις που έχουν να κάνουν με καλλιγραφία, το «ένωσε-τις-κουκκίδες» ή το να σχηματίζουν γράμματα με βάση διακεκομμένες γραμμές.
Δεν του αρέσουν τα Lego και τα μικρά τουβλάκια. Οι γιατροί συχνά συνιστούν Lego και τουβλάκια για υπερκινητικά παιδιά και είναι εκπληκτικά μέσα για να αναπτύξουν το μυαλό, αλλά το δυσγραφικό παιδί δεν τα βλέπει σαν παιχνίδια κατασκευών αλλά σαν σύνεργα βασανιστηρίων. Οι κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για να μπορέσει να φτιάξει πυργάκια και να παίξει σωστά με τα Lego έχουν καθυστερήσει σε αυτά τα παιδιά και δείχνουν ανίκανα να αναλάβουν τέτοια καθήκοντα. Αυτά είναι τα καταλληλότερα εργαλεία για την αποκατάσταση μεγαλύτερων σε ηλικία δυσγραφικών παιδιών, αλλά δε θα πρέπει να πιέζονται με αυτά τα μικρότερα.
Έχει ανεπτυγμένες λεκτικές δεξιότητες. Τα παιδιά με δυσγραφία ζουν μέσα στα κεφάλια τους. Στηρίζονται στη λεκτική επικοινωνία για να επιβιώσουν επειδή η γραπτή έκφραση τους διαφεύγει. Αυτά τα παιδιά είναι γνωστό ότι έχουν ανεπτυγμένα λεξιλόγια και διαβάζουν πολλά βιβλία.
Στα παιδιά με δυσγραφία πολλές φορές γίνεται λάθος διάγνωση επειδή υπάρχουν ακόμη λιγοστές πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της δυσγραφίας. Πιστεύεται πως συνδέεται με τη δυσαριθμησία και τη δυσλεξία και άλλες φορές απλά παραβλέπεται. Είναι λίγοι οι δάσκαλοι που συνάντησα και είχαν ακούσει για τη δυσγραφία, γι’ αυτό αν έχετε ένα παιδί με αυτή τη μαθησιακή δυσκολία είναι στο χέρι σας ως γονιός να αγωνιστείτε για την κατανόηση του προβλήματος και να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει στο σχολείο και τη ζωή.
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019
Κατασκευάστε αισθητηριακά παιχνίδια..Ιδέες!
Κατασκευάστε αισθητηριακά παιχνίδια..Ιδέες!
Στο αισθητηριακό παιχνίδι εντάσσονται όλα τα παιχνίδια που προκαλούν το παιδί να χρησιμοποιήσει κάποια συγκεκριμένη, συνδυασμό ή και όλες τις αισθήσεις του για να παίξει με αυτά.
Όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση, όλες ερεθίζονται στο αισθητηριακό παιχνίδι, που ουσιαστικά βοηθά το παιδί να οργανώσει τα ερεθίσματα, τα «εισερχόμενα» μηνύματα που λαμβάνει μέσα από τις αισθήσεις του. Έτσι, το παιδί μαθαίνει νέα πράγματα και πληροφορίες για το περιβάλλον του με διασκεδαστικό τρόπο, μέσω δραστηριοτήτων που χρησιμοποιούν κυρίως τα χέρια.
Όλα τα παιδιά και σε όλες τις ηλικίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το αισθητηριακό παιχνίδι (και όχι μόνο όσα παρουσιάζουν διαταραχή στην αισθητηριακή τους ολοκλήρωση/υπερκινητικότητα/αυτισμό/διάσπαση προσοχής), δεδομένου πως όλα χρειάζονται βοήθεια στο να μάθουν να χρησιμοποιούν καλύτερα τις αισθήσεις τους, μιας και είναι εκείνες που θα τα κάνουν να ανακαλύψουν τον κόσμο τριγύρω τους, ήδη από τη βρεφική ηλικία. Παρατηρήστε τα παιδιά σας: ξέρετε γιατί τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, ή γιατί δοκιμάζουν τους διάφορους ήχους που μπορούν να παράξουν με τη φωνή τους; Διότι χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, κι αυτό τους αρέσει!
Πηγη
Ένα διαφορετικό παζλ
Πατουσάκια
Διαφορετικά κουτιά
Μπαλόνια
Ένας διαφορετικός πίνακας
Στο αισθητηριακό παιχνίδι εντάσσονται όλα τα παιχνίδια που προκαλούν το παιδί να χρησιμοποιήσει κάποια συγκεκριμένη, συνδυασμό ή και όλες τις αισθήσεις του για να παίξει με αυτά.
Όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση, όλες ερεθίζονται στο αισθητηριακό παιχνίδι, που ουσιαστικά βοηθά το παιδί να οργανώσει τα ερεθίσματα, τα «εισερχόμενα» μηνύματα που λαμβάνει μέσα από τις αισθήσεις του. Έτσι, το παιδί μαθαίνει νέα πράγματα και πληροφορίες για το περιβάλλον του με διασκεδαστικό τρόπο, μέσω δραστηριοτήτων που χρησιμοποιούν κυρίως τα χέρια.
