Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αιτία της δυσλεξίας κρύβεται στα μάτια-Δοκιμάζουν «μαγική λάμπα»




Αποτέλεσμα εικόνας για δυσλεξια οφθαλμοκινηση"
πηγη
Τι ανακάλυψαν-Όπως ανακοίνωσαν, πρόκειται για μια ιδιομορφία που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η διαταραχή είναι θεραπεύσιμη.

Δυο γάλλοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ρεν πιστεύουν ότι ανακάλυψαν στα μάτια την αιτία -ή μία από τις αιτίες- της δυσλεξίας,μια δυσμορφία, και αισιοδοξούν ότι με μια «μαγική λάμπα» θα θεραπεύσουν κάποιους δυσλεκτικούς. 
Στους ανθρώπους με δυσλεξία οι κυτταρικοί υποδοχείς του φωτός έχουν πανομοιότυπη διάταξη και στα δύο μάτια, ενώ στους υπόλοιπους ανθρώπους τα εν λόγω ζωτικά για την όραση κύτταρα είναι ασυμμετρικά, ώστε να διαφέρουν στα δύο μάτια. 
Οι ερευνητές Γκι Ροπάρ και Αλμπέρ λε Φλος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of the Royal Society B" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη "Γκάρντιαν", θεωρούν ότι αυτή η ιδιομορφία στη φυσιολογία των ματιών των ατόμων με δυσλεξία θα μπορούσε να σημαίνει ότι η διαταραχή είναι θεραπεύσιμη. 
Η συμμετρική διάταξη των κυτταρικών υποδοχέων και στα δύο μάτια έχει ως συνέπεια, ο εγκέφαλος ενός ατόμου με δυσλεξία να μπερδεύει τις εικόνες που βλέπει, καθώς δημιουργεί δύο εικόνες, μια αρχική στο ένα ημισφαίριο και στη συνέχεια -με διαφορά περίπου δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου- μια δεύτερη εικόνα στο απέναντι ημισφαίριο, η οποία είναι κατοπτρική της πρώτης. 

Κάτι που δεν συμβαίνει στον εγκέφαλο των μη δυσλεκτικών, όπου δημιουργείται μόνο μια ενιαία εικόνα. «Οι παρατηρήσεις μας μάς κάνουν να πιστέψουμε ότι πράγματι βρήκαμε μια πιθανή αιτία της δυσλεξίας» δήλωσε ο Ροπάρ. Όπως είπε, αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε με μια σχετικά απλή οφθαλμολογική εξέταση θα είναι δυνατό να διαγνωσθεί η δυσλεξία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι γάλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί μια μέθοδος που θα διαγράφει από τον εγκέφαλο τη δεύτερη κατοπτρική εικόνα, η οποία προκαλεί σύγχυση στους ανθρώπους με δυσλεξία. 
Αποτέλεσμα εικόνας για δυσλεξια οφθαλμοκινηση"
πηγη

Όπως συμβαίνει με τους δεξιόχειρες και τους αριστερόχειρες, οι άνθρωποι -χωρίς να το ξέρουν- έχουν ένα κυρίαρχο μάτι, που στους περισσότερους είναι το δεξί. Κάθε μάτι -όταν πέφτει πάνω του το φως- καταγράφει ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές της ίδιας εικόνας (χάρη στην ασυμμετρία) και μετά ο εγκέφαλος επιλέγει τη μία από τις δύο. Το κυρίαρχο μάτι -συνήθως το δεξί- έχει περισσότερες νευρικές συνδέσεις με τον εγκέφαλο από ό,τι το «υποδεέστερο» μάτι. 
Τα κωνία και τα ραβδία -οι κυτταρικοί φωτοϋποδοχείς στο μάτι- συλλαμβάνουν τα οπτικά σήματα από το περιβάλλον και τα προωθούν στον εγκέφαλο για να σχηματισθούν εκεί οι εικόνες. 
Οι γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κωνία έχουν πολύ διαφορετική -συμμετρική- διάταξη στα μάτια των ανθρώπων με δυσλεξία από ό,τι των υπολοίπων. 
Αυτό έχει ως συνέπεια οι δυσλεκτικοί να μην έχουν κυρίαρχο μάτι, πράγμα που στη συνέχεια μπερδεύει τον εγκέφαλο. «Η έλλειψη ασυμμετρίας μπορεί να συνιστά τη βιολογική και ανατομική βάση της δυσκολίας ανάγνωσης και γραφής», σύμφωνα με τους γάλλους επιστήμονες. 
Όπως λένε, «στους δυσλεκτικούς και τα δύο μάτια τους είναι ισοδύναμα και ο εγκέφαλός τους πρέπει διαδοχικά να επεξεργασθεί δύο ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές μιας οπτικής σκηνής». Ίσως γι' αυτό, οι δυσλεκτικοί κάνουν κατοπτρικά λάθη, π.χ. μπερδεύουν το 6 με το 9 ή το γράμμα b με το d
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια λάμπα LED που αναβόσβηνε τόσο γρήγορα, ώστε να μην είναι ορατή στο γυμνό μάτι.
Αποτέλεσμα εικόνας για οφθαλμοκινηση"
πηγη
΄Ετσι, εκμεταλλευόμενοι την χρονική υστέρηση δημιουργίας της δεύτερης εικόνας σε κλάσματα του δευτερολέπτου μετά από την πρώτη, κατάφεραν να «σβήσουν» τη δεύτερη από τις δύο εικόνες από τον εγκέφαλο των δυσλεκτικών, την ώρα που αυτοί διάβαζαν. Τα αρχικά πειράματα είχαν τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα, σε βαθμό που οι συμμετέχοντες δυσλεκτικοί την ονόμασαν «μαγική λάμπα».
 Όμως θα χρειασθούν περισσότερες δοκιμές για να επιβεβαιώσουν ότι όντως η νέα θεραπευτική τεχνική έχει αξιόπιστα αποτελέσματα. 
Περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δυσλεξία στον κόσμο, σχεδόν το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού.  



Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Εκτυπώστε Παιχνίδια για όλη την οικογένεια! Δωρεάν!


Αποτέλεσμα εικόνας για χριστουγεννα παιδια παιζουν"
πηγη

Εκτυπώστε παιχνίδια για όλη την οικογένεια.

Μέρες που οι περισσότεροι μένουν στο σπίτι, τι καλύτερο από εκτυπώσιμα παιχνίδια, για διασκέδαση και δημιουργικές ώρες.

Κρυπτόλεξο, κυνήγι χαμένου θησαυρού, γλωσσοδέτες και πολλά άλλα...

Για να δείτε όλα τα εκτυπώσιμα παιχνίδια πατήστε ΕΔΩ

Επίσης έξτρα παιχνίδια θα βρείτε και ΕΔΩ

Καλή διασκέδαση!

 

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Εκτυπώσιμα Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια για όλη την οικογένεια!


πηγη




 Παιχνίδι
Στο παιχνίδι αυτό πρέπει να βοηθήσετε τα δυο παιδάκια να πάρουν τα δώρα τους από τον Άγιο Βασίλη!
Το  επιτραπέζιο μπορείτε να το κατεβάσετε και να διαβάσετε τις οδηγίες πατώντας το ΕΔΩ
Created and Designed by www.neraideskaidrakoi.gr




 Παιχνίδι
Ένα παιχνίδι που γνωρίζουμε όλοι..φιδάκι!
Το επιτραπέζιο μπορείτε να το κατεβάσετε και να διαβάσετε τις οδηγίες συνεχίζοντας ΕΔΩ
Created and Designed by www.neraideskaidrakoi.gr


Πηγη

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Υλικό πρώτης ανάγνωσης: το παιχνίδι με τις κάρτες

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΙΔΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙ
πηγη

Το υλικό της πρώτης ανάγνωσης αποτελείται από 144 κάρτες με εικόνες, λέξεις και προτάσεις.Από τις 144 κάρτες, οι 72 έχουν από τη μία πλευρά μια εικόνα και από την άλλη μια λέξη ή μια πρόταση. Οι υπόλοιπες 72
έχουν από τη μία πλευρά μια λέξη ή μια πρόταση και από την άλλη ένα γεωμετρικό σχήμα (κύκλο, τετράγωνο ή τρίγωνο). Καθεμιά από τις 72
κάρτες με εικόνες αντιστοιχεί σε μια κάρτα με λέξη ή πρόταση και αντίστροφα. Για παράδειγμα, η κάρτα που εικονίζει μια γάτα αντιστοιχεί στην κάρτα που γράφει τη λέξη «γάτα», και αντίστροφα.
Οι κάρτες δημιουργούνται όταν κόψουμε (με ένα ψαλίδι) τα περιγράμματά τους: από κάθε φύλλο δημιουργούνται δύο (αντίστοιχες) κάρτες
Οι κάρτες είναι χωρισμένες σε τρεις σειρές: τη σειρά με τον πράσινο κύκλο (λέξεις), τη σειρά με το κόκκινο τετράγωνο (μικρές φράσεις) και τη
σειρά με το μπλε τρίγωνο (ολοκληρωμένες προτάσεις). Έτσι, ακόμα και αν
ανακατευτούν όλες οι κάρτες, είναι πολύ εύκολο να τις ξεχωρίσουμε στις σειρές τους.
Τα γράμματα της πρώτης σειράς (με τον κύκλο) είναι πολύ μεγάλα, της δεύτερης σειράς (με το τετράγωνο) είναι πιο μικρά και της τρίτης σειράς (με το τρίγωνο) ακόμα πιο μικρά.
Όλο το υλικό περιλαμβάνει 200 διαφορετικές λέξεις, από τις πιο οικείες για το παιδί.

Οι λέξεις που απαρτίζουν το υλικό περιέχουν όλα τα γράμματα του αλφάβητου, καθώς και τους βασικότερους συνδυασμούς τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΙΔΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙ
πηγη

Μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας όλες τις εικόνες του παιχνιδιού καθώς και τις οδηγίες για καλύτερα αναγνωστικά αποτελέσματα:

anagnosi.pdf
Download File

card_1.pdf
Download File

card_2.pdf
Download File

card_3.pdf
Download File



ΠΗΓΗ



Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Μέσα από αυτό το παιχνίδι, μάθετε τα παιδιά να μιλούν για τα συναισθήματά τους…

  1. Βρίσκω το συναίσθημα: Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να αναγνωρίσει το συναίσθημα το οποίο βιώνει και νιώθει. Για παράδειγμα μπορούμε να του πούμε «αυτό που έγινε και εμένα θα με θύμωνε» ή «το συγκεκριμένο παζλ δείχνει να σε έχει συγχύσει».
  2. Ζωγραφίζω το συναίσθημα: Με το να μπει στη διαδικασία να ζωγραφίσει το συναίσθημά του πάνω σε μία κόλλα χαρτί του δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστεί τη σκέψη του πάνω στο συγκεκριμένο συναίσθημα και να το εξερευνήσει.
  3. Γίνομαι το συναίσθημα: Αφήστε το να παίξει το συναίσθημά του αυτό μέσα από κούκλες, ήρωες, ρόλους. Τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη άνεση με το να χρησιμοποιούν φανταστικούς χαρακτήρες για να εκφράσουν κάποιο μεγάλο -ίσως τρομακτικό γι’ αυτά- συναίσθημα.
  4. Διαβάζω για το συναίσθημα: Τα παιδιά αγαπούν τα βιβλία και όταν τα βιβλία αυτά μιλάνε για συναισθήματα, τότε μαθαίνουν πώς να τα αναγνωρίζουν και κατά συνέπεια με ποιον τρόπο να τα εκφράζουν.
  5. Μιλάω για το συναίσθημα: Όταν έρθει η ώρα να πάει για ύπνο, παίξτε «το παιχνίδι των συναισθημάτων». Μπορείτε να του ζητήσετε να θυμηθεί ποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ένιωσε χαρά, θυμό, στεναχώρια, σύγχυση, έκπληξη. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα, πιο περίπλοκα συναισθήματα, όπως άγχος, ντροπή, θετικά συναισθήματα για τον εαυτό μου και αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μου.
Super tip
Μια καλή ιδέα για να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, καθώς και εκείνα των άλλων, είναι να το βοηθήσουμε να φτιάξει έναν πίνακα συναισθημάτων με φατσούλες που η καθεμία θα δείχνει από ένα συναίσθημα (βλ. εικόνα παρακάτω). Έτσι όταν νιώθει κάτι μπορεί αρχικά να μας το δείχνει στην εικόνα.

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να ζωγραφίσουμε έναν κύκλο σε χαρτί και να τους πούμε να τον μετατρέψουν σε πρόσωπο που νιώθει κάτι. Κάπως έτσι…

Διαφήμιση

Μια άλλη ιδέα είναι να βρουν μέσα από περιοδικά ανθρώπινες εκφράσεις συναισθημάτων και να φτιάξουν τον πίνακα των συναισθημάτων τους κάνοντας κολάζ.
Extra tip
Ένας έξυπνος τρόπος να μετρούν τα παιδιά το θυμό τους είναι με το «θυμόμετρο»! Με αυτό μπορούμε και μιλάμε για το θυμό, τον εκφράζουμε και τον μετράμε για να καταλάβουμε την έντασή του… οπότε αν το μέγιστο είναι το 10 (συνήθως μέχρι το 10 τούς είναι εύκολο να μετρήσουν), τότε λέμε ότι «το θυμόμετρό μου έχει φτάσει στους 10 βαθμούς»!
Πηγή: childit.gr

Τέλος, φτιάξαμε για τους μικρούς μας φίλους το χάρτινο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων!

Ποιος δεν θυμάται το παιχνίδι «χάρτινη αλατιέρα» (στα αγγλικά θα το βρείτε ως fortune teller); Ήταν ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδια που παίζαμε στις σχολικές αυλές κι όχι μόνο.
1η εκδοχή,
κάνε κλικ στην εικόνα για να τη δεις σε μεγέθυνση, και τύπωσε την σε Α4 μέγεθος
2η εκδοχή,
κάνε κλικ στην εικόνα για να τη δεις σε μεγέθυνση, και τύπωσε την σε Α4 μέγεθος
Τις πιο πάνω αλατιέρες τις συμπληρώσαμε με ερωτήσεις σχετικές με τα συναισθήματα: λύπη, χαρά, θυμό και απογοήτευση. Αφού εκτυπώσετε την εκδοχή της αλατιέρας που σας αρέσει, διπλώστε σύμφωνα με τις πιο κάτω οδηγίες:
ΟΔΗΓΙΕΣ για να φτιάξουμε τη χάρτινη αλατιέρα
Κάντε κλικ στην πιο πάνω εκδοχή του παιχνιδιού που σας αρέσει, και τυπώστε την σε Α4 μέγεθος. Ακολούθως με ένα ψαλίδι κόψτε γύρω γύρω το μεγάλο τετράγωνο:

Το δίπλωμα ξεκινά με τη λευκή σελίδα να κοιτάει προς το μέρος σας και τα σχέδια και οι ερωτήσεις προς τα κάτω. Ακολούθως διπλώνουμε την κάθε γωνία του τετραγώνου προς το κέντρο, βλέπε κόκκινα βέλη:

και μετά το 1ο δίπλωμα-τσάκισμα καταλήγουμε στη μορφή:

Ξαναγυρνάμε από την ανάποδη και ξαναδιπλώνουμε την κάθε γωνία προς το κέντρο, βλέπε κόκκινα βέλη:

Στο σημείο αυτό, έχοντας ολοκληρώσει και το 2ο δίπλωμα, γράφουμε με έναν μαρκαδόρο πάνω στα άσπρα φύλλα της αλατιέρας τους αριθμούς από 1 μέχρι 8. Στη συνέχεια διπλώνουμε μια φορά στη μέση, βλέπε κόκκινο βέλος της πιο κάτω εικόνας:

και τέλος διπλώνουμε άλλη μια φορά στη μέση, βλέπε κόκκινο βέλος:

και κάπου εδώ το δίπλωμα έχει τελειώσει:

Στη συνέχεια, περνάμε τα δάχτυλα μας μέσα στις 4 «θήκες» που έχουν δημιουργηθεί, και διπλώνουμε πιέζοντας λίγο προς το κέντρο, βασικά ανοιγοκλείνουμε την αλατιέρα. Η χάρτινη αλατιέρα μας είναι έτοιμη!
Πάμε να παίξουμε:
Παίζουν 2 παίκτες. Ο παίκτης με την αλατιέρα λέει στον άλλο παίκτη «πες έναν αριθμό». Ο παίκτης λέει έναν τυχαίο αγαπημένο του αριθμό, και ακολούθως ο παίκτης με την αλατιέρα ανοιγοκλείνει την αλατιέρα πάνω-κάτω, δεξια-αριστερά, τόσες φορές όσες ο αριθμός του παίκτη.
Η αλατιέρα μένει ανοιχτή εκεί που σταματά το μέτρημα, και ο παίκτης που λέει τον αριθμό διαλέγει τώρα έναν αριθμό που υπάρχει και βλέπει μέσα στην αλατιέρα.
Ο παίκτης με την αλατιέρα ανοίγει το φύλλο του αριθμού της αλατιέρας που έχει επιλεγεί, και διαβάζει τις ερωτήσεις που βλέπει στα δύο τρίγωνα που αντιστοιχούν στον αριθμό που έχει επιλεγεί. Στις ερωτήσεις αυτές καλείται ο άλλος παίκτης να απαντήσει. Αυτό είναι όλο!
Καλή διασκέδαση!
Αν θέλετε να προσθέσετε κι άλλα συναισθήματα στο παιχνίδι, μπορείτε να τυπώσετε την άδεια χάρτινη αλατιέρα και να τη συμπληρώσετε με δικές σας ερωτήσεις:
κάνε κλικ στην εικόνα για να τη δεις σε μεγέθυνση, και τύπωσε την σε Α4 μέγεθος
ΠΗΓΗ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΠ (Υ). Αξιολόγηση και Διάγνωση. Τι να αναμένουμε;

Αποτέλεσμα εικόνας για adhd
πηγη

Ο ειδικός ο οποίος είναι αρμόδιος να κάνει την αξιολόγηση και τη διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με/χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) μπορεί να είναι Κλινικός ή Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος ή Παιδοψυχίατρος. Η διάγνωση γίνεται με βάση τα κριτήρια τα οποία έχουν καθοριστεί από την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία.
Η διάγνωση ΔΕΠΥ σε παιδιά 5 ετών και κάτω είναι δύσκολη. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσιάζουν συμπεριφορές οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της διαταραχής αυτής, αλλά για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 θεωρούνται φυσιολογικές βάση του αναπτυξιακού τους επιπέδου. Επιπρόσθετα, τα παιδιά παρουσιάζουν πολύ γρήγορες αλλαγές κατά τη διάρκεια των προσχολικών χρόνων. Είναι επίσης δύσκολο να γίνει διάγνωση ΔΕΠΥ όταν το παιδί έχει ήδη εισέλθει στην εφηβεία.

Δεν υπάρχει μία και μοναδική δοκιμασία για αξιολόγηση του ΔΕΠΥ. Η διαδικασία αξιολόγησης απαιτεί πολλαπλά βήματα και αφορά τη συλλογή πολλών πληροφοριών από διάφορες πηγές. Στην αξιολόγηση λαμβάνετε μέρος εσείς, το παιδί σας, το σχολείο του παιδιού σας και άλλα σημαντικά για το παιδί άτομα.
Σχετική εικόνα
πηγη

Παιδιά με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν σημάδια ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας, και/ ή παρορμητικότητας με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ο Ειδικός ο οποίος θα επισκεφθείτε θα παρατηρήσει κατά πόσο η συμπεριφορά του παιδιού σας βρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια σύμφωνα με την ηλικία του, βασισμένος επίσης στις πληροφορίες τις οποίες εσείς θα του δώσετε.

Για να επιβεβαιώσουμε μια διάγνωση ΔΕΠΥ αυτές οι συμπεριφορές θα πρέπει να:
• Παρουσιάζονται σε περισσότερα από ένα πλαίσια, όπως το σπίτι, το σχολείο και σε άλλες κοινωνικές καταστάσεις.
• Να παρουσιάζονται ως πιο σοβαρές σε σχέση με παιδιά της ηλικίας του.
• Να εμφανίζονται για πρώτη φορά πριν από την συμπλήρωση 7 χρόνων του παιδιού. (Παρ΄ όλα αυτά μπορεί να μην είχαν αναγνωριστεί αυτές οι συμπεριφορές ως συμπτώματα της ΔΕΠΥ από τότε.)
• Να επιμένουν για περισσότερο από έξι μήνες.
• Να παρεμποδίζουν τη λειτουργικότητα του παιδιού στο σχολείο, το σπίτι, και/ή σε άλλες κοινωνικές περιστάσεις.

Σε συνδυασμό με την παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού, ο Ειδικός θα ζητήσει και την αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του παιδιού. Είναι απαραίτητο ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό για να αξιολογηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παρουσιάζονται οι πιο πάνω συμπεριφορές και για να διερευνηθεί εάν υπάρχουν άλλες μεταβλητές οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Επίσης, ο ειδικός θα μιλήσει με το παιδί σας για το πώς το ίδιο ενεργεί και αισθάνεται.

Πότε παραπέμπεται το παιδί για περαιτέρω αξιολόγηση:
Εάν υπάρχουν ανησυχίες για ύπαρξη κάποιας από τις πιο κάτω δυσκολίες, ο Ειδικός ίσως χρειαστεί να παραπέμψει το παιδί σας για περαιτέρω αξιολόγηση από κάποιο πιο εξειδικευμένο άτομο.

-Νοητική Υστέρηση
-Αναπτυξιακή Διαταραχή, όπως προβλήματα λόγου, κινητικές δυσκολίες ή κάποια μαθησιακή διαταραχή
- Χρόνια Ασθένεια η οποία αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή η οποία μπορεί να επηρεάζει τη μάθηση.
-Δυσκολίες όρασης ή/και ακοής
-Ιστορικό κακοποίησης
-Διαταραχή μείζονος κατάθλιψης ή άγχους
-Σοβαρής μορφής αντιδραστική συμπεριφορά
-Πιθανές κρίσεις επιληψίας

Ως γονέας, θα παρέχετε χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά στη συμπεριφορά του παιδιού σας και πως επηρεάζει τη ζωή του στο σπίτι, το σχολείο και σε άλλες κοινωνικές καταστάσεις. Ο ειδικός χρειάζεται να μάθει από εσάς ποια συμπτώματα παρουσιάζει το παιδί σας, πόσο είναι το χρονικό διάστημα το οποίο επιμένουν τα συμπτώματα αυτά και πώς αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν τη ζωή του παιδιού και της οικογένειάς σας. Είναι πιθανό να χρειαστεί να συμπληρώσετε κάποια ερωτηματολόγια που θα αφορούν τη συμπεριφορά του παιδιού σας.
Είναι επίσης σημαντικό να μοιραστείτε με τον ειδικό το οικογενειακό σας ιστορικό το οποίο πιθανόν να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του παιδιού σας.

Για μια σωστή διάγνωση, ο ειδικός χρειάζεται να πάρει πληροφορίες για το παιδί και από τη δασκάλα της τάξης του. Παιδιά ηλικίας 6 με 12 ετών περνούν πολλές από τις παραγωγικές τους ώρες στο χώρο του σχολείου, για το λόγο αυτό οι δάσκαλοι προσφέρουν πολύ σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά:
• Στη συμπεριφορά του παιδιού σας μέσα στη τάξη
• Τις μεθόδους μάθησης τις οποίες χρησιμοποιεί το παιδί σας
• Για πόσο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα αυτά αποτελούν πρόβλημα
• Πως τα συμπτώματα επηρεάζουν την πρόοδο του παιδιού σας
• Πώς έχει προσαρμοστεί το πρόγραμμα της τάξης για να βοηθηθεί το παιδί σας
• Εάν υπάρχουν κάποιες άλλες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά του

Επίσης, ο ειδικός ίσως χρειαστεί να δει δείγμα της δουλείας του παιδιού από την σχολική τάξη. Πληροφορίες για το παιδί σας μπορεί να παρέχουν και άλλα σημαντικά άτομα στη ζωή του παιδιού. Δάσκαλοι του παιδιού σε προηγούμενες τάξεις, δάσκαλοι από το φροντιστήριο, προπονητές εάν το παιδί σας ασχολείται με τον αθλητισμό.
Είναι πιθανό το παιδί σας να παρουσιάζει διαφορετικές συμπεριφορές στο σπίτι σε σύγκριση με συμπεριφορές που παρουσιάζει σε άλλα πλαίσια, όπως είναι το σχολείο, το σπίτι τις γιαγιάς και του παππού, η απογευματινή τάξη των φροντιστηρίων κ.τ.λ. Είναι απαραίτητο ο ειδικός να ζητά άμεσες πληροφορίες για το πώς το παιδί δρα και συμπεριφέρεται σε περισσότερο από ένα πλαίσια. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη άλλοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους παρουσιάζονται τα συμπτώματα σε αυτά τα πλαίσια. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως να είναι χρήσιμη η εμπλοκή και άλλων ειδικών ψυχικής υγείας όπως είναι ο ψυχίατρος και ο κλινικός ψυχολόγος.

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι αξιολόγησης εκτός από την πιο πάνω οι οποίες αποδεδειγμένα η κάθε μια ξεχωριστά και από μόνη της να δίνει τελική διάγνωση για ΔΕΠΥ. Κατά διαστήματα έχουν παρουσιαστεί πολλές θεωρίες.

Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι η πιο κάτω αξιολογήσεις δεν έχουν μεγάλη διαγνωστική αξία όσον αφορά στη ΔΕΠΥ.
• Διερεύνηση για υψηλά επίπεδα μόλυβδου στο αίμα
• Διερεύνηση για πάθηση του θυρεοειδή αδένα
• Μηχανογραφημένες δοκιμασίες CPT
• Απεικονίσεις εγκεφάλου όπως το CAT scan, MRI, κ.τ.λ.
• Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG)
Θα ήταν σωστό να σημειωθεί ότι παρόλο που οι πιο πάνω μέθοδοι δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για την διάγνωση της ΔΕΠΥ, ο παιδίατρός σας ίσως παρατηρήσει κάποια συμπτώματα για τα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν αναλύσεις αίματος, απεικονίσεις εγκ&ep

Πηγη

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Ορθογραφικές Δραστηριότητες

Ορθογραφικές Δραστηριότητες
Αποτέλεσμα εικόνας για child school clip art
Ένας πλούσιος οδηγός με επισημάνσεις για όλες τις τάξεις, στάδια μελέτης της ορθογραφίας, αξιοποίηση του εικονογραφημένου λεξικού, αξιοποίηση του ορθογραφικού λεξικού.

Για μπορέσετε να διαβάσετε ή να κατεβάσετε το υλικό πατήστε στο σύνδεσμο

Ορθογραφικές Δραστηριότητες