Όλα τα παιδιά και σε όλες τις ηλικίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το αισθητηριακό παιχνίδι (και όχι μόνο όσα παρουσιάζουν διαταραχή στην αισθητηριακή τους ολοκλήρωση/υπερκινητικότητα/αυτισμό/διάσπαση προσοχής), δεδομένου πως όλα χρειάζονται βοήθεια στο να μάθουν να χρησιμοποιούν καλύτερα τις αισθήσεις τους, μιας και είναι εκείνες που θα τα κάνουν να ανακαλύψουν τον κόσμο τριγύρω τους, ήδη από τη βρεφική ηλικία. Παρατηρήστε τα παιδιά σας: ξέρετε γιατί τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, ή γιατί δοκιμάζουν τους διάφορους ήχους που μπορούν να παράξουν με τη φωνή τους; Διότι χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους, κι αυτό τους αρέσει!
Πηγη
Ένα διαφορετικό παζλ
πηγη |
πηγη |
Διαφορετικά κουτιά
πηγη |
Μπαλόνια
πηγη |
Ένας διαφορετικός πίνακας
πηγη |
Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019
Τρίτη 11 Ιουνίου 2019
Ένας δάσκαλος άλλαξε τον τρόπο σκέψης των μαθητών του με ένα απλό τέχνασμα.
πηγη |
Τις περισσότερες φορές δεν αναλογιζόμαστε εκ των προτέρων τι θέλουμε να πούμε.
Αυτή η ικανότητα απαιτεί έναν πολύ καλό αυτό-ελέγχου: πρέπει πάντα να επικεντρωνόμαστε και να μην μας απόσπασα την προσοχή από τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούμε, και από το θέμα της συνομιλίας.
Όπως μια σκληρή βλασφημία!
Μέσα από αυτή την ιστορία, έμαθα πολλά.
Είμαι βέβαιος ότι θα είναι χρήσιμο να διαβάσετε και εσείς αυτή την ιστορία σε όποια ηλικία και να είστε τώρα.
“Αυτό συνέβη σε μένα πριν από 20 χρόνια, αλλά το θυμάμαι ακόμα με κάθε λεπτομέρεια …
Όταν ήμουν στην 5η τάξη, ο δάσκαλος έφερε στην τάξη μερικά σωληνάρια οδοντόκρεμας και δοχεία με αφρό ξυρίσματος.
Πήρε το καπάκι με τους σωλήνες και τα κουτιά, λέγοντας ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε το περιεχόμενο απευθείας στο θρανίο!
Αμέσως οι συμμαθητές μου και εγώ αντιδράσαμε στην επιχείρηση με καχυποψία, αλλά στη συνέχεια αρχίσαμε να το ευχαριστιόμαστε με … τρέλα!
Όταν το δοχείο ήταν άδειο ο δάσκαλος μας είπε να κάτσουμε κάτω.
Τότε συνέβη κάτι το οποίο εμείς τα παιδιά δεν περιμέναμε !
Ο δάσκαλος είπε, «Τώρα μπορείτε να αρχίσετε να σπρώχνετε το περιεχόμενα πίσω στην συσκευασία.»
Γελάσαμε, είναι απολύτως αδύνατο!
«Σκεφτείτε τότε πριν μιλήσετε»
«Όπως τα λόγια δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω έτσι και η οδοντόκρεμα δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στο σωληνάριο της … » αυτό μας είχε πει ο δάσκαλος.
Είναι κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορώ να ξεχάσω και με έχει βοηθήσει στην ζωή μου.
Πηγη
ις περισσότερες φορές δεν αναλογιζόμαστε εκ των προτέρων τι θέλουμε να πούμε. Αυτή η ικανότητα απαιτεί έναν πολύ καλό αυτό-ελέγχου: πρέπει πάντα να επικεντρωνόμαστε και να μην μας απόσπασα την προσοχή από τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούμε, και από το θέμα της συνομιλίας. Όπως μια σκληρή βλασφημία! Μέσα από αυτή την ιστορία, έμαθα πολλά. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι χρήσιμο να διαβάσετε και εσείς αυτή την ιστορία σε όποια ηλικία και να είστε τώρα. 1 Share “Αυτό συνέβη σε μένα πριν από 20 χρόνια, αλλά το θυμάμαι ακόμα με κάθε λεπτομέρεια … Όταν ήμουν στην 5η τάξη, ο δάσκαλος έφερε στην τάξη μερικά σωληνάρια οδοντόκρεμας και δοχεία με αφρό ξυρίσματος. Πήρε το καπάκι με τους σωλήνες και τα κουτιά, λέγοντας ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε το περιεχόμενο απευθείας στο θρανίο! Αμέσως οι συμμαθητές μου και εγώ αντιδράσαμε στην επιχείρηση με καχυποψία, αλλά στη συνέχεια αρχίσαμε να το ευχαριστιόμαστε με … τρέλα! Όταν το δοχείο ήταν άδειο ο δάσκαλος μας είπε να κάτσουμε κάτω. Τότε συνέβη κάτι το οποίο εμείς τα παιδιά δεν περιμέναμε ! Ο δάσκαλος είπε, «Τώρα μπορείτε να αρχίσετε να σπρώχνετε το περιεχόμενα πίσω στην συσκευασία.» Γελάσαμε, είναι απολύτως αδύνατο! «Σκεφτείτε τότε πριν μιλήσετε» «Όπως τα λόγια δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω έτσι και η οδοντόκρεμα δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στο σωληνάριο της … » αυτό μας είχε πει ο δάσκαλος. Είναι κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορώ να ξεχάσω και με έχει βοηθήσει στην ζωή μου.
Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.destora.com/%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%ad/
Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.destora.com/%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%80%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%ad/
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